Βάση δεδομένων για τραγούδια.

Εδώ και μια δεκαετία, έχω φτιάξει στο Microsoft Excel, μια βάση δεδομένων για τραγούδια, την οποία και ενημερώνω συνεχώς. Τα πεδία που περιλαμβάνει, εκτός από τον τίτλο του τραγουδιού, μερικά από τα πεδία που περιέχει, είναι ο “Ρυθμός”, το “Είδος”, “Έτος” (1ης κυκλοφορίας), “Συνθέτης”, “Στιχουργός” & “Τραγουδιστής”.
Είναι εμπλουτισμένη με σχόλια, που μπορούν να μπουν σε κάθε κελί, και με συνδέσμους, που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο τραγούδι, στην πρώτη ή/και σε μεταγενέστερες εκτελέσεις. Επίσης υπάρχει στήλη με συνδέσμους που ανοίγουν, αρχεία word, με τους στίχους και τα ακόρντα του τραγουδιού. Αυτή τη στιγμή η βάση αριθμεί περίπου 7000 τραγούδια, διαφόρων ειδών. Για να την χρησιμοποιήσει και κάποιος άλλος, θα πρέπει να αντιγράψω σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο, όλη την δομή του δικού μου σκληρού, όπου βρίσκεται η βάση, ώστε να λειτουργούν οι σύνδεσμοι, οι οποίοι παραπέμπουν σε συγκεκριμένη διαδρομή. Εκτός δηλαδή από το αρχείο Excel, αντιγράφονται και όλα τα αντίστοιχα τραγούδια mp3, χωρίς να πειραχτούν οι διαδρομές τους, καθώς και τα αρχεία word, που περιέχουν τους στίχους και τα ακόρντα.

Γιατί τα λέω όλα αυτά? Γιατί σήμερα υπάρχει η τεχνολογία, να δημιουργηθεί μία κοινή βάση δεδομένων, με τραγούδια, ρεμπέτικα ή άλλα, και που θα είναι προσβάσιμη από όλους. Μάλιστα μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία της, όλοι όσοι επιθυμούν, προσθέτοντας έστω και ένα τραγούδι της αρεσκείας τους, που θα μείνει στη βάση και θα χρησιμοποιείται από όλους. Πριν τεθεί θέμα για πνευματικά δικαιώματα, διευκρινίζω ότι η βάση θα λειτουργεί με συνδέσμους, που θα κατευθύνουν σε υλικό που υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο, για δημόσια χρήση.

Πως λοιπόν μπορεί να γίνει? Με τη χρήση του Google drive, που μπορεί να φιλοξενήσει αρχεία google excel, αλλά και να δεχθεί με μεταφόρτωση επιπλέον φύλλα, από microsoft excel. Σε ένα τέτοιο αρχείο google excel, μπορεί να δομηθεί όλη η βάση, με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν.
Το google drive είναι ένας “σκληρός δίσκος”, χωρητικότητας 15 Gb που δίνει η goggle σε κάθε εγγεγραμμένο χρήστη, για να τον χρησιμοποιήσει, όπως επιθυμεί. Περισσότερα εδώ. Πέρα από αυτό όμως παρέχονται και εφαρμογές, με το google drive, όπως το google excel, word και άλλα, χωρίς να χρειαστεί κανείς να εγκαταστήσει κάτι στον υπολογιστή του.

Έφτιαξα λοιπόν μια φόρμα καταχώρησης τραγουδιών, που μπορεί να δει και να συμπληρώσει, όποιος έχει τον σύνδεσμο αυτής της φόρμας, που είναι εδώ και να καταχωρήσει ένα ένα, όσα τραγούδια θέλει, επικολλώντας και το σύνδεσμο ή τους συνδέσμους από το youtube, για το συγκεκριμένο τραγούδι. Το excel που συγκεντρώνονται όλες αυτές οι καταχωρήσεις, είναι εδώ και είναι προσβάσιμο από όλους όσους έχουν τον σύνδεσμο αυτό, είτε κάνουν καταχώρηση κάποιου τραγουδιού, είτε όχι.

Το αρχείο google excel, λειτουργεί σχεδόν σαν το microsoft excel, με τη διαφορά, ότι μπορεί να το βλέπουν συγχρόνως στον υπολογιστή τους, όσοι έχουν τον σύνδεσμο. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να το επεξεργάζονται και περισσότεροι από ένας, την ίδια στιγμή και να βλέπονται μεταξύ τους, ή να κάνουν και chat. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η δυνατότητα αυτή θα είναι απενεργοποιημένη, ώστε να μη σβήνονται κατά λάθος, καταχωρήσεις που έχει κάνει κάποιος άλλος.

Οι καταχωρήσεις που γίνονται μέσω της παραπάνω φόρμας, περνάνε αυτόματα στο φύλλο “Απαντήσεις φόρμας” του excel και θα παραμένουν εκεί. Πρόσθεσα και ένα δεύτερο φύλλο, με το όνομα “ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ”, με 4500 καταχωρήσεις περίπου, από το προσωπικό μου αρχείο, χωρίς τους συνδέσμους προς τα τραγούδια, αφού δεν θα λειτουργούσαν όσοι παρέπεμπαν στον σκληρό μου δίσκο. Όσοι σύνδεσμοι υπάρχουν (φαίνονται από τα πιο αχνά γράμματα στον τίτλο του τραγουδιού), ανοίγουν τον περιηγητή (browser) στη σελίδα Youtube, που παραπέμπει ο σύνδεσμος. Και στη στήλη Ν (Στιχ-ακόρ.) υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι, που ανοίγουν αρχεία word, με τους στίχους και τα ακόρντα του τραγουδιού που αναφέρονται, που βρίσκονται στο google drive μου. Για παράδειγμα (που μπορεί να διατηρηθεί και να εμπλουτισθεί), για το πως μπορεί να λειτουργήσει και να χρησιμοποιηθεί, μια τέτοια βάση δεδομένων από όλους.
Σαν πηγή συνδέσμων για τους στίχους και τα ακόρντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το kithara.to ή μόνο για στίχους, το http://www.stixoi.info/ ή κάποιο άλλο αντίστοιχο site.

Η βάση θα φανεί χρήσιμη πιστεύω και για τις τακτικές μαζώξεις. Μπορούν να γίνουν καταχωρήσεις, ώστε να ξέρουμε όλοι κάποια τραγούδια που θα παιχθούν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σε περίπτωση που δεν ξέρουμε κάποια και θέλουμε να συμμετέχουμε.

Τις διορθώσεις και ενημερώσεις, τις αναλαμβάνω εγώ, εκτός και αν θέλει να τις επωμισθεί κάποιος άλλος.

Αν η συντονιστική ομάδα, κρίνει ότι το παρόν, παραβαίνει κάποιον από τους κανονισμούς του φόρουμ, παρακαλώ να το διαγράψει.

Μήν εμπλέκεις σε καμμία περίπτωση το google drive σ’ αυτή την ιστορία!

Αν υπάρχει κάποιος που είναι “κώλος και βρακί” με τις εταιρίες που καπηλεύονται τα φερόμενα ως «πνευματικά δικαιώματα», αυτός λέγεται google…

Η δική μου παραίνεση: αλάργα!

Δεν διαφωνώ με την εκτίμησή σου για τη σχέση google και εταιρειών. Δεν βλέπω όμως το λόγο να μη χρησιμοποιήσω αυτό που μου προσφέρει η ίδια η google, χωρίς κανένα προσωπικό ή άλλο κίνδυνο, αφού δεν δημοσιεύω δικά μου βίντεο, αλλά συνδέσμους από ήδη δημοσιευμένα βίντεο στο Youtube, που είναι και αυτό της google.

Πολύ καλή σκέψη Πέτρο. Προχώρα!!
Εδώ μπορούν να αναφέρονται και τυχόν λάθη και να γίνεται διασταύρωση στοιχείων από τα μέλη. Όμως θα πρότεινα να φύγουν οι περιπτώσεις σκυλάδικου κλπ και να μείνουν μόνο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.
Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις ένα ξεχωριστό excel και φόρμα καταχώρησης για τα τραγούδια που ενδιαφέρουν το φόρουμ!!

συγχαρητήρια για την πρωτοβουλια και προχωρα.Ειναι πολυ χρησιμο αρκει να ειναι ευχρηστο.
Εφ’ όσον το kithara.to και το http://www.stixoi.info/ δεν είχαν μέχρι τωρα πρόβλημα πνευματικών δικαιωμάτων και επειδή η δική σου η δουλεια είναι κάτι αναλογο δεν νομιζω να υπάρξει πρόβλημα

Μ’ αρέσει, το είχα δοκιμάσει κι εγώ παλιότερα για προσωπική χρήση αλλά η τεχνολογία δεν βοηθούσε και πολύ και το εγκατέλειψα. Τώρα που η τεχνολογία βοηθάει περισσότερο προχώρα. Μιά ματιά που έριξα στη φόρμα σαν να λείπει το κελί Δρόμος - κλίμακα-…

Ότι ιδέες έχετε μπορούν να συμπεριληφθούν. Αφαιρείται το πεδίο “Κατηγορία”, αφού μένουμε αυστηρά στα ρεμπέτικα που ενδιαφέρουν το φόρουμ και στη θέση του μπαίνει το πεδίο “Δρόμος-κλίμακα”. Το φτιάχνω αμέσως τώρα.

Οκ έγινε. Αν υπάρχουν και άλλες παρατηρήσεις για αλλαγές καλό είναι να γίνουν στην αρχή πριν αρχίσουν οι καταχωρήσεις. Οι σύνδεσμοι των τραγουδιών μπαίνουν εύκολα με αντιγραφή της διεύθυνσης web (http://www…) και επικόλληση στο κελί της φόρμας.

Εξαίρετη ιδέα!

Όποιος θέλει μπορεί να αρχίσει να καταχωρεί τραγούδια. Εγώ θα συμπληρώνω ότι έχει παραληφθεί. Για τους δρόμους και τις κλίμακες θα πρέπει να μου τις λέει κάποιος άλλος για να τις συμπληρώνω, ή εφόσον είναι χρήστης excel να του δώσω πρόσβαση και να συμπληρώνει εκείνος.
Αν αλλάξει κάτι στη δομή, το φύλλο “Απαντήσεις φόρμας” μπορεί να συγχωνευθεί με το φύλλο “ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” και να συνεχισθούν οι καταχωρίσεις σε νέα φόρμα, χωρίς να χαθούν τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί.
Λοιπόν γιούργια στο ταβλά με τα κουλούρια.

Συγχαρητήρια Πέτρο. Εξαιρετική ιδέα!

Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα να μη γράφονται όμοια πράγματα με διαφορετικούς τρόπους, π.χ. «ΤΙΤΣΑΝΗΣ» - «Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» - «ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Β.» κλπ. γιατί το αρχείο θα τα αναγνωρίσει σαν πολλούς διαφορετικούς συνθέτες.

Μια παρατήρηση: ρυθμός 9/8, είδος ζεϊμπέκικο παλιό; Θα έλεγα ότι το «είδος» είναι κάτι πολύ γενικότερο, π.χ. «ρεμπέτικο». Άλλωστε και τα 9/8 δεν είναι ρυθμός, είναι μέτρο, και ότι ο ρυθμός είναι ζεϊμπέκικο παλιό.

Μωρέ η ιδέα μπορεί να κατέβει στον καθένα μας. Αυτό που πραγματικά δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί είναι η δουλειά που έχει πέσει τόσα χρόνια αλλά και η αποτελεσματικότητα, που αυτό το έχω τσεκάρει πολλές φορές: σε δευτερόλεπτα έχεις μπροστά σου στοιχεία, στίχο, ήχο, τα πάντα, αρκεί να υπάρχει καταχωρημένο το κομμάτι. Επίσης, μπορείς να “συνθέτεις” λίστες προγράμματος με στίχο, συγχορδίες κλπ. για κάθε αναγκαία περίπτωση, είτε προς εκτύπωση είτε για πέρασμα σε ταμπλέτα.

Περικλή, το “είδος” “ζεϊμπέκικο παλιό” σχετίζεται αποκλειστικά με τον τρόπο τονισμού του ρυθμού (“παλαιότερος” ή “νεότερος”). Εδώ μπορούμε να επέμβουμε, αλλάζοντας τον προσδιορισμό “είδος” σε π.χ. “τονισμός μέτρου” (αν το εξέλ επιτρέπει τόσα γράμματα).

Αν δούμε ότι το πράγμα δένει και αποκτά πρακτική χρησιμότητα για πολλά μέλη μας, μπορούμε και να ορίσουμε κάποιαν “επιτροπή” που σε συνεργασία με τον Πέτρο να κάνει διορθώσεις, επεκτάσεις κλπ κλπ. ανάλογα με σχετικές προτάσεις όλων μας.

Δεκτή η οποιαδήποτε βοήθεια και υπόδειξη. Επειδή έχω αποκτήσει αρκετή εμπειρία με το θέμα, μπορώ να κάνω σχεδόν άμεσα τις διορθώσεις που θα προτείνονται. Ήδη έγιναν οι διορθώσεις για το Μέτρο και το ρυθμό.

Έγινε υπόμνηση του θέματος και θα εμφανίζεται πάνω - πάνω, ξέχωρα από τα άλλα στην ενότητα ρεμπέτικο και μουσική τεχνολογία!
Μπορείτε να δημοσιεύετε μηνύματα περιοδικά για να μένει και στην επιφάνεια των πρόσφατων θεμάτων.
Καλή αρχή!!!

Αυτά περιλαμβάνονται στις διορθώσεις που θα γίνονται περιοδικά και αναγκαστικά.

Το αρχείο μπορεί να το κάνει λήψη όποιος θέλει σε οποιαδήποτε φάση ενημέρωσης και να το ανοίξει σε microsoft Excel. Οι σύνδεσμοι δουλεύουν και από εκεί, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 22:56 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:03 —

Επειδή βλέπω ότι υπάρχει δισταγμός για να καταχωρήσει κάποιος κάποιο τραγούδι, να πω ότι και λάθος να γίνει κάτι, διορθώνεται. Οπότε μην διστάζετε. Επίσης η βάση είναι ανοικτή και για τους επισκέπτες του φόρουμ, όχι μόνο για τα μέλη και μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει καταχώρηση ή να χρησιμοποιήσει τη βάση. Για να μην ψάχνει κάποιος τους συνδέσμους κάθε φορά στην αρχική σελίδα, τους έβαλα στην υπογραφή μου ώστε να πηγαίνει άμεσα στη φόρμα ή στη βάση, από το σημείο που διαβάζει.
Η βάση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, αν προσθέσει ο καθένας δύο τραγούδια. Δύο μόνο καταχωρήσεις. Και δεν περιμένει να τις κάνουν οι υπόλοιποι. Με 5000 μέλη που έχει το φόρουμ, χωρίς να βάλουμε τους επισκέπτες, η βάση μπορεί να φτάσει άμεσα τα 10000 τραγούδια. Υπάρχουν ήδη γύρω στους 3500 τίτλους στο δεύτερο φύλλο, που μπορεί να επιλεχθεί, αλλά ελάχιστοι τίτλοι έχουν συνδέσμους. Οι τίτλοι αυτοί θα καταχωρηθούν και πάλι με τους συνδέσμους τους από τους συμμετέχοντες. Οι καταχωρήσεις στο " Απαντήσεις φόρμας, θα ταξινομούνται αλφαβητικά, οπότε κάποιος θα μπορεί να δει αν υπάρχει ήδη στη βάση το τραγούδι που θέλει να καταχωρήσει.
Καλή μας επιτυχία στη συλλογική αυτή δουλειά που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι το συνολικό όφελος είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα όλων των μερών.

εκανα το ποδαρικο με τις βεργουλες και νομιζω οτι πηγε ομαλα η καταχωρηση…
στο ερωτημα για τους στιχους και τα ακορντα υπάρχει μια μόνο θέση για καταχωρηση οπότε αναγκαστικα εβαλα το λινκ με τους στίχους της πρωτης εκτελεσης

Καλορίζικος. Σωστά νομίζω έβαλες τους στίχους της πρώτης εκτέλεσης, αφού αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Μπορεί να προστεθεί και άλλη στήλη βέβαια για εναλλακτικούς στίχους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το ζητούμενο στην περίπτωσή μας.

Καλημέρα.
'Εβαλα κι εγώ ένα τραγουδάκι, αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει πως δουλεύει το σύστημα. Στη “βάση δεδομένων” δεν υπήρχε το συγκεκριμένο τραγούδι (Αλάνης πια δεν είμαι εγώ) και δεν εμφανίστηκε.
Επίσης έχω κάποιες ερωτήσεις
Προτιμούνται κεφαλαία (όπως στην “βάση”)?
Βρήκα τους στίχους σε κατοπινή εκτέλεση στο youtube και όχι “αυτοτελείς” (υπάρχουν στο stixoi.gr, το είδα μετά) και έβαλα το πρώτο link (youtube). Είναι “αποδεκτό” ?

edit
ενώ έγραφα, “διορθώθηκαν” όλα: τα πεζά έγιναν κεφαλαία, η καταχώρηση κατατάχθηκε αλφαβητικά, απέκτησε σύνδεσμο στην φόρμα και το link των στίχων μεταφέρθηκε σε άλλη στήλη (2η εκτέλεση).
Μηχανήματα του διαβόλου.

Καλημέρα και καλή αρχή.
Το αρχείο Excel αποτελείται από 2 φύλλα. Οι καταχωρήσεις που γίνονται εμφανίζονται άμεσα στο 1ο φύλλο “Απαντήσεις φόρμας” & όχι στο φύλλο “ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ”. Τα φύλλα εμφανίζονται κάτω αριστερά, σαν καρτέλες. Το φύλλο “ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” έχει μπει σαν παράδειγμα. Δεν είναι από καταχωρήσεις. Και αυτό φαίνεται γιατί η πρώτη στήλη " Χρονική σήμανση" είναι κενή, σε αντίθεση με το φύλλο “Απαντήσεις φόρμας”, που φαίνεται η ημερομηνία και ώρα καταχώρησης κάθε τραγουδιού.
Το λινκ μεταφέρθηκε στη στήλη 2η εκτέλεση, γιατί οδηγεί σε εκτέλεση youtube και όχι σε στίχους. Αν έγινε κάποια διόρθωση, δεν πέρασε. Μπορεί να γίνει πάλι καταχώρηση με τα σωστά στοιχεία στη σωστή θέση.

Πολλά μπράβο για το μεράκι σου και για την προσπάθεια, μου άρεσε!! Κάπως θα συμβάλω κι εγώ.

Καλημέρα Νίκο. Ευχαριστώ και να είσαι καλά.
Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα συμπληρώνεται η βάση. Τη δική μου βάση την άρχισα και την ενημερώνω, εδώ και 10 χρόνια.
Με τη δυνατότητα που μας έδωσε πρόσφατα η google της κοινής χρήσης, μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. αφού με 2 καταχωρήσεις ο καθένας αν κάνει, θα περάσουν στη βάση όλα τα ρεμπέτικα. Άντε να μας πάρει λίγο παραπάνω να περάσουμε και τα λαϊκά.