Γάμος στο Μάνδαλο Πέλλας

Πριν λίγο βρήκα αυτά τα βίντεο από γαμήλιο γλέντι στο χωριό Μάνδαλο:

Χορεύουν και ποντιακά στο γλέντι, και απ’ ότι είδα στο google οι κάτοικοι είναι Πόντιοι από το Άργος της Νεοκαισάρειας ( Niksar της σημερινής Τουρκίας). Όμως μου έκανε εντύπωση πως το σάζι θεωρείται παραδοσιακό όργανο του χωριού και ότι ένα μέρος του προγράμματος είναι στα τουρκικά. Έχω πάει σε αρκετά ποντιακά γλέντια (γάμοι, βαφτίσια, γιορτές), αλλά δεν έχω ακούσει σάζι ή τραγούδι στα τουρκικά. Ξέρω ότι υπάρχουν τουρκόφωνοι Πόντιοι στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω δει να τραγουδάνε στα τουρκικά σε γλέντια. Μήπως ξέρει κανένας σας τίποτα σχετικά με αυτήν την παράδοση;

1 «Μου αρέσει»

Το πρώτο βίντεο ανοίγει κατευθείαν όχι στην αρχή, αλλά σ’ ένα σημείο όπου παίζουν τον Κόνιαλη, με τραγούδι στα τούρκικα.

Το πώς αυτό το χωριό διατήρησε τα τουρκόφωνα τραγούδια δεν το ξέρω, ούτε αν κατάγονται από Τουρκόφωνους, που λογικά όμως θα κατάγονται (έχουμε και καλούς ποντιογνώστες στο φόρουμ που ίσως ξέρουν). Εφόσον όμως αυτό συνέβη, το πιθανότερο μού φαίνεται να κάλεσαν ορχήστρα από την Τουρκία.

@pepe Ευχαριστώ για την απάντηση! Αν πατήσεις στο πρώτο βίντεο μπορείς να το δεις από την αρχή νομίζω. Έψαξα λίγο και βρήκα ότι η περιοχή της Νεοκαισάριας είχε τουρκόφωνα ελληνικά χωριά. Βρήκα επίσης τα εξής ωραία ντοκουμέντα για την τουρκόφωνη ποντιακή μουσική στο youtube:

Από τα σχόλια του βιντεολήπτη Jordan Eggon έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν ντόπιοι οργανοπαίχτες στο Μάνταλο που ξέρουν να παίζουν σάζι και ίσως και τραγουδιστές που μπορούν να τραγουδάνε στα τουρκικά (όπως υπάρχουν π.χ. άνθρωποι που τραγουδάνε στα ποντιακά σε γλέντια χωρίς να ξέρουν να μιλάνε την γλώσσα).

Ένα από τα αγαπημένα μουσικά όργανα στην παράδοση του χωριού είναι το Σάζι ( Σάζ στην καθομιλουμένη του χωριού ).

Παραθέτω ακόμα ένα ωραίο βίντεο που δείχνει την τουρκόφωνη ποντιακή μουσική παράδοση στην Ελλάδα:

Ο λυράρης Στέλιος Χαλκίδης είναι από την Λευκόγεια της Δράμας, που είχε τουρκόφωνους Ποντίους, και αυτή που τραγουδάει φαίνεται να είναι η μάνα του. Εδώ τραγουδάει ο ίδιος δύο δημοφιλή τούρκικα τραγούδια με συνοδεία λύρας:

1 «Μου αρέσει»

Τι υπέροχες διακοπές και καταπληκτική μουσική!

1 «Μου αρέσει»

Πολλοι ελληνες παιζουν σαζι, δεν χρειαζεται να ειναι ουτε ποντιοι, ουτε τουρκοφωνοι, δεν ειναι τοσο δυσευρετο πλεον. Γενικως οι βορειοι πανω, μακεδονια, θρακη, εχουν εντονο το τουρκικο-ανατολιτικο χρωμα στην μουσικη, ειτε σε παλια, ειτε σε καινουργια ακουσματα. Μεγαλη διαφορα με τους απο κατ’