Επισκευή/επιδιόρθωση σαζιού

Καλησπέρα σας!

Ξεσκονίζοντας τα σάζια μου (ξέρω δεν κλίνεται, αλλά μ´αρέσει ο πληθυντικός) προσπαθώ να βρω τρόπους για να βελτιώσω λίγο την ηχητική τους.

Νομίζω μετά την πάροδο των χρόνων, το καπάκι πρέπει να βυθίζεται λίγο στο σημείο του καβαλάρη με αποτέλεσμα οι χορδές να τρίζουν, ακουμπώντας σε κάποιους μπερντέδες.
Έτσι τοποθετώ ένα λεπτό ξυλάκι, συγκεκριμένα το ίδιο με το ξυλάκι του παγωτού, κομμένο στις διαστάσεις του καβαλάρη. Δεν το έχω κολλήσει, απλά το έχω τοποθετήσει κάτω από τον καβαλάρη, αλλά ο ήχος βγαίνει κάπως μουντός κ ᾽τριζάτος᾽ σαν ηλεκτρικός. Φαντάζομαι πως ίσως δονείται λόγω μή κόλλησης; να το κολλήσω με μια κοινή κόλλα (με τον καβαλάρη, όχι πανω στο καπακι) ;

Ένα πιο παλιό ντιβάν σαζ που έχω έχει φοβερό ήχο κ μασιφ σκαφτό σώμα, αλλά εκεί το βύθισμα είναι ακόμα μεγαλύτερο κ έχω τοποθετήσει ένα αρκετά χοντρό ξύλο κάτω από τον καβαλάρη που αλλοιώνει πολύ τον ήχο. Έχετε να προτείνετε κάποια καλύτερη ιδέα; Εκτός από αλλαγή καπακιού φυσικά.

Ευχαριστώ και καλές πενιές!

καλά κάνεις και βάζεις καπλαμάδες, όμως πρέπει να μπουν έτσι ώστε να πατάει καλά ο καβαλλάρης και να μεταδίδεται πλήρως ο ήχος. απ’ό,τι θυμάμαι είσαι στο εξωτερικό, αλλά πιστεύω πως οποιοσδήποτε οργανοποιός θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα καπλαμά κι ας μην ξέρει από σάζια.

Φυσικά και κλίνεται. Είναι ελληνική λέξη. Προέρχεται μεν από τα τούρκικα, αλλά εκεί είναι saz. Ο τύπος σάζι υπάρχει μόνο στην ελληνική γλώσσα, και σχηματίστηκε έτσι ακριβώς για να κλίνεται.

1 «Μου αρέσει»

μόνος μου τις κάνω τις επιδιορθώσεις! θυμάμαι σε ένα τζουρά που είχα, τον καπλαμά μου τον
είχαν κολλήσει κάτω από τον καβαλάρη, απλά στο σάζι ο καβαλάρης είναι σα γεφυράκι κ δεν ξέρω αν κολλήθει μήπως επηρεάσει τη λαμπρότητα του ήχου. θα δοκιμάσω όμως :slight_smile:

τα γλωσσικά είναι η άλλη μου τρέλα.
οκ, ναι κλίνεται, απλά δεν έρχεται από τύπο π.χ. σάζιον, του σαζιού, όπως και το ούτι, πετιμέζι κλπ.
άραγε υπάρχει όνομα γι´ αυτά τα ουδέτερα ;

Αφομοιωμένα δάνεια. (Αναφομοίωτο είναι λ.χ. το «ίντερνετ».) Κάτι ειδικότερο, δε νομίζω.

Δεν προέρχεται από τέτοια εξέλιξη όντως, αλλά έτσι κι αλλιώς μπήκε στη γλώσσα όταν η εξέλιξη «οσπίτιον > σπίτι» είχε ολοκληρωθεί, η παλιά κατάληξη είχε πέσει σε αχρησία, η νέα ήταν πλήρως καθιερωμένη, και αυτήν ακολούθησε και το δάνειο.

ναι, αλλά αν δεν βγαίνουν οι επιδιορθώσεις μήπως να δοκιμάσεις και σε επαγγελματία;
επίσης μην βάζεις ποτέ κόλλα στον καβαλλάρη, ούτε στον καπλαμά. αν ξαναδοκιμάσεις, προσπάθησε με τρίψιμο να πάρει όσο καλύτερα γίνεται το σχήμα και την καμπυλότητα του καβαλάρη και του καπακιού ώστε να πατάει όλη η επιφάνεια. λογικά θα βρείς σχετικά θέματα εδώ στο φόρουμ.

υγ: απίστευτο, βρέθηκαν μαζί δυο σαζολόγοι-γλωσσολόγοι…