Αγορά Τζουρά - Αμφιβολίες

Καλησπερα σας, μπηκα στο φορουμ γιατι διαβασα αρκετες απο τις συζητησεις και μου δημιουργηθηκαν και εμενα αποριες…
Πριν απο λιγο καιρο στο σπιτι ενος φιλου, επιασα το μπουζουκι του και πορωθηκα , καθως ακουω εδω και 4-5 χρονια λαικά (εκτος απο Ροκ κτλ , που ακουω κυριως ) τον ρωτησα λοιπον ποσο κοστισε, η απαντηση του ηταν αμεση , μου ειπε να παρω ενα αλλο οργανο γιατι θα δυσκολευομουν με το μπουζουκι και μαλιστα χωρις δασκαλο…επισης ειναι και ακριβα τα ατιμα. Του ειπα οτι με ενδιεφερε ο μπαγλαμας , μου ειπε οτι καλυτερα να αρχισω με εναν τζουρά και αν τα καταφερνω και θελω ακομα , ας παρω και μπαγλαμα.
Ο τζουρας δεν ηξερα καν τι ειναι, ειδα τυχαια πρωτη φορα τωρα το καλοκαιρι , επαιζε ενα παλικαρι στο δρομο και επαιζε καταπληκτικα , μαγευτικα , εκατσα καποιες φορες και τον ακουσα , αλλα επειδη τραγουδουσε κιολας , δεν πολυμιλουσε και ο χρονος μου ηταν περιορισμενος, οποτε δεν εμαθα πληροφοριες.
Γυρισα λοιπον στο Ηρακλειο Κρητης που ειμαι τωρα και θελησα να αγορασω εναν τζουρα, εκανα την ερευνα μου και επειδη το μπατζετ παει μεχρι 200-230 ευρω(μαξ.) κατεληξα σε εναν εμπορικο τζουρα απο τα καταστηματα Νάκα.
δεν εχω αγορασει ακομα και απευθυνομαι σε εσας εδω , αποτι καταλαβα ενας χειροποιητος ειναι παντα καλυτερος , επειτα ειναι το διλημα , σκαφτος ή με ντουγιες ? καποια βιντεο στο youtube με ωθησαν στον με ντουγιες τζουρα, αλλα θα ηθελα τη γνωμη σας.
επεισης , εκανα μια μικρη ερευνα στο ιντερνετ και δεν βρηκα βιντεο ή ταμπλατουρες για τζουρα , πραγμα που με κανει να σκεφτομαι “και αν παρω το τζουρα και δεν μπορω να μαθω λογω ελειψης υλικου στο διαδυκτιο?” και με τετοιου ειδους , “και αν…” !
Οπως καταλαβαινετε φιλοι μου , εχω διαφορες σκεψεις περι του θεματος και πουθενα αλλου να απευθυνθω για βοηθεια.
Συγγνωμη για το τεραστιο κειμενο και την ιστορια , αλλα δεν ηξερα πως αλλιως να περιγραψω τι συμβαινει.
Δεν ειμαι καν σιγουρος οτι γραφω στο σωστο μερος του φορουμ , αν ειναι λαθος μερος , οι admin ας με συγχωρησουν.

ΥΓ. ζηταω ταμπλατουρες γιατι παιζω (ή μαλλον πλεον απλα προσπαθω να παιξω καθως , οτι αφηνεις σε αφηνει…) ηλεκτρικη κιθαρα.
ΥΓ2. τελευταια εχω κολησει με τις εξης λιστες , ομως ποτε δεν εχω παιξει ,ουτε στην κιθαρα , ρεμπετικα τραγουδια.




Ευχαριστώ και ακουω ιδεες , προτασεις και συμβουλες … :slight_smile:
(για να μη γινει μπερδεμα , τις προτασεις και συμβουλες , ολα περι αγορας τζουρα και κατα ποσο γινεται καποιος να μαθει μονος του να παιζει το οργανο…την κιθαρα απλως την ανεφερα.)

Όσον αφορά το να μάθει κάποιος μόνος του, υπάρχει υλικό στο internet και μάλιστα άφθονο. Όμως εγώ δε θα στο πρότεινα ειδικά στα πρώτα σου “βήματα”. Καλό θα ήταν να βρεις ένα δάσκαλο να σου δείξει τουλάχιστον τα βασικά.

Το budget των 200-230 ευρώ μοιάζει μικρό (έως πολύ μικρό) ακόμα και για καινούριο μαθητικό όργανο. Στη θέση σου θα κοίταγα κάτι μεταχειρισμένο ή ακόμα καλύτερα θα περίμενα 1-2 μήνες για να μεγαλώσει το budget σε 300-400 ευρώ όπου οι επιλογές πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Από εκεί και πέρα όμως είναι και θέμα επιλογής ήχου που αρέσει στον καθένα.

Το θέμα ντουγάτου ή σκαφτού έχει αναλυθεί και συζητηθεί αρκετά εδώ μέσα στο forum και μπορείς να ψάξεις να και να διαβάσεις περισσότερες γνώμες. Περιληπτικά όμως να σου πω και σε πολύ γενικές γραμμές, ότι είναι θέμα επιλογής εάν σου αρέσει ο πιο “ξερός” ήχος (άρα πας σε σκαφτό) ή ήχος που να φέρνει πιο πολύ σε μπουζούκι (άρα πας σε ντουγάτο).

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο alko101. Όμως θα θέσω ένα δίλημμα ακόμη. Γιατί τζουρά και όχι μπουζούκι; Με τον τζουρά ίσως να περιοριστείς σε συγκεκριμένο ρεπερτόριο ή ίσως να δυσκολευτείς με το μικρότερο μέγεθος του οργάνου γενικότερα…Ένα αξιοπρεπές τρίχορδο των 400-500? θα ηταν μια πιο ολοκληρωμένη λύση (και απο οικονομικής άποψης) σε βάθος χρόνου.

Δεν ευσταθεί αυτή η άποψη. Αν υπάρχει όργανο δίχως δυσκολία, πείτε το και σ’ εμένα.

Γουστάρισες μπουζούκι; Ξεκίνα με μπουζούκι και προχώρα! Μήν έχεις την ψευδαίσθηση ότι ο τζουράς ή ο μπαγλαμάς είναι ευκολότερα λόγω μεγέθους! Αν αρχίσεις και προχωρήσεις με μπουζούκι, τα υπόλοιπα θα τα μασάς.

2-3 κατοστάρικα είναι πολύ λιγά. Υπομονή για κάτι καλύτερο.

Καλές αναζητήσεις,

ο Πίκινος

ΥΓ Στο σκέλος με τον δάσκαλο, σύμφωνοι, καλό είναι σε ό,τι κάνεις κάποιος σχετικός να καθοδηγεί.

Πάντως, αν καταλήξεις σε τζουρά(σκαφτό),κάνε ένα τηλέφωνο στο Σπουρδαλάκη.Κατά καιρούς έχει
κάποιους τζουράδες,όχι δικής του κατασκευής,πολύ καλούς γιά αρχή και όχι μόνο.

Καλημερα , οπως γραφω ακουσα τζουρα και αποφασισα οτι θελω ντουρα , το μπατζετ δυσκολα θα ανεβει γιατι ειμαι φοιτητης και ειναι περιορισμενα τα πραγματα ,ηδη αυτα τα βαζω απο ενα εξτρα χαρτζιλικι που μαζεψα γιαυτον το σκοπο, ξερω οτι κατι πολυ καλο δεν υπαρχει περιπτωση να βρω.
απλα ψαχνω σε αυτα τα λεφτα οτι καλυτερο μπορω να παρω.
οσον αφορα το υλικο στο ιντερνετ , κυριως για μπουζουκι εχω βρει και μαλιστα παρτιτουρες που δεν ξερω να διαβαζω.
τωρα οσο για τη δυσκολια συμφωνοι , δεν περιμενα καποιο οργανο να ειναι πιο ευκολο.
παλι για το δασκαλο χρειαζομαι καποια παραπανω χρηματα…

Το τριχορδο μπουζουκι, ο τζουρας και ο μπαγλαμας εχουν τις νοτες ακριβως στις ιδιες θεσεις στην ταστιερα, η κλιμακα του οργανου (δλδ το ποσο ειναι το μηκος της ταστιερας) ειναι μονο που αλλαζει. Γι αυτο αν ξεκινησεις με ενα απο τα τρια ειναι παρα πολυ ευκολο να μεταπηδησεις σε καποιο αλλο της οικογενειας. Κοινως, οι ταμπλατουρες για τριχορδο μπουζουκι κανουν και για τζουρα και για μπαγλαμα (ενταξει τα πολυ χαμηλα του μπαγλαμα ειναι δυσκολο να παιχτουν, αλλα νομιζω καταλαβαινεις τι εννοω).
Γενικα στο διαδικτυο θα βρεις ευκολα ταμπλατουρες για τριχορδο, μεχρι να αρχισει το αφτι σου να “παιρνει” και να βγαζεις τη βασικη μελωδια μονος σου.

Για κλιμακες, συγχορδιες κλπ τσεκαρε εδω για αρχη http://www.bouzouksis.com/3str.php?lang=el

Τωρα για το οργανο, καταρχην πρεπει να βγεις στη γυρα και να δοκιμασεις. Εχεις και μια εμπειρια απο κιθαρα, βοηθαει. Σε γενικες γραμμες παντως, το τριχορδο μπουζουκι ειναι η καλυτερη επιλογη γιατι ειναι ενα οργανο πιο ζυγισμενο και με μεγαλο ρεπερτοριο. Ο τζουρας αφενος επιβαρυνει πιο πολυ το χερι της ταστιερας γιατι δεν “καθεται” τοσο καλα εξαιτιας του μικρου ηχειου (βεβαια αν εχεις συνηθισει με την κιθαρα, θα μπορεσεις πιο ευκολα να κουμανταρεις ενα νυκτο εγχορδο), αφετερου εχει πιο περιορισμενο ρεπερτοριο λογω του ηχοχρωματος -αλλα στην τελικη αυτο δε σημαινει κατι, εσυ την τρελα σου θελεις να κανεις.

Τωρα στο Ηρακλειο δεν ξερω τι παιζει, αλλα απο το Νακα δε θα σου προτεινα να αγορασεις, ειναι κριμα -δοκιμασε ομως τα οργανα του, να παρεις μια ιδεα. Αν και οταν ανεβεις Αθηνα πηγαινε σε Ματσικα, στο πωλητηριο του Μουσειου Λαϊκων Οργανων, στον Κεβορκιαν, στον Πολυδωρου, στον Καρελλα, στο Σπουρδαλακη κλπ => στα παραπανω μερη θα βρεις αρκετα οργανα ετοιμα για να δοκιμασεις. Νομιζω για καποιον που θελει να ασχοληθει, μια-δυο τετοιες βολτες ειναι απαραιτητες, ουτως ωστε μολις παρουσιαστει μια καλη ευκαιρια να εισαι σε θεση να την εκτιμησεις ως τετοια.
Δεν εχω κοιταξει τιμες τελευταιως, αλλα νομιζω ο alko101 το θετει σωστα. Στα 300-300+ οι επιλογες για τζουρα ειναι πολυ περισσοτερες -σιγουρα λογω της καταστασης οι τιμες θα εχουν πεσει κιολας απο την τελευταια φορα που κοιταξα. Στα χρηματα που δινεις, ενα καλο μεταχειρισμενο θα ηταν η καλυτερη λυση. Μην το βιαστεις, παρε το χρονο σου.

@adouan , ευχαριστω για τη διευκρινηση , οντως γενικα για τριχορδα υπαρχει υλικο.

δε νομιζω να εχω θεμα με την ταστιερα, καθως παρομοια μεγεθη εχουν και οι κιθαρες αποτι εχω δει και εχω πιασει…

εχω βρει καποιον κατασκευαστη εδω στο ηρακλειο , καποια στιγμη πριν τη μεγαλη αποφαση θα περασω να δω. Ο νακας ηταν η τελευταια μου επιλογη και η πιο γρηγορη ταυτοχρονα, εαν ανεβω αθηνα , θα ανεβω μετα τις εκλογες που ουτως ή αλλως τοτε θα επαιρνα και το οργανο (λογω εξεταστικης δεν μπορω νωριτερα), απλα η αθηνα δεν ειναι σιγουρο και οσο περναει ο καιρος τα λεφτα κιολας μειωνονται , γιαυτο ηθελα να παρω το οργανο εξ’αρχης… εφοσον λοιπον παω , θα κανω και τη βολτα μου σαυτους που ειπες. αλλα αν οντως θελει πανω απο 230 άντε με το ζορι 250 , με κοβω να καταληγω στη φτηνη λυση εν ονοματι Νακας …

οσο για δασκαλο που ειπαν παραπανω , οπως καταλαβατε οικονομικα δεεεν…τουλαχιστον για τωρα…

Κύριε MaGe , οποιοδήποτε τζουρά σᾶς προσφέρουν, καινούγιο ἠ μεταχειρισμένο , παρατηρήστε εάν δεν έχει σκεύρωση του μανικιού , εάν η ταστιέρα δεν έχει κοιλότητα στο μήκος του μανικιού , δοκιμάστε όλα τα τάστα , κουρδίστε τον τζουρά με ηλεκτρονικό τονοδότη , τρείς φορές σε ένα τεταρτο τῆς ώρας , και μετά από μία ώρα εξετάστε εάν συγκρατεί το κούρδισμα . Προτιμήστε ένα όργανο ποιό σεμνό στίς φιγούρες του καπακιού καί σκαφτό , όχι για το ηχόχρωμα , αλλά για τῆν αντοχῆ στῆν υγρασία , δεν ξέρω πῶς είναι η αύρα τῆς θαλάσσης εν Ἡράκλειον . Όσο για το υλικό στο ιντερνετ δοκιμάστε το www.bouzouksis.com με ταμπλατούρες . Ὑπάρχουν βίντεα στο youtube με key word : μάθημα μπουζούκι , Δαλδαβάνης , Στεφανάκης Καραντίνης πχ… και όνομα του τραγουδιού … Να ξεκινήστε με ένα εύκολο καί αργό χασάπικο , το Φαληριώτισσα του Γιάννη Παπαιωάννου πχ .

@Nicolaras
ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες, μα τι εννοειτε , “, εάν η ταστιέρα δεν έχει κοιλότητα στο μήκος του μανικιού ,” ?
"Προτιμήστε ένα όργανο ποιό σεμνό στίς φιγούρες του καπακιού καί σκαφτό , όχι για το ηχόχρωμα , αλλά για τῆν αντοχῆ στῆν υγρασία " ο σκαφτος δηλαδη αντεχει περισσοτερο στην υγρασια ? αυτο δεν το ηξερα ομολογω , αν και ειχα διαβασει οτι ο ντουγατος ειναι και πιο ευκολος για επισκευη σε περιπτωση που…

κατι ακομα, ενας φιλος που ξερει απο οργανα του ειδους μου προτεινε αφου δεν εχω μεγαλο μπατζετ κτλ , να παρω αυτον :
tzoyras-1-dougies
(μεταξυ του παραπανω και των tzouras-2-dougies tzouras-3-skaftos )
η αντιπροταση μου ηταν αυτη του Νακα , tzouras-nakas
μου ειπε ομως οτι ο πολυδωρου ειναι καλυτερος κατασκευαστης.

δεν εχω ακουσει κανεναν τζουρα απο τους παραπανω.και συμφωνα με τα οσα διαβαζω εδω , να μην παρω κατι πριν το ακουσω , αλλα αν τελικα δεν καταφερω να το ακουσω , που να καταληξω? γιατι το οτι θα ανεβω αθηνα δεν ειναι και σιγουρο οπως προειπα…
συγγνωμη για το πριξιμο , αλλα καταλαβαινετε πιστευω , οταν ειναι να δωσεις καποια λεφτα προσπαθεις για το καλυτερο δυνατον , ειδικα οταν ειναι για κατι φθηνο οπως στην περιπτωση μου. γιατι στα παραπανω λεφτα επιλογες υπαρχουν και καλες , σε ολα τα προιοντα ετσι ειναι.

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, έχω παίξει με τα 4 αυτά μοντέλα. Ο ήχος τους σε γενικές γραμμές είναι σαν το λαχείο (δλδ θέμα τύχης - ό,τι κάτσει). Θα τον χαρακτήριζα από κακό έως αδιάφορο. Και πάλι όμως αυτό που ίσως με έκανε να έχω όχι και τόσο καλή εντύπωση είναι η αίσθηση στο χέρι, με σκληρή ταστιέρα (πολύ κουραστική).

Κατά τη προσωπική μου άποψη τα όργανα αυτά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία “τουριστικά” και λιγότερο στην κατηγορία “μαθητικά”. Βέβαια περί ορέξεως και γούστου … δε γίνεται καν λόγος, είναι θέμα επιλογής.
Στη θέση σου θα έψαχνα κάτι μεταχειρισμένο στις ίδιες τιμές, όπου σίγουρα θα υπήρχε μια πιο καλή ευκαιρία. Για αυτό μη βιάζεσαι, δώσε χρόνο και ψάξου.

Συμφωνώ με τον alko 101 για το “λαχείο”. Δεν αποκλείεται να σου αρέσει κάποιο, κι όλοι καταλαβαίνουμε ότι για πέσει η τιμή θα πέσει και η ποιότητα, αλλά μέχρι που?
Επίσης έχε υπόψη ότι ο Νάκας (και πολλά άλλα παρόμοια καταστήματα) δεν κατασκευάζουν όργανα αλλά συνεργάζονται με οργανοποιούς που φτιάχνουν σειρές “μαζικής παραγωγής”.

Θα επιχειρήσω να δώσω μια εικόνα της κατασκευής παρόμοιων οργάνων και ίσως μια εξήγηση για τον λόγο που είναι “σκληρά”.
Οι φωτογραφίες είναι από επισκευές ενός τζουρά (αλλαγή μπράτσου) κι ενός μπουζουκιού (τετράχορδο που άλλαξε καπάκι και έγινε τρίχορδο - χωρίς να αλλάξει το μπράτσο).

Το μπουζούκι αρχικά και οι πρώτες “κρυάδες”. Η “φιγούρα” είναι λεπτή μεμβράνη πλαστική (αυτοκόλλητο ?), τα κοκκαλάκια των καβαλλάρηδων επίσης πλαστικά και ο καβαλλάρης (δεν φαίνεται εδώ) από λεύκα βαμμένη μαύρη.

02.jpg

με το πρώτο τρίψιμο η επόμενη “κρυάδα”. Η ταστιέρα … δεν είναι ταστιέρα. Μπράτσο και “ταστιέρα” είναι ένα ενιαίο κομμάτι οξυάς, βαμμένο μπρος πίσω μαύρο και οι τσαμπουκάδες με λαδομπογιά (?) “περλέ”. Επίσης το ύψος της “ταστιέρας” (το πόσο πάνω είναι από το καπάκι) είναι αξιοσημείωτα μεγάλο. Αργότερα κατάλαβα τον λόγο.

07.jpg

κάτι περίεργα σημάδια (το άσπρο “μισοφέγγαρο” στη φωτο) και υποψία ένθετης κόντρας από το ίδιο ξύλο (οξυά) στο πίσω μέρος του μπράτσου …

05_01_03.jpg

οδηγούν στην τρίτη και καλύτερη “κρυάδα”. Αποκαλύπτεται (από φωτογραφία άλλης επισκευής τζουρά του ίδιου κατασκευαστή) ότι είναι στόκος από την τοποθέτηση (από την πίσω πλευρά) “βέργας” μη ρυθμιζόμενης, μασίφ διατομής ~ 10*10χλστ. με “προένταση” (καμπύλη για αντισκέβρωμα).

Μετά την αφαίρεση του καπακιού, η εικόνα των καμαριών (κομμένα “με τα δόντια” όπως είπε ένας φίλος), το πρώτο καμάρι που είναι κολλημένο στον τάκο και όχι στο σκάφος, κτλ.

05_01_01.jpg

και ο κατάλογος συνεχίζεται, με έκκεντρη τοποθέτηση μπράτσου, άτσαλη χάραξη κλίμακας (κάπου μεταξύ 66 και 67, ανάλογα από που μετράς) κτλ. Τα τάστα στο συγκεκριμένο μπουζούκι ήταν “με δόντι” (που παίρνουν μαζί και ξύλο κατά την αφαίρεση) και διαφόρων διαστάσεων.

Μέχρι εδώ, εκτός από την γενική εικόνα ποιότητας κατασκευής, αυξάνεται το βάρος του μπράτσου, δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευής / αλλαγής ταστιέρας, τυχόν αλλαγή τάστων είναι προβληματική κτλ.

Η αγορά ενός τέτοιου οργάνου μπορεί να σε ανακουφίσει (ξέρεις τι ήθελα να γράψω αλλά δεν μπορώ), αλλά αν ασχοληθείς λίγο παραπάνω είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα ψάχνεις για άλλο.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι κάνεις οικονομία. Επίσης δεν θα έπρεπε να τα λένε “μαθητικά”, σε κάποιον που μαθαίνει μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό. “Τουριστικά” που λέει ο alko είναι πιο σωστό.

Παρά το ύφος μου - τώρα που ξαναδιαβάζω το μήνυμα, είναι λίγο ειρωνικό για τα όργανα - δεν θέλω να σε αποθαρρύνω, απλώς να σε ενημερώσω κάπως. Αντιλαμβανομαι απολύτως τα δεδομένα. Καλή ευκολία.

ομολογω οτι δεν πολυκαταλαβα την εννοια της “σκληρης” ταστιερας , οι εικονες σου μανο μαζι με την επεξηγηση ηταν καλη ιδεα , κατι λιγο καταλαβα γενικα περι κακης κατασκευης. Οτι ο Νακας δεν ειναι κατασκευαστης το ξερω , αρα λετε οτι στα λεφτα που δινω κατι ενταξει δεν υπαρχει ε ?
οπως καταλαβατε περι οργανων τετοιου ειδους και κατασκευης τους δεν πολυξερω, και δεν ξερω και απο κοντα αμα το δω αν θα αναγνωρισω καποια σημαδια.
στην περιπτωση δηλαδη μεταχειρισμενου , πως μπορω να εμπιστευθω τον αλλον ? επισης που μπορω να ψαξω ?
και αν παρω την αποφαση και δωσω πες το 300αρι , θα βρω κατι καλο ? ή θα ειναι εν αντιστοιχια με τους παραπανω ?

αυτό που λέμε αφενός είναι ότι αξίζει να περιμένεις λίγο για να μπεις στο κλίμα και να αποκτήσεις μια εικόνα πριν αγοράσεις, και αφετέρου ότι αξίζει να ψάξεις λίγο περισσότερο και σε κάτι μεταχειρισμένο με τη βοήθεια ενός φίλου - ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να παίζει μπουζούκι, τα ίδια ισχύουν πάνω - κάτω για όλα τα όργανα. Απλώς αν παίζει κάτι σχετικό θα μπορεί να σου μεταφέρει και την αίσθηση. Η αγορά του μεταχειρισμένου έχει σαφώς κάποιο “κίνδυνο”, αλλά από την άλλη έχει και το πλεονέκτημα της οικονομίας και του “στρωμένου” οργάνου.
Η “σκληρή” ταστιέρα έχει να κάνει με την αίσθηση στο παίξιμο. Συνήθως εξαρτάται από το σετάρισμα και τις αποστάσεις των χορδών από τα τάστα. Μπορεί όμως να παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο και δεν έχει πολύ νόημα να επεκταθούμε. Το καλύτερο είναι να βρεις κάποιον φίλο που παίζει και να σε καθοδηγήσει και να σε βοηθήσει στην επιλογή.

Η “κοιλότητα” στο μήκος της ταστιέρας που λέει ο Nicolaras, νομίζω ότι περιγράφει τυχόν σκέβρωμα (καμπύλη ή γενικά αλλαγή κλίσης προς τα εμπρός, το αντίθετο είναι το αντι-σκέβρωμα, και τα δυο “απαγορεύονται”). Μπορείς να το δεις και μόνος σου κρατώντας το όργανο στο ύψος του ματιού (σαν τηλεσκόπιο) και κοιτώντας από τον καράολα προς το σκάφος. Η ταστιέρα πρέπει να είναι παράλληλη με τις χορδές, και κατά την εγκάρσια τομή της παράλληλη με το επίπεδο του καπακιού (τα τάστα όπως τα βλέπεις σε προοπτική να είναι παράλληλα με το καπάκι). Προσωπικά νομίζω ότι η ένωση μπράτσου - σκάφους και η ευθεία της ταστιέρας (κουρδισμένο εννοείται) αφορούν τα πιο σημαντικά “δομικά” προβλήματα (π.χ. άνοιγμα στο καπάκι ή στις ντούγες που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σοβαρό, μπορεί να επισκευάζεται πιο εύκολα).

Εκτός από την γενική κατάσταση δες προσεκτικά για “ύποπτες” φθορές (π.χ. “άνοιγμα” στον καπλαμά στην βάση του μπράτσου στο πίσω μέρος του σκάφους που μπορεί να σημαίνει μετακίνηση του μπράτσου από την “φωλιά” του μέσα στον τάκο), τυχόν διαφορές σε χρώμα, “άσχετα” στοκαρίσματα κλπ. Αν το μέγεθος της τρύπας το επιτρέπει, μπορείς επίσης να ψάξεις με τα ακροδάχτυλα τις επιφάνειες μέσα (π.χ. αν κουνιέται κανένα καμάρι) ή να δεις από την τρύπα του μαγνήτη (αν έχει μαγνήτη).

Και πάλι να πω ότι πιστεύω πως η καλύτερη τακτική είναι να ψάχνεις και να ενημερώνεσαι και ό,τι δεις που σε ενδιαφέρει να το ελέγξεις με τη βοήθεια κάποιου φίλου με μεγαλύτερη εμπειρία.

καταλαβα περι ταστιερας , τα ιδια ισχυουν και στην κιθαρα. ξερω να την ελεγξω ενταξει. φιλο που να ξερει εχω μονο αυτον που μου προτεινε τον τζουρα που λεω παραπανω…(αυτον που εχω στο λινκ tzouras-1-dougies) , το παιδι θαρθει ηρακλειο 30 σεπτ. και μονο αν βρουμε εδω στο ηρακλειο κατι μπορει να ερθει να το δει…διαφορετικα (δλδ αθηνες κτλ , δεν παιζει)…

αλλα παλι αυτο θα ρωτησω, στα 300 ευρα παιζει τπτ καλυτερο που να εχετε δει ή παιξει ?

Στα 300 ευρώ στην αγορά μεταχειρισμένων μπορείς να βρεις διαμάντια. Θέλει λίγο ψάξιμο αλλά σίγουρα μπορείς να βρεις αρκετά αξιόλογα όργανα σε αυτή τη τιμή. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο να σου προτείνω, αλλά “ναι” είναι μια τιμή που μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις.

εχουμε εδω θεμα για αγορα μεταχειρισμενων στο φορουμ ? δεν εχω δει κατι…
διαφορετικα που θα μπορουσα να κοιταξω ?

Ρίξε μια ματιά στις μικρές αγγελίες του Φόρουμ.

Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει αλλά ο οργανοποιός Γιώργος Ζαφειρίδης,τα φτηνότερα μοντέλα του (αξιοπρεπή) τα δίνει περίπου στην τιμή που θέλεις.Αν θέλεις σου δίνω τηλέφωνο και διεύθυνση.