Αγορά μπουζούκι

Καλησπέρα! Ειμαι καινούργιος στο site και έχω κάποιες απορίες. Είχα ξεκινήσει παλαιότερα μαθήματα με δανεικό μπουζούκι(4χορδο) αλλά σταματησα λόγω του ότι το χρειάστηκαν πίσω και ξέμεινα!:confused:
Είμαι στην φάση να ξεκινήσω πάλι μαθήματα αυτή την φορά με δικό μου όργανο(είμαι στο ψάξιμο). Έχω την απορία και εγώ τρίχορδο ή τετραχορδο.
Μου έχουν προτείνει ένα μεταχειρισμένο όργανο (4χορδο). Είχε αγοραστεί περίπου στα 1000. Απλά είναι χτυπημένο(δεν φαίνεται καν) στο σκάφος. Είμαι σε δίλημμα για αυτό. Παίζει ρόλο το χτύπημα στον ήχο κτλ;
Ευχαριστώ!

Καλησπέρα @leles και καλωσόρισες στο Ρεμπέτικο Φόρουμ, καλές συζητήσεις να έχουμε! :smiley:

Είσαι τυχερός γιατί το μεγάλο δίλειμμα του τρίχορδου ή τετράχορδου έχει χιλιοσυζητηθεί στο φόρουμ επανειλλημένως οπότε μπορείς να βρεις πολλές παλιές συζητήσεις γύρω από το θέμα. Μερικές ενδεικτικές συζητήσεις στο θέμα είναι οι εξής:

  1. Τρίχορδο και τετράχορδο: ιδιαιτερότητες, διαφορές και άλλα
  2. καλησπέρα (Βοήθεια για αρχάρια παίκτρια, τρίχορδο ή τετράχορδο)!! - #9 από alexandrosphilip
  3. Ποιο είναι καλύτερο, το τρίχορδο ή το τετράχορδο ; ( σεβαστές όλες οι απόψεις )

Η προσωπική μου άποψη πάντως (που περίπου αυτό λέγεται στα παραπάνω θέματα συζήτησης) είναι ότι το θέμα είναι υποκειμενικό και δεν μπορείς να πεις ότι το τρίχορδο είναι καλύτερο από το τετράχορδο και το ανάποδο. Όμως, η επιλογή σου εξαρτάται από τον τύπο ρεπερτορίου που θες να παίξεις, αν θες να παίξεις Μάρκο και γενικότερα προπολεμικό ρεμπέτικο, το τρίχορδο είναι μονόδρομος. Αν θες να παίξεις Ζαμπέτα και “ώριμο” Χιώτη, τότε θα πρέπει ίσως να σκεφτείς το τρίχορδο.

Σε προτρέπω να διαβάσεις τις παραπάνω συζητήσεις και αν έχεις κάποια απορία στα παραπάνω, να την γράψεις σε αυτές. Αν πάλι αυτές δεν είναι αρκετές για να αποφασίσεις σίγουρα μπορείς να κάνεις κατ’ αρχάς μια αναζήτηση στο φόρουμ για το θέμα του τρίχορδου ή του τετράχορδου (πατώντας το :mag: πάνω δεξιά) και θα βρεις πολλά ακόμα θέματα…

Πάμε στο δεύτερο ζητημά σου τώρα…

Τι σημαίνει δεν φαίνεται καν; Φαίνεται ανεπαίσθητα ή δεν φαίνεται καθόλου; Σου είπανε ότι έχει χτυπηθεί ή παρατήρησες κάτι πάνω στο όργανο; Γενικά δύσκολα θα μπορέσει κανείς να αποφανθεί από εδώ αν το συγκεκριμένο χτύπημα επηρεάζει τον ήχο του οργάνου ή (πιο σημαντικό) την μακροβιότητά του. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι πριν το αγοράσεις να το πας σε κάποιον οργανοποιό να το δει να σου πει την γνώμη του.

3 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τον χρόνο σου. Απο τα ακούσματα μου πάω προς τετράχορδο νομίζω… Απ’όσο θυμάμαι(το έχω δει ξανά το όργανο) δεν φαίνεται καν. Αλλά μιλησα με φίλο που παίζει και μου είπε(ότι έχω διαβάσει και εδώ) ότι καλύτερα να μην πάω σε μαγαζιά τύπου Νακας κτλ… Και να δώσω π.χ τα χρήματα στο όργανο που προανέφερα. Γιατι θα είναι κάτι πολύ ανώτερο απο ένα μπουζούκι του Νάκα που κάνει π.χ. 240€ . Υπάρχει όμως αυτό το αλλά… Με το χτύπημα…

1 «Μου αρέσει»

να το δει οργανοποιός ενώπιόν σου (κατά προτίμηση ο κατασκευαστής του) διότι ένα “χτύπημα” μπορεί να μην έχει επιφέρει ορατό σπάσιμο ή άνοιγμα, αλλά μπορεί να έχει προκαλέσει κάποιο ξεκόλλημα ή άνοιγμα που να μην φαίνεται (σε καμάρια, σε δούγα, στην ένωση καπακιού-ηχείου κτλ) και με τον καιρό να επιδεινωθεί…

1 «Μου αρέσει»

Σίγουρα αυτό ισχύει για τα μπουζούκια από μαγαζί τύπου Νάκα. Η ποιότητα ενός οργανοποιού είναι ασύγκριτη με αυτή του Νάκα…

1 «Μου αρέσει»

Σίγουρα αυτή είναι η καλύτερη λύση. Ο δάσκαλος μου είναι αρκετά έμπειρος και αν δεν κάνω λάθος έχει συνεργαστεί και με τον Κάβουρα. Νομίζω είναι καλός και αν είναι θα το πάμε εκεί το όργανο.
Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την βοήθεια σας

Σαφέστατα! Άλλωστε,θεωρώ,είναι απολύτως λογικό να πάρεις απο οργανοποιό και για να μην χαθεί αυτή η τέχνη αλλά και είναι πιο γνήσιο πιο ρομαντικό θεωρώ. Να έχεις χειροποίητο όργανο που φτιάχτηκε για σένα. Τί καλύτερο;

Το μόνο κακο σε καταστήματα είναι ότι βάζουν άτοκες δόσεις θεωρώ. Όσο να’ναι είναι δύσκολη εποχή να δώσεις μετρητά 500€-600€(παράδειγμα δίνω) για όργανο.

1 «Μου αρέσει»

Πολλοί οργανοποιοί κάνουν κάποιους διακανονισμούς με τις πληρωμές. Ειδικά αν σε ξέρουν ή πας με γνωστό… Βέβαια ο κάθε οργανοποιός έχει τα δικά του με αυτά…

2 «Μου αρέσει»

Δεν το ήξερα αυτό… Θα το έχω στα υπόψιν
Αρχικά πάμε για μεταχειρισμένο όμως

Καλημέρα κοιτάω να κάνω τα πρώτα βήματα στον χώρο της μουσικης είτε μόνος μου η με δάσκαλο δεν είμαι σίγουρος ακόμα η με ένα μπουζούκι η τζούρα η μπαγλαμά αν και ξεκίνησα με την επιλογή μπαγλαμά λόγο οικονομικού αλλά μετά από διάβασμα κ ψάξιμο έχω καταλήξει πιο πολυ στο μπουζούκι πρώτα γιατί έχεις περισσότερες επιλογές και έπειτα στον τζούρα το θέμα μου είναι πόσα χρήματα θα χρειαστώ για ένα μπουζούκι η τζούρα με ένα καλουλι ηχόχρωμα δηλαδή μην είναι χαλί κ με φτάσει στ σημείο να με αποτρέψει (κατά προτημηση καινούργιο) Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Καλωσόρισες στο Φόρουμ.
Εντελώς λακωνικά θα σου έλεγα ότι για ένα καινούριο μπουζούκι να έχεις στο μυαλό σου κάτι της τάξης των €500.
Παρόλα αυτά, το λιγότερο που πρέπει να σε νοιάζει είναι η τιμή. Σε πρώτη φάση πρέπει να σκεφτείς τι πραγματικά σου αρέσει. Άλλη θέση έχει κάθε όργανο μέσα σε μια ορχήστρα ή σε μια παρέα. Σαν όργανα της ίδιας οικογένειας μοιάζουν στην νοοτροπία, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Το ηχόχρωμα και ο τρόπος παιξίματος διαφέρουν ανά όργανο.

1 «Μου αρέσει»

σε ευχαριστω πολυ αλλα με ενδιαφερει να παιζω μονος μ χαλαρα οποτε δλδ σολο και δεν εχω θεμα ολα μ αρεσουν ολα εχουν κατι το ωραιο πανω τους απλα ελεγα να παω σε μπουζουκι γιατι μπορεις να κανεις περισσοτερα απλα τριχορδο η τετραχορδο δεν ξερω ακομα αλλα επειδη μιλησα με καθηγητη και θα παω να δω πως ακουγετε το καθενα θα αποφασησω τοτε τι θα παρω γιατι εδω περισσοτερο ανταγωνιζονται η με και η δε για το συγκεκριμενο θεμα :stuck_out_tongue: Και επισης με φανταζομαι οτι αμα μαθω να παιζω με ενα ισως καποια στιγμη να ασχοληθω και με τα αλλα :smiley:

Εδώ είναι καθαρά θέμα ηχοχρώματος αλλά και επιλογή ρεπερτορίου. Και τα δύο μπορούν να παίξουν σχεδόν τα πάντα, αλλά ανά είδος καθένα υπερτερεί για διαφορετικούς λόγους. :wink:

η αληθεια ειναι οτι εμφανησιακα δεν ξερω μου αρεσει πιο πολυ το τριχορδο και νομιζω οτι κ λιγο ο ηχος του που ειναι πιο ξερος και οτι με ενα μαθαινεις αμεσως και τζουρα και μπαγλαμα νομιζω ομως οτι αυτο ειναι και κατασκευη του μπουζουκιου το ηχοχρωμα γιατι δεν ξερεις και τι ποιοτητα ειναι το καθε ενα ειδικα εγω που ειμαι ασχετος απλα ενας γνωστος μου οπου παιζει οργανα γενικα και απο ενχορδα κιθαρα και τζουρα μου λεει να παρω τετραχορδο γιατι ειναι πιο ευκολος στις συνχορδιες και εγω το σκεφτομαι το τετραχορδο γιατι δεν θα με περιορίσει σε τραγουδια θα εχω περισσοτερες δυνατοτητες και επειδη νομιζω λογο ηλικιας μ αρεσουν και τα ρεμπετικα αλλα γενικα θα παιζω και λαικα και νομιζω τα εχω κανει αχταρμα στο κεφαλι μου :stuck_out_tongue: Απλα το μονο που με χαροποιει ειναι οτι περνοντας κ μαθενοντας 1 μετα πας και στα αλλα ειτε τριχορδο ειτε τετραχορδο.

Για κάποιον που παίζει ήδη κιθάρα η μετάβαση σε τετράχορδο είναι πιο εύκολη ομολογουμένως. Άλλωστε το κούρδισμα του αυτό το σκοπό ακριβώς εξυπηρετεί. Από την άλλη το τρίχορδο και το κούρδισμά του σου δίνουν άλλες δυνατότητες, όπως οι ανοιχτές και σε επόμενη φάση τα ντουζένια του. Γνώμη μου είναι να κινηθείς με βάση αυτό που σου αρέσει να ακούς σαν ήχο και το όργανο όταν το ακούς να σε γεμίζει και να σε προκαλεί να ΜΗΝ το αφήνεις από τα χέρια σου! :wink:

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ απλά νμζ ο ήχος δν διαφέρει από τετραχορδο σε τετραχορδο και από τριχορδο σ τριχορδο η διαφέρει ο ήχος σε αυτά τα 2 επισης δν ξέρω μ αρέσει πιο πλ σε κάποια τραγούδια το τριχορδο π ακούγετε λίγο πιο ξερά και σ αλλά το τετραχορδο που ακούγετε πιο ολοκληρωμένο αλλά από το YouTube παίζουν πολλά δηλαδή οι κάμερες τι ποιότητα έχει το κάθε ένα απλά εμένα ο γνωστός μου γιατί εχω παραπάνω δυνατότητες κυριος

Εκ μέρους συντονιστικής ομάδας: Παρακαλούμε, ολόκληρα ελληνικά, όχι συντομογραφίες τύπου chat.

Καταρχάς δεν υπάρχει όργανο με παραπάνω ή παρακάτω δυνατότητες. Το τρίχορδο και το τετράχορδο είναι και τα δύο μπουζούκια, αλλά διαφορετικά όργανα. Κάτι σαν ξαδέρφια. Έχουν κοινές καταβολές, αλλά ως εκεί. Το κάθε όργανο έχει τον χαρακτήρα του και το ηχόχρωμά του.

Επίσης το κάθε όργανο έχει τον χαρακτήρα του και σαν κατασκευή. Όλα τα τετράχορδα δεν ακούγονται το ίδιο. Πόσο παραπάνω όλα τα τρίχορδα που έχουν περισσότερες επιρροές και από άλλα όργανα. Άρα όταν λέω τι σου αρέσει δεν αναφέρομαι απλά σε μια οικογένεια οργάνων, αλλά σε ποιο συγκεκριμένο όργανο σου αρέσει. Για να το μάθεις αυτό, πρέπει να βγεις έξω και να αρχίζεις να γρατζουνάς όργανα. Πίστεψέ με αυτό που θα σου μιλήσει θα το καταλάβεις και θα μιλάει μόνο για εσένα στα δικά σου χέρια, είτε ξέρεις να παίζεις είτε όχι! :wink:

1 «Μου αρέσει»

εχω νεα επειδη πηγα με εναν φιλο μου να αρχίσουμε με καθηγητή και κάναμε την γνωριμία και παίζει και τα 2 και γρατζουνισαμε και τα 2 η αλήθεια είναι ότι και τα 2 μου άρεσαν πάρα πολύ αλλά γενικά εκεί που γρατζούνισα το τετράχορδο 10 λεπτά το τρίχορδο τ γρατζούναγα 1 ώρα και μας είπε κάποιες διαφορές επίσης μας έπαιξε και στα 2 Βαμβακαρη Τσιτσανη μεχρι γονιδη και μποφιλιου με τν άποψη να μας δείξει και τα 2 κανουν τα παντα το καθενα με τον τροπο του και οτι γενικα οτι ενα τετραχορδο εχει πιο καθαρο ηχόχρωμα π.χ. όταν πάει σε στούντιο παίρνει αυτό αλλά όταν παίζει παρέα παίζει κύριος το τρίχορδο γιατί αν και έχει σχέση το μπουζούκι άλλα κατά 90% τυχαινει να ειναι πιο δυνατα τα τριχορδα σε ήχο δηλαδή να φωνάζουν και λέει ώστε να μην με καλύπτουν τα αλλα οργανα οταν ειμαι με παρεα χρησιμοποιω τριχορδο τωρα θα δω και την τιμη και θα αποφασησω και τι θα παρω εγω προς τριχορδο παω βεβαια θα δω και απο κοντα οτι μου κανει κλικ εκεινη την στιγμη ετσι και αλλιως μας ειπε οτι θα σας βαλω να εχεται μια ιδεα και απο τα 2 οργανα σε ευχαριστω για την βοηθεια σου αληθεια μου εδωσες εναν μπουσουλα :slight_smile:

Συγνώμη δεν το γνώριζα