Βιβλία για μακάμ

καλημερα συμφορουμιτες!Μια ερωτηση,εξαιτιας πληρης αγνοιας στο θεμα μακαμ.Μηπως γνωριζετε ποια βιβλια ειναι πιο καλογραμμενα και πληρη?

για μακάμια, μαυροειδής και βούλγαρης/βανταράκης. για δρόμους, το τελευταίο του ανδρίκου.

1 «Μου αρέσει»

Μπορείς να δεις και από παλιές συζητήσεις…

Εδώ η πρόταση του @pepe:

Αυτό το ενδιαφέρον άρθρο στην Κλίκα:

Και εδώ…

Σίγουρα βέβαια κάτι μου έχει ξεφύγει και αν κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ με τις λέξεις κλειδιά: “βιβλία μακάμ” θα βρεις πολλά περισσότερα.

Επίσης μπορείς να αναζητήσεις και την ετικέτα του φόρουμ μακάμ, όπου θα βρεις τις περισσότερες συζητήσεις που έχουν γίνει γύρω από το θέμα.

του αιντεμιρ σχετικα με τα τουρκικα μακαμ ειναι καλο?

απ’ό,τι έχω καταλάβει, θεωρείται σημείο αναφοράς διεθνώς. δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία οπότε δεν μπορώ να το προτείνω.

Κατι καταλαβα για το βιβλιο.

Ευχαριστω για την ενημερωση

Ναι του Αϋντεμίρ είναι εξαιρετικό.Σχετικά συνοπτικο άλλά συμπληρώνεται με παραδείγματα παιγμένα απο τον ίδιο.
Ο Ευγένιος εστιάζει στο το Μακάμ που αφορά το ρεπερτόριο που παρουσιάζει στο βιβλίο του.Πολύ καλό.Έχει επίσης κάποιες βυζαντινές ορολογίες και χρησιμοποιεί γραφή με διαφορετικές βάσεις απο την Οθωμανική, παρότι η σημειογραφία είναι η ίδια ,δηλαδή η γραφή του ραούφ γιεκτά, σε πεντάγραμμο με προσαρμοσμένα σημεία αλλοίωσης.

@Dimitris_Gouros ξέχασα να σε ρωτήσω πριν, εσύ τί ακριβώς θέλεις να μάθεις. για την ακρίβεια, μέχρι ποιό σημείο και σε ποιό είδος.
επίσης, επειδή είναι άλλη λογική από την δυτική που συνήθως μαθαίνουμε πρώτα, χρειάζεται ένας δάσκαλος ή έστω μια βοήθεια μέχρι να κάνει το “κλικ” ο εγκέφαλος και το αυτί.

Να μελετησω το θεμα θελω,να πω την αληθεια,και να δω πως συσχετιζεται με τις δυνατοτητες του μπουζουκιου,να κατανοησω επιπλεον και να προσθεσω στο παιξιμο μου ελξεις και τοιαυτα σχετικα (συγνωμη για την γενικοτητα σε αυτο το σημειο,αλλα δεν ξερω ορολογια).Απο κει και περα σχετικα με τα μουσικα ειδη δεν εχω κατι στο νου συγκεκριμενο,γι αυτο προτιμησα πιο γενικα βιβλια οπως του μαυροειδη που ειδα οτι ειναι πολυ αναλυτικο επισης.

1 «Μου αρέσει»

νομίζω και τα τρία που σου πρότεινα θα σε καλύψουν. μελέτησε προσεκτικά τις ηχογραφήσεις αναφοράς (κατά το μελετάτε τας γραφάς).

ευχαριστω για τη διευκρινιση!

1 «Μου αρέσει»