Βίντεο παρουσίασης εκδοχής εξάχορδου προπολεμικού μπουζουκιού - Χρήστος Σπουρδαλάκης

Μετά από πολύ καιρό καλησπερίζω την παρέα του ρεμπέτικου φόρουμ.
Χρειάστηκε αρκετός κόπος και χρόνος για να μπορέσουμε να αντιγράψουμε δύο παλιά καλούπια μπουζουκιού (σκάφους - καπακιού), προκειμένου να προσεγγίσουμε όσο γίνεται πιο πιστά τον προπολεμικό ήχο του εξάχορδου.
Ήταν για μας εξόχως γοητευτικό και συναρπαστικό το ταξίδι στη σοφία και τη γνώση των παλιών τεχνικών, που αφηγούνται τα μοντέλα-καλούπια που χρησιμοποιήσαμε, είτε ανήκουν στον Δ. Μούρτζινο είτε στον μαθητή του Γρηγόρη Απαρτιάν. Έτσι λοιπόν, τώρα που ολοκληρώσαμε το βίντεο, αντλούμε μεγάλη χαρά από την κοινοποίηση των εμπειριών που συγκεντρώσαμε κατά την κατασκευή της συγκεκριμένης εκδοχής εξάχορδου προπολεμικού μπουζουκιού.
Θα ήταν πραγματικά μεγάλη η ικανοποίηση αν η καταγραφή της εργασίας μας χρησίμευε έστω και σαν ελάχιστη αφορμή, για έμπνευση και ανανέωση της παραδοσιακής οργανοποιίας, όχι μόνο από την τεχνική και ιστορική της πλευρά, αλλά ιδίως στον τομέα του «αρχιτεκτονικού» σχεδιασμού του μπουζουκιού, με αφετηρία τα όργανα της συγκεκριμένης περιόδου. Και τούτο γιατί η προπολεμική περίοδος παρέμενε ακόμα αισθητικά άθικτη από τις μετέπειτα επιρροές ή εξαλλοιώσεις που δέχτηκε ο χαρακτήρας του εξάχορδου μπουζουκιού, προκειμένου να προσαρμοστεί στις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες και επιθυμίες.
Ευελπιστούμε στην επιείκεια σας ως προς τους αναπόφευκτους ερασιτεχνισμούς μας. Όμως δεν χάνουμε τις ελπίδες μας για βελτίωση, γιατί βασιζόμαστε στις καλόπιστες παρατηρήσεις σας. Αυτές θα μας βοηθήσουν να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι. Τα σχόλια σας λοιπόν είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτα και τα χρειαζόμαστε.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το περιεχόμενο του βίντεο σε τρία μέρη.Σύντομα θα υπάρξει και αντίστοιχο βίντεο με υπότιτλους στα Αγγλικά.

Συγχαρητήρια κ. Σπουρδαλάκη. Ειλικρινά δεν χωράει κανένα άλλο σχόλιο για έναν καταξιωμένο οργανοποιό που μοιράζεται λεπτομέρειες της δουλειάς του με όλους εμάς - σχετικούς και μή. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία απαιτείται για να προαχθεί η τέχνη της κατασκευής παραδοσιακών οργάνων και να αναδειχτούν όλες εκείνες οι παράμετροι που “διαμορφώνουν” ένα όργανο. Προς γνώση και επιμόρφωση!

Πολύ όμορφα βίντεο!
Νομίζω ότι τα παρακολουθεί κανείς χωρίς απαραίτητα να είναι οργανοποιός, έχουν την ομορφιά ενός ντοκυμαντέρ…
Μπράβο στην ομάδα του εργαστηρίου!

Δεν έχω λόγια!
Συγχαρητήρια στον Χρήστο Σπουρδαλάκη, του οποίου όργανα έχω θαυμάσει. Πραγματικά πολύ καλή η υλοποίηση των βίντεο για το τρίχορδο μπουζούκι. Τα βίντεο με την αβίαστη ροή του λόγου και το ενδιαφέρον περιεχόμενο, σε παρασύρουν στο ταξίδι της κατασκευής ενός τόσο αγαπητου σε όλους εμάς οργάνου.
Μπράβο σε όλους τους συντελεστές των βίντεο για το τόσο όμορφο και ενδιαφέρον ντοκουμέντο που μας προσέφεραν.

Συγχαρητήρια για τα βίντεο, πρόκειται για εξερετικη παρουσίαση που αμφιβάλω αν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Εκτιμώ πως πρόσφερε μαθήματα οργανοποιας σε μουσικούς, ερασιτέχνες οργανοποιους αλλά ακόμα και σε
Κάποιους περισπουδαστους επαγγελματίες “μαστορους”.
Μακάρι να ακολουθήσουν και αλλοι στην ίδια “τολμηρή” για τα ελληνικά δεδομένα στάση.

Δύο μπράβο στον Χρήστο Σπουρδαλάκη για την εξαιρετική δουλειά του ίδιου αλλά και των συνεργατών του,
στο εργαστήριό του.
Το ένα για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του όλου εγχειρήματος, μέσα από το πλήρες και κατατοπιστικό βίντεο
που εν είδει ντοκυμαντέρ μας δείχνει τη δύσκολη προσπάθεια ανασύνθεσης του προπολεμικού μπουζουκιού.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο μπράβο, αξίζει αυτή η ίδια η προσπάθεια να ξαναέρθουν στο προσκήνιο όργανα
και ηχοχρώματα από μια εποχή περασμένη μεν, αλλά όχι ξεχασμένη.
Επιτέλους να ανακουφιστούν λίγο τα αυτιά μας από την τετραχορδίλα.
Ας ακούσουμε και καμία αυθεντική και γνήσια νότα.
Υ.Γ. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και ευτυχή συνάμα που
είμαι κάτοχος ενός από αυτά τα όργανα, στυλ ‘‘Μούρτζινου’’
και ευχαριστώ και δημόσια τον Χρήστο που μου εμπιστεύτηκε
ένα από τα δημιουργήματά του…

Σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια το μπλογκ μου δεν θα μπορούσε να είναι απών
συγχαρητήρια στο μάστορα\

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο κ. Σπουρδαλάκη πολύ ωραία και τα 3 βίντεο , πολύ καλή προσπάθεια μόνο αν μου επιτρέπεται θα μπορούσαν κάποια σημεία του βίντεο να ήταν περισσοτερο επεξηγηματικά για μας τους μη μυημένους και κάποια πλάνα ίσως λίγο πιο καθαρά. Όπως και να έχει και πάλι μπράβο.

Εύχομαι σε όλους μας μια καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη όμορφες στιγμές με υγεία και αγάπη !!!

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη ζεστή υποδοχή και κολακευτικά σχόλια που εισέπραξε η ομάδα του εργαστηρίου μας κι εγώ προσωπικά, έως τώρα, από τα μέλη του forum.

Θέλω να πληροφορήσω και τον φίλο Telemaxo αλλά και τους άλλους φίλους πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανεβάσουμε και τα τρία μέρη του video σε καλύτερη ανάλυση και με τη δυνατότητα Αγγλικών υπότιτλων.

Επίσης θα ενημερώσουμε το playlist με προσθήκη ηχητικού δείγματος, του ίδιου μοντέλου και ίδιων ακριβώς ξύλων / υλικών, σε μια εκδοχή στην οποία η ακουστική οπή θα είναι στρογγυλή με ροζέτα (ξύλινο πλέγμα) όπως τα μπουζούκια της εποχής.

Ζητώ λοιπόν λίγο την υπομονή σας…
Σύντομα θα ενημερώσω για τη νέα εκδοχή με τις προσθήκες της.

Μετά από τα πολύ χρήσιμα σχόλια και τις παρατηρήσεις φίλων και συνεργατών κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ανάλυσης των βίντεο που περιγράφουν τα στάδια κατασκευής προπολεμικού μπουζουκιού - εκδοχής του Δ. Μούρτζινου. Εδώ παρουσιάζονται οι νέες μορφές οι οποίες περιλαμβάνουν και μια εκδοχή με υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα.

Κατασκευή προπολεμικού μπουζουκιού - Εκδοχή Δ. Μούρτζινου (HD version)

Construction of a six-stringed bouzouki - D. Mourtzinos version (HD-En subs)