Ξύλο Άρκευθος-οξύκεδρος-Juniper-Porsuk στην κατασκευή οργάνων

Γνωρίζει κάποιος περισσότερα για αυτό το ξύλο; Πρόσφατα διαπίστωσα πως, αν και κωνοφόρο, χρησιμοποιείται στην κατασκευή λαουτόειδών στην Τουρκία, σε σκάφη και μανίκια (δεν έχω δει καπάκι).
Το ξύλο δείχνει πολύ όμορφο. Αναρωτιέμαι αν έχει συγκεκριμένα ηχητικά χαρακτηριστικά, αν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ποιό ακριβώς είδος είναι και αν υπάρχουν παλαιότερα όργανα με αυτό το ξύλο, ή αν είναι πρόσφατη προσθήκη στα υλικά της κατασκευής οργάνων.
Ευχαριστώ.

Το είδος Άρκευθος η οξύκεδρος (Juniperus oxycedrus) με κοινή ονομασία αγριόκεδρο ανήκει στην οικογένεια Κυπαρισσίδες (CUPRESSACEAE) στην οποία ανήκουν επίσης τα κυπαρίσσια. Το γένος άρκευθος (Juniperus) περιλαμβάνει περίπου 40 είδη με κατανομή στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ στην Ελλάδα απαντούν συνολικά 7 είδη. Η Άρκευθος η οξύκεδρος αποτελεί είδος με μεσογειακή κυρίως κατανομή που απαντά σε ορεινά, άγονα και πετρώδη εδάφη, σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα. Συνήθως είναι μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο (μέχρι 7μ.). Τα φύλλα φύονται σε σπονδύλους ανά τρία και είναι είναι ακιδωτά-βελονοειδή με δυο λευκές ταινίες στην επάνω επιφάνεια. Ο καρπός των ειδών του γένους Juniperus είναι σαρκώδης, συνήθως σφαιρικός, ραγόμορφος και ονομάζεται ραγοστρόβιλος. Αναφορικά με το Juniperus oxycedrus, ο καρπός ωριμάζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του δεύτερου χρόνου μετά την άνθηση. Αρχικά είναι κιτρινωπός, ενώ όταν ωριμάζει γίνεται ερυθροκάστανος, διαμέτρου 8-10 mm.

Αγριόκεδρο (Juniperus oxycedrus)(καρπός), Όρος Μαίναλο (Χιονοδρομικό Κέντρο Οστρακίνας), Αρκαδία, Πελοπόννησος, 3-10-2021

2 «Μου αρέσει»

'Ωστε είναι Η άρκευθος και όχι Ο αρκευθος, το είχαμε αναφέρει στο θέμα για τον κέδρο.

1 «Μου αρέσει»

Πώς δεν υπάρχουν ρε παιδιά αυτοφυείς κέδροι στην Ελλάδα; Και τόσα κεδροδάση τι έχουν, μαρούλια;

Αν αυτό που λέμε κέδρος στην πραγματικότητα δεν είναι κέδρος, το συμπέρασμα είναι ότι ίσως κέδρος σημαίνει κάτι άλλο κι όχι το φυτό που μας ενδιαφέρει, και όχι ότι δεν υπάρχουν κέδροι (αλλά κάτι που όλοι το ονομάζουν λάθος - αυτό εξ ορισμού αποκλείεται).


Edit: Και πράγματι, από λινκ σε το λινκ βρίσκουμε το εξής:

Στην Ελλάδα απαντώνται 8 είδη και 4 υποείδη αρκεύθων (ανήκουν στο γένος Juniperus). Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι γνωστά ως «κέδρα». Έτσι στην απλή λαϊκή γλώσσα γνωστά είναι τα δάση «κέδρων» στη Γαύδο, στον Πάρνωνα, στην Πρέσπα. Στην πραγματικότητα όμως o κέδρος (επιστημονική ονομασία Cedrus) απαντάται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα ως αυτοφυή απαντώνται μόνο άρκευθοι.

Δηλαδή η κοινή λέξη «κέδρος» σημαίνει ένα φυτό που υπάρχει στην Ελλάδα και που επιστημονικά δεν ονομάζεται κέδρος αλλά άρκευθος, ενώ το φυτό που επιστημονικά λέγεται κέδρος δεν υπάρχει στην Ελλάδα (και επομένως δεν έχει κοινή ονομασία, μόνο την επιστημονική). Το να πεις ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέδροι είναι σαν να πεις ότι δεν υπάρχουν κοκόρια αλλά μόνο αλέκτορες.

Η τρέχουσα γλώσσα δεν είναι λάθος, απλώς είναι διαφορετική από την επιστημονική ορολογία.

1 «Μου αρέσει»

Κοίτα, όταν συζητούμε για οργανοποιία και για κιθάρες από κέδρο, καλώς ή κακώς επικρατεί η επιστημονική ορολογία, για άλλα όργανα τοπικά μάλλον θα ισχύει το αντίθετο. Δεν είπε κανένας ότι η γλώσσα είναι λάθος, αλλά αξίζει μια διευκρίνηση αν πρόκειται για αγριόκεδρο ή για κέδρο του Λιβάνου :wink:

2 «Μου αρέσει»