Πληροφορίες σχετικά με χορούς και ρυθμούς (κυρίως ζεϊμπέκικο) (2002)

Αρχικά θα ήθελα να χαιρετίσω αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια σας. Ανακάλυψα αυτό το φόρουμ τυχαία, ψάχνωντας κάποια σελίδα με πληροφορίες σχετικά με χορούς και ρυθμούς (περισσότερο ζεϊμπέκικο, καρσιλαμά και χασάπικο), όπως ιστορκά στοιχεία. Επίσης, αν μπορούσα να βρω και τα βήματα των χορών, που δυστυχώς κατακρεουργούνται σήμερα (έχω δει να χορεύεται σαν ζεϊμπέκικο ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε!). Ξέρω πως το καλύτερο είναι να μάθω από δάσκαλο, αλλά κανένας γνωστός μου δεν ξέρει και οι υποχρεώσεις μου δε μου αφήνουν χρόνο να απευθυνθώ σε κάποια σχολή.

Ευχαριστώ.

Το ζεϊμπέκικο όσοι πήγαν σε δάσκαλο το κατακρεουργήσανε χειρότερα! Είναι “πολεμικός” - μοναχικός χορός χωρίς συγκεκριμένα βήματα ή φιγούρες, όπου ο χορευτής καταθέτει την ψυχούλα του! Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση τον χορεύουνε τυποποιημένα σαν μπαλαρίνες!
Το χασάπικο αντιθέτως έχει πολύ συγκεκριμένα βήματα αφού είναι ομαδικός χορός, όπου ο απόλυτος συγχρονισμός είναι το μεγάλο ζητούμενο! Κάθε σχολή χορού διδάσκει διαφορετικές φιγούρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χορέψουν μαζί άνθρωποι που το έχουν διδαχτεί διαφορετικά!
Ο καρσιλαμάς έχει κάποια συγκεκριμένη “φόρμα” αλλά και αυτός βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον αυτοσχεδιασμό. Πάντως διδάσκεται!
Όσο για την έλλειψη χρόνου θα με συγχωρέσεις να σου πω ότι είναι μία σίγουρη δικαιολογία, αφού τουλάχιστον τα δημοτικά(που οργανώνουν οι εκάστοτε Δήμοι) χορευτικά συγκροτήματα απαιτούν από τη ζωή μας μία ώρα την βδομάδα! Αν το θες πραγματικά μία ώρα τη βδομάδα θα τη βρεις, όσες υποχρεώσεις και να έχεις!
Κλείνοντας θέλω να πω ότι αυτούς τους λαϊκούς χορούς τους χορεύουν συγκλονιστικά οι χορευτές του συγκροτήματος “ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ”, ναι είναι αυτοί που βλέπουμε στις μαγνητοσκοπημένες εκπομπές του Π. Κουνάδη “Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών”!

Ο ζεϊμπέκικος δεν είναι “ελεύθερος αυτοσχεδιαστικός χορός”. Γιά να περάσεις στις “ελεύθερες παραλλαγές”, πρέπει πρώτα να μάθεις Ν’ ΑΚΟΥΣ όχι μόνο τα 9/8, αλλά και τα χτυπήματα στον κάθε τύπο ζεϊμπέκικου. Η βάση δηλαδή είναι ο ίδιος ο ρυθμός, και όχι ό,τι θέλουμε κάνουμε.
Σ’ ό,τι αφορά το ύφος, ο ζεϊμπέκικος χορεύεται με το πόδι πατημένο ολόκληρο στο πάτωμα (περίπου όπως στον χορό “τζαζ” σε αντιπαράθεση με το μπαλέτο και τις “μύτες” του), και εκφράζει δύο ανφίροπες τάσεις: Την έλξη και τη βαρύτητα (το "βάρος), και την εκτίναξη, το πέταγμα του πουλιού, προς την ελευθερία. Μπορεί να χορευτεί μόνο “βαρειά”. Ποτέ όμως μόνο “πεταχτά”.

Και ποτέ από γυναίκες (και μάλιστα ομαδικά) λέω εγώ!

Ο ζεμπεκικος φιλε μου δεν εχει τιποτε να κανει με χοροδιδασκαλεια. Δεν ειναι σαμπα, ρουμπα, τσαμικος η καλαματιανος.

Ο ζεμπεκικος φιλε μου δεν εχει τιποτε να κανει με επιδειξη δεξιοτεχνικων δυνατοτητων αλλα αποτελει ξεσπασμα του υποσυνειδητου και εκφραση του απωθημενου οσο και της ανελπιδης αντιστασης του ρεμπετη στο συστημα.

Ο ζεμπεκικος χορευεται μονο απο ρεμπετες, οχι απο γκομενες, φλωρους, αδερφες, κυριζια, υπουργους, πρωθυπουργους, δημοσιους υπαλληλους, κλπ κλπ. Μονο απο ρεμπετες.

Ζεμπεκικο δεν χορευεται ποτε απο πανω απο ενα ατομο.

Ζεμπεκικο δεν μπορεις να χορεψεις ανα πασα στιγμη, ειπαμε δεν ειναι καλαματιανος, πρεπει να υπαρχει λογος και κεφαλι φτιαγμενο. Ο ζεμπεκλης, ποτε δεν θα χορεψει πανω απο μια η δυο φορες στο ιδιο βραδυ, ενω τον υπολοιπο χρονο προσπαθει να γεμιση το κεφαλι και να την βρει.

Ποιος εισαι και απο που κρατα φιλε μου η γενια σου
Και ειναι τοσο ομορφη ομορφη φιλε η ζεμπεκια σου.

8 posts were split to a new topic: Ο ταμπουράς το Γιοβάν Τσαούς (2002)

Πολύ ενδιαφέροντα ολ’αυτά για τον ταμπουρά του
Γιοβάν Τσαούς(ή ό,τι άλλο ήταν αυτό)

Ας καταθέσω κι εγώ ό,τι ξέρω για τον ζεϊμπέκικο και μια ερώτηση ακόμα.Τον ζεϊμπέκικο τον χώρευαν οι ζεϊμπέκηδες μια φυλή από τη Θράκη που κατά την Τουρκοκρατία,λόγω της ανυπακοής τους στους Τούρκους,τους δώθηκαν κάποια προνόμια σαν βοηθοί της αστυνομίας.Αυτοί έκαναν κατάχρηση των προνομίων και ο σουλτάνος τους διέλυσε.Ξέρω ότι ο χορός τους χορευόταν από δύο αντικριστά,ενώ οι ρεμπέτες τον χόρευαν μόνοι τους και μάλιστα τον “υπερασπίζονταν” φανάσιμα.Πώς αυτός ο χορός υιοθετήθηκε από τους ρεμπέτες και πώς έγινε ή μετέβασή του σε μοναχικό χορό;

3 posts were split to a new topic: Δρόμοι κάποιων τραγουδιών (2004)