Άσχετο... ζητάω βοήθεια!

Άσχετο το θέμα, αλλά επειδή εδω μέσα υπάρχουν πολλοί μερακλήδες ας μου επιτραπεί να το ανεβάσω.
Αγόρασα χθες στο Μοναστηράκι μια ωραιότατη παλιά και μεγάλη ξύλινη κορνίζα και θέλω να τις βάλω καθρέφτη. Είναι βαμένη με χρυσομπρούτζινο χρώμα στα σκαλίσματα και ένα ωραίο πράσινο στα επίπεδα σημεία. Σε κανά δυό χτυπηματάκια που έχει είδα ότι κάτω από το χρώμα υπάρχει ένα λευκό στρώμα, πιθανόν στόκος. Δεν έχω ιδέα πως να τη συντηρήσω και παρακαλώ για κάθε δυνατή πληροφορία και βοήθεια μην κάνω καμιά πατάτα…

Θα πας με την κορνίζα ή θα ζητήσεις ένα χρωματολόγιο γιά “πατίνες” σε ένα μαγαζί με ήδη ζωγραφικής. Αν έχει μεγάλα χτυπήματα, θα πρέπει πρώτα να τα κλείσεις με στόκο. Προτείνω ξυλόστοκο νίτρου (υπάρχει σε πολύ μικρά κουτάκια) μαζί με ένα μπουκαλάκι διαλυτικό νίτρου για τον αραιώσεις - αν χρειαστεί - και για να βρέξεις την επιφάνεια του ξύλου (κολλάει καλύτερα ο στόκος). Οι “πατίνες” είναι σε σωληνάρια, όπως τα λάδια ζωγραφικής και τις περνάς με τα δάχτυλα. Στα σκαλίσματα σκουπίζεις με ένα πανάκι και έτσι μένει το χρώμα μόνο στους αρμούς (αυλάκια). Για μεγαλύτερη προστασία, περνάς στο τέλος ειδικό βερνίκι. Τα υλικά αυτά είναι σχετικά ακριβά. Καλή επιτυχία.

Μηπως εκτος απο την κορνιζα,αγορασες και μια κιθαρα?Και αν ναι ποσα αν επιτρεπεται?

Παραδοξολόγε σ’ ευχαριστώ πολύ, όπως επίσης και την Κυριακή για τις οδηγίες που μου έστειλε με προσωπικό μήνυμα.
Να είσαστε καλά.

Pari,
Μετά από: 1 μελόντικα + κάτι φλογέρες + κλασικό πιάνο + ηλεκτρικό + αρμόνιο + κλασική + ηλεκτροακουστική + ηλεκτρική κιθάρα & ενισχυτή + μπαγλαμαδάκι (πρόσφατα αγορασμένο), δεν τολμώ να αγοράσω κανένα άλλο όργανο γιατί απειλούμαι από την κυρά μου με διαζύγιο! Όμως το καλό το παληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι… Άρχισα να τα φτιάχνω μόνος μου! δες σχετικά: http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=17858

Υ.Γ.
Από δω το πάμε από κει το φέρνουμε και πάλι στα μουσικά όργανα καταλήγουμε!

theos, αν είναι παλιά η κορνίζα, τα άσπρα που βλέπεις είναι μάλλον γύψος και όχι στόκος. Για σοβαρή δουλειά, μόνο σε ειδικό τεχνίτη. Θα ξέρουν σίγουρα εκεί που την πήρες.

Παραδοξολόγε μη διανοηθείς να βάλεις στόκους κλπ. Σου μιλάει ένας επαγγελματίας συντηρητής αντικών. Αυτό που βλέπεις στη βάση κάτω από το χτύπημα ονομάζεται Plaster of Paris. Είναι ένα μίγμα με κύριο συστατικό το γύψο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας να αγοράσεις ένα μικρό κουτί με κερί επίπλων σε χρώμα Georgian Mahogany για να καλύψεις τα κτυπήματα. Την Υπόλοιπη κορνίζα να τη περάσεις κερί άχρωμο. Επειδή είσαι άπειρος, ενώ βάζεις το κερί θα γεμίζουν τα σκαλίσματα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για αυτό είναι να πάρεις ένα στεγνωτήρα μαλλιών για να το λειώνεις και να το απλώνεις με ένα στενό φρουτσί της ενάμιση ίντσας. Προσοχή! Μη βαρυβράσεις κάποιο σημείο ούτε και να αφήνεις το στεγνωτήρα στο ίδιο σημείο περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα γιατί θα σηκώσεις τα αυθεντικά χρώματα που κατά πάσα πιθανότητα το χρυσό είναι φύλλο χρυσού. Για οποιανδήποτε απορία εδώ είμαστε. Καλή επιτυχία.

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Λοιπόν μετά από υπόδειξη φίλου επιπλοποιού την καθάρισα με βαμβάκι και παραφινέλαιο. Μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά και μάλλον δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ευτυχώς δεν έχει κανένα σπάσιμο μπροστά, είναι πολύ λίγο στο πλάι. Ανεβάζω φωτό για τον φίλο Αυγουστή που είναι ειδικός…

Υ.Γ.
Να προσθέσω, γιατί να μην είμαι άδικος, ότι υπάρχουν στο Forum και γυναίκες μερακλήδες…!

το σπάσιμο:

Έχετε δίκιο, όπως είπε ο Νίκος και φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι γύψινη.
Ο Theos1960 στην αρχή έγραψε ξύλινη και ανέφερα τους Ξυλόστοκους νίτρου, που έχω δοκιμάσει πολλές φορές.
Να ρωτήσω όμως με τη σειρά μου τον Αυγουστή σαν ειδικό, α. οι πατίνες δεν χρησιμοποιούνται και σε γύψο; β. Αν έχει γίνει με φύλλο χρυσού, τα σκαλίσματα δεν είναι πατιναρισμένα για να τονίζονται ; γ. Υπάρχει περίπτωση να έχει περαστεί μόνο με χρυσή πατίνα; Και γράφοντας “πατίνες” εννοώ τα σωληνάρια λαδιού, κυρίως σε αποχρώσεις του καφέ/ώχρας και του χρυσού σε τουλάχιστον 2 αποχρώσεις.
Αυγουστή σε ρωτάω από την πλευρά ενός πρώην πωλητή και ερασιτέχνη μαστροχαλαστή.

Τheos1960 πολύ ωραία η κορνίζα σου να τη χαίρεσαι. Μπορείς εκεί που φαίνεται ο γύψος να Βάλης είτε λίγο κεράκι με χρώμα είτε λίγο πράσινο χρώμα που έχει σα βάση το νερό. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις χρώματα-υλικά που χρησιμοποιούν οι αγιογράφοι (temperas).
Παραδοξολόγε, οι πατίνες αυτές που αναφέρεις χρησιμοποιούνται για φτηνές απομιμήσεις (reproductions), και είναι για τους ερασιτέχνες. Άμα θέλεις να πατινάρεις κάτι που έβαψες σε χρυσό τότε χρησιμοποία τη μέθοδο που ανάφερα πιο πάνω και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ερασιτέχνη με άριστα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα η πατίνα είναι το χρώμα που παίρνει ένα αντικείμενο με τη πάροδο δεκαετιών από την επίδραση του φωτός και το επικάθισμα σκόνης και σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα πάνω στο αντικείμενο. Φυσικό είναι όταν το σκουπίζουμε να καθαρίζουμε κυρίως τις επιφάνειες που εξέχουν, αφήνοντας κάθε φορά ένα λεπτότατο στρώμα σκόνης και ακαθαρσίας μέσα στα σκαλίσματα-βαθουλώματα. Με τη πάροδο των χρόνων το μίγμα αυτό ακαθαρσίας και σκόνης μεγαλώνει με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε δηλαδή οι μεν επιφάνειες που εξέχουν να είναι καθαρές και με ζωηρό χρώμα, τα δε βαθουλώματα να έχουν ένα σχεδόν μαύρο χρώμα. Αν τώρα πάρεις ένα κερί επίπλων στο χρώμα που ανάφερα πιο πάνω (Georgian Mahogany) και περάσεις ένα φρεσκοβαμμένο αντικείμενο θα έχεις περίπου τα ίδια αποτελέσματα, δηλ οι μεν επιφάνειες που εξέχουν και μπορούμε να τις φτάσουμε με το πανάκι που θα βάζουμε το κερί η θα κάνουμε το τελικό σκούπισμα να είναι ζωηρές (το χρώμα εννοώ) τα δε βαθουλώματα θα έχουν ένα σκούρο χρώμα γιατί όσο και αν προσπαθήσουμε δε μπορούμε να τα καθαρίσουμε εντελώς. Το αποτέλεσμα θα είναι επαγγελματικής ποιότητας…Άντε να δούμε τώρα πως θα σταυρώσουμε πελάτη μετά από την αποκάλυψη των μυστικών μας ):.
Για οποιανδήποτε άλλη απορία εδώ είμαστε. Καλή μέρα να έχετε.