Άνω κάτω χτες τα κάναμε

Μηπως κανενας εχει το "Ανω κατω χτες τα καναμε"του Τσιτσανη στην εκτελεση Μαρκος - Στρατος και μπορει με κανενα απλο τροπο να το περασει και σε μενα?

Ρε συ Γιωργο ,οταν λες Μαρκος-Στρατος,ενοεις χωρις Τσιτσανη;καμια νεοτερη εκτελεση;η μηπως ενοεις την πρωτη του46 με Στρατο-Τσιτσανη-Κηρομιτη;Αυτη εχω και σου την εστηλα, ελλα το γαμ…Ηοτμαιλ που εχω κι’εγω δεν παιρνει μεγαλα αρχεια[πανω απο 600ΚΒ νομιζω].
Μη μηπως εχεις ΟΤΕΝΕΤ η κατι αλλο που δεχεται μεγαλα,και το θελεις,σφυρα…

Λοιπον Σπυρο με πιανεις λιγο αδιαβαστο γιατι δεν το’χω το κομματι τυχαια το ακουσα και απο κακης ποιοτητας εγγραφη.Αλλα το συζητησα και με ενα φιλαρακο Μαρκοπληκτο και αυτον και νομιζω πως ειναι Μαρκος-Στρατος.Δεν μπορεσα να ξεχωρισω αν ηταν και ο Τσιτσανης που τραγουδουσε.Και δεν μπορεσα να ξεχωρισω αν ειναι ο Κερομυτης και οχι ο Μαρκος.Παντως νομιζω οτι ειναι Μαρκος-Στρατος και το κομματι ειναι καπως ετσι

Ανω κατω χτες τα καναμε
στου Σιδερη τον παλιο τεκε κλπ

Γιώργο,

Τελικά το κομμάτι είναι με το Μάρκο, τον Παπαϊωάννου και το Χατζηχρήστο. Ηχογράφηση του 1946. Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε και με το Στράτο. Απ’όσο ξέρω δεν υπήρξε άλλη ηχογράφηση μέχρι το '60. Μάλιστα, απ’ό,τι λέει ο Τσιτσάνης, ο αρχικός τίτλος ήταν “Μπλόκος” και οι στίχοι απ’ό,τι είδα ήταν λίγο πιο “ζόρικοι.” Δεν ηχογραφήθηκε όμως στην αρχική του μορφή. Το εν λόγω κομμάτι (μπαίνει ο Μάρκος κι ακολουθούν λίγο αργότερα οι άλλοι δυο) το βρήκα στο δίσκο “Κουλτούρα και μαστούρα, Νο 2”, Pandora music. Όταν συναντηθούμε θα στο δώσω.

Λευτέρης

Ρε παιδιά του Τσιτσάνη νομίζω γω είναι το κομμάτι. Η Δροσούλα… Και το χω πρώτη εκτέλεση με Παγιουμτζή, Τσιτσάνη και Κυρομήτης σε μπουζούκι, φωνή και λέει μέσα ότι παίζει και ο Καρίπης κιθάρα. Το 1946.

Γιάννη,

Είναι του Τσιτσάνη, σίγουρα. Η εκτέλεση στην οποία αναφέρεσαι είναι του 1946, αλλά την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε και με τους Μάρκο, Παπαϊωάννου και Χατζηχρήστο.

Πώς πάει στην Αγγλία; Πώς τα περνάς;

Λευτέρης

Εχει τη …φάση του το εν λόγω κομμάτι. Στην τελευταία εισαγωγή ο Τσιτσάνης πάει να τη μετατρέψει σε “ελεύθερο” σόλο, αλλά δεν του κάθησε. Εφυγε απ’ το δρόμο, έφυγε απ’ το μέτρο, έφυγε γενικά και στο τέλος την παράτησε …κλείνοντας το κομμάτι όπου του ‘λαχε!
Προσέξτε και τη λεπτομέρεια:
Δεν κάθησε να το ξαναμαναηχογραφήσει. Το άφησε όπως του βγήκε. Κι αυτό δεν είναι δείγμα “τσαπατσουλιάς” των ρεμπέτηδων, αλλά αντίθετα δείγμα ηθικής. Το γιατί είναι άλλη κουβέντα, που θ’ ανοίξουμε άλλη φορά.
ΑΝ

Μπλόκος λοιπόν. Το τραγούδησε με τους αρχικούς ζόρικους στίχους ο Στέλιος Βαμβακάρης, στην τετράωρη εκπομπή μου “Τσιτσάνης”. Ω! Πόσο δίκιο έχεις, ʼρη, γιά το σόλο του Τσιτσάνη και΄το θέμα ηθικής…

Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Βασίλη Τσιτσάνη. Ηχογραφήθηκε στις 15/6/1946.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=6043

Ακολούθησε στις 22/6/1946 (μία βδομάδα μετά) η δεύτερη εκτέλεση, με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Απόστολο Χατζηχρήστο και τον Γιάννη Παπαϊωάννου.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=895

Αυτή η ηχογράφηση κυκλοφόρησε και για την DECCA.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και τρίτη φορά σε δίσκους 78 στροφών, από τους Θανάση Αθανασίου (Πειραιώτη) και Ανδρέα Πόγγη στην Αμερική το 1953, για λογαριασμό της φωνογραφικής εταιρείας Liberty. Δεν έχει βρεθεί η ετικέτα του δίσκου.

Εδώ το τραγούδι από την Liberty.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=6207

Τα πάντα για το τραγούδι και τις ηχογραφήσεις του στο παρακάτω αφιέρωμα.

http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?t=5116

2 «Μου αρέσει»

Να συμπληρώσω στα παραπάνω και την εκτέλεση του “Μπλόκου”, όπως ήταν ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού στην Κατοχική Θεσσαλονίκη, από τον Στέλιο Βαμβακάρη.

Μπορείτε να την ακούσετε από το 1:15:07 έως το 1:16:37 του παρακάτω βίντεο.

2 «Μου αρέσει»