Ένα βιντεάκι για μια γρήγορη ματιά στην κατασκευή λαούτου

Περίληψη περιεχομένου

Η σειρά «ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ» μας ξεναγεί στο εργαστήρι του οργανοποιού ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΠΡΑ, στο οποίο παρουσιάζεται διεξοδικά ο τρόπος κατασκευής του Λαγούτου. Η ιστορία των οργάνων της οικογένειας του λαούτου ξεκινάει από την 3η χιλιετία π. χ. στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ. Στον ελλαδικό χώρο το πρώτο όργανο αυτού του τύπου είναι η Πανδρούρα από την οποία προήλθε ο Ταμπουράς, παραλλαγή του οποίου είναι το ελληνικό λαούτο που διαμορφώθηκε γύρω στο 17 αιώνα. Στο έπος του ΔΙΤΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ, στα ακριτικά τραγούδια, στον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ του ΒΙΤΖΕΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ, έργο γνωστό για τη λυρική-ποιητική του αξία και φυσικά το δημοτικό τραγούδι, το λαούτο προβάλλεται το μουσικό όργανο που είτε μόνο του είτε ως συνοδευτικό φωνής, μπορεί να εκφράσει ανθρώπινα συναισθήματα. Μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του ήχου και γενικά της κατασκευής παίζει το είδος των ξύλων από τα οποία κατασκευάζονται διάφορα μέρη του, η στερεότητά του και η αντοχή στο σκέβρωμα καθώς και η δεξιοτεχνία του μάστορα. Ο λαουτιέρης ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ κλείνει την εκπομπή με την ερμηνεία μαντινάδας του ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΛΑ και τη μελωδική συνοδεία του Λαγούτου.
http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/p02-view.aspx?titleid=8932&action=mView&mst=00:00:00:00

Απλά να συμπληρώσω, η μελωδία που ακούγεται στο τέλος της εμπομπής, είναι ο χαλεπιανός μανές, γνωστός ως “Τα βάσανά μου χαίρομαι” του Φουσταλιέρη, ενώ το τραγούδι κλείνει με ένα γύρισμα από τα συρτά του Ροδινού.

Να ρωτήσω κάτι καθότι άσχετος…
Για να δούμε τα βιντεάκια το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ θέλει το Windows Media Player 11 και με το συγκεκριμένο έχω κάτι προβλήματακια…
γνωρίζει κανείς αν μπορούμε να το δούμε κάπου αλλού;

Η σειρά αυτή είναι παλιά ή παίζεται αυτόν τον καιρό σε κάποιο από τα τρία κρατικά;

Ψάχνοντας πάντως στο πρόγραμμα της ΕΡΤ βρήκα ότι έχει σήμερα Δευτέρα 06/07/09 το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη στην ΕΤ3 στις 2:30…
http://tvradio.ert.gr/tv/

Μπράβο στην ΕΡΤ3. Την κατάλληλη ώρα βάζουνε αυτές τις εκπομπές μιας και ως γνωστό είναι ακατάλληλες για ανηλίκους!:mad:

“Σε τέσσερα ωριαία επεισόδια παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του σημαντικότερου δημιουργού της κλασσικής περιόδου του ρεμπέτικου [1932-1940] πριν από το άνοιγμα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα” …και κύριο μέλημά μας είναι να μην την δει κανείς!!!