Βάϊος ή Βάγιος; Γιαννιτόπουλος

Καλησπέρα σε όλους,
άκουσα σήμερα στην Φαληρέα το παρακάτω καταπληκτικό άσμα…

όσο και αν έψαξα βρήκα μόνο τρία τραγούδια με την φωνή του (που μου θύμισε Μοσχονά).
Έχει κανείς περισσότερες πληροφορίες; Δεν τον είχα πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια.

Πράγματι, η φωνή του θυμίζει λίγο Μοσχονά. Μερικά τραγούδια ακόμα όπου συμμετέχει ο Γιαννιτόπουλος θα βρεις εδώ: http://rebetiko.sealabs.net/display.php?singer=Γιαννιτόπουλος+Β.&order_by=date_added

Ευχαριστώ αρχηγέ μου. Τα άκουσα. Και τα άλλα 2 με Χιώτη, πολύ καλά, όπως και ένα του Πετσά.
Μόλις 7 τραγούδια από το '49 έως το '54 και μετά τίποτα. Ποιος να ξέρει. Να είσαι καλά.

Νομίζω ήταν κυρίως βιολιστής, παρά τραγουδιστής. Δες εδώ (η φωτογραφία είναι από το βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου Γιώργος Ζαμπέτας: Βίος και Πολιτεία (εκδ. Ντέφι, 1997).

Επίσης, συμμετέχει μουσικά σε μια παλιά ταινία: Χωρίς μητέρα (1961)*. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στη φωτογραφία αλλά και στους συντελεστές της ταινίας το μικρό του όνομα γράφεται Βάγιας.

Η μικρή συμμετοχή στη δισκογραφία είναι μάλλον φυσιολογική αφού και άλλοι, κατά βάση οργανοπαίχτες, έκαναν ενίοτε ένα μικρό πέρασμα από τα μικρόφωνα. Για παράδειγμα ο Σπαγγαδώρος, που έχει πει μερικά τραγούδια αλλά κυρίως έπαιζε κιθάρα. Όπως και άλλοι φυσικά.

*Στην πρώτη σκηνή φαίνεται να παίζει μια κομπανία. Νομίζω όμως πως δεν είναι το σχήμα που έχει πράγματι ηχογραφήσει τη μουσική της ταινίας. Κομπάρσοι πρέπει να είναι. Ο δε βιολιστής που συμμετέχει στη σκηνή αυτή δεν πρέπει να είναι ο Γιαννιτόπουλος καθώς μοιάζει πολύ νέος και με άλλα χαρακτηριστικά (σύγκρινε τη σκηνή αυτή με την πιο πάνω φωτογραφία του '52-'53).

Δεν νομίζω και εγώ ότι είναι ο ίδιος. Στην φωτό του '52 δείχνει 40άρης. Η ταινία είναι του '61, δηλαδή 10 χρόνια μετά. Ο “βιολιστής” της ταινίας είναι κάπου στα 30. Άσε που χωρίς να είμαι μουσικός, δείχνει κυριολεκτικά βαράτε βιολιτζήδες ότι να’ναι. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Πάντα μου έκανε κλίκ, με ανθρώπους που πέρασαν και χάθηκαν. Αν βρω κάτι παραπάνω θα επανέλθω. Να είσαι καλά.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:07 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 19:12 —

Φίλε “peloponnisie” είπα ότι θα βρω κάτι παραπάνω και βρήκα. Επειδή όπως έγραψα, πάντα μου άρεσε να ψάχνω για όσους πέρασαν και χάθηκαν, έκανα μια γρήγορη έρευνα. Μίλησα πριν λίγο με την κόρη του, την οποία την βρήκα σχετικά εύκολα. Ο πατέρας της γεννήθηκε το 1913 στον Δομοκό, σε οικογένεια μουσικών. Κατέβηκε μέχρι τα 22 στην Λαμία, όπου και σπούδασε μουσική. Στην συνέχεια κατέβηκε Αθήνα όπου έπαιξε ως επαγγελματίας με όλα τα ονόματα. Το 1961 έφυγε Αμερική όπου έπαιξε για 2,5 χρόνια Νέα Υόρκη και Βαλτιμόρη. Σίγουρα έπαιξε με τον Μπέμπη, γιατί η κόρη του βάφτισε την μία κόρη του Μπέμπη (Πόπη). Δεν θυμόταν άλλα ονόματα από Αμερική, αλλά έχει αρχείο με φωτό από Αμερική,αλλά και δίσκους που ηχογράφησε στην Αμερική, τους οποίους θα τους φωτογραφίσω. Πέθανε νέος το 1969 στην Αθήνα.

Μπράβο, φίλε nomad, λαμπρά! Αν γίνεται, ζήτα να σκανάρεις τις φωτογραφίες (σε καλή ποιότητα, θα πρότεινα tiff στα 300 dpi τουλάχιστον). Πιθανώς να υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί. Είμαι σίγουρος θα ενδιαφέρει και άλλους. Ανυπομονούμε!

Μέσα στην εβδομάδα θα κατέβω Αθήνα, θα βρεθώ στο σπίτι της, θα στείλω έξτρα πληροφορία ελπίζω.

Και στις ετικέτες του δίσκου Columbia DG-6823 το όνομα του είναι Βάγιας.

1 «Μου αρέσει»