Archive through April 5, 2004


#1

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψή μου, παραθέτοντας αποσπάσματα της ανακοίνωσης του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό:

"Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Πέρα από το καθεστώς της «ντεφάκτο» διχοτόμησης, που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή του 38% της Κύπρου από το 1974, η επίσημη «ντεγιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου προετοιμάστηκε τουλάχιστον από το 1999.
Αρχικά υπήρξε η απόφαση για το Κυπριακό της «ομάδας των 8» μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών κρατών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) την 20 Ιούνη 1999 στην Κολωνία. Εκεί καλούνταν «τα δύο μέρη» να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις». Και επιπλέον γινόταν η αναφορά, ότι για την επίτευξη λύσης τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ «θα παίρνονταν απλώς υπόψη», αντί να αποτελούν τη βάση της λύσης.
Τον ίδιο χρόνο ακολούθησε η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, που κυριολεκτικά πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Υπενθυμίζουμε την τότε τοποθέτηση του ΚΚΕ (11 Δεκέμβρη 1999): «Οσον αφορά στο Κυπριακό είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προωθείται έτσι κι αλλιώς η διχοτόμηση. Όσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, «ξεχνούν» ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της». Τα άλλα τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, είχαν τότε θεωρήσει ως θετικές τις αποφάσεις της Συνόδου του Ελσίνκι.
Στη συνέχεια ήρθε το «σχέδιο Ανάν» που ανέτρεψε όλες τις μέχρι τότε αποφάσεις του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, γεγονός που αποκαλύφθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και στις συνομιλίες στη Λουκέρνη.
Ακολούθησε η συμφωνία της Ν. Υόρκης, όπου με την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε αποδεκτή η διαδικασία της επιδιαιτησίας του ΓΓ του ΟΗΕ, που οδήγησε τελικά σε αυτό το σημείο. Συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκαλέσει «ιστορική εξέλιξη», οι ΗΠΑ είχαν «χαιρετίσει θερμά», ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «ιστορική ευκαιρία».
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι θετικό το γεγονός πως, παρά τις αφόρητες πιέσεις, δεν αποσπάστηκε στη Λουκέρνη η στήριξη του σχεδίου Ανάν, που θα σήμαινε αποδοχή μιας μορφής ευρωδιχοτόμησης.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει εκείνο που υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του «σχεδίου Ανάν» (13 Νοέμβρη 2002): «Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων», τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων… Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο Ανάν, με όποιες επιμέρους τροποποιήσεις κι αν γίνουν, δεν μπορεί να αποτελέσει καμιά βάση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα, με τους σχεδιασμούς για την αναμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», όπου η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών και χωρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών εκφράζονται και στο σημείο αυτό και δένονται με την επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Επιβεβαιώνεται και πάλι, ότι το δίκαιο που διαμορφώνεται είναι εκείνο που ανταποκρίνεται στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οι ιμπεριαλιστές παραβιάζουν ακόμη και το δίκαιο που οι ίδιοι διαμορφώνουν, όταν αυτό επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τρανή απόδειξη είναι το περιβόητο “ευρωπαϊκό κεκτημένο»” το οποίο υποτίθεται ότι θα γινόταν μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού…
…Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να συνεχίσει τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Κύπρου. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μετά το Κυπριακό θα ακολουθήσει το Αιγαίο.
Μόνη αποδεκτή λύση είναι η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών Κορυφής 1977-’79, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και προστάτες."

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου.
Ασχετα με το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με το ΚΚΕ, θα πρέπει να προσέξει ότι απ’ το 1992 (τουλάχιστον) και ύστερα έχει -δυστυχώς- δικαιωθεί σε όλες τις θέσεις και προβλέψεις του για την εξωτερική πολιτική αλλά και για τη διεθνή κατάσταση γενικότερα.
ΑΝ


#2

Ξαναπαραθέτω το κομάτι απ’ την παλιότερη ανακοίνωση του ΚΚΕ στις 13 Νοέμβρη 2002:

«Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων», τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων… Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».

Μια τόσο σοβαρή δήλωση-προειδοποίηση από ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη βουλή, όχι απλώς πέρασε τότε στο ντούκου, αλλά και κρύφτηκε επιμελώς από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και μη. Ετσι στο κρυφά πέρασαν και την προχθεσινή ανακοίνωση, αποσπάσματα της οποίας παράθεσα παραπάνω. Μόνο στο ραδιόφωνο του SKY άκουσα ότι “η Αλέκα διαφωνεί”, και μ’ αυτό ξεμπέρδεψαν με την “έγκυρη” ενημέρωση.
ΑΝ

ΥΓ. Πριν κάμποσο καιρό ο Σφακιανάκης (θου Κύριε το στόματί μου) σε ένα τραγούδι του είπε ανάμεσα σ’ άλλα:
“…Πρόβατα ξυπνάτε, έρχεται η σειρά μας…”.
Τυχαία λέτε να εξαφανίστηκε απ’ τα περιοδικά, τις τηλεροράσεις και τα ραδιόφωνά μας αυτό το μέχρι πρότινος “υπέρλαμπρο αστέρι”;


(system) #3

Κώστα (Φερρη): [email protected]
Σου έστειλα και e-mail με τηλέφωνα (άλλαξαν από τότε)


(Παραδοξολόγος) #4

ʼρχισαν τα όργανα!!!
Αντιγράφω από τον σημερινό τύπο:

Κωνσταντινούπολη
"Η Τουρκία θα ζητήσει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε πως «θα περιοδεύσω υπερήφανα σε ολόκληρο τον κόσμο για να ζητήσω την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», σε περίπτωση ελληνοκυπριακού «όχι» στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκοί κύκλοι» του εξήγησαν ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή σε μια τέτοια περίπτωση, από το να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του ψευδοκράτους."

Σε αυτές τις περιπτώσεις πιό μακριά έχει δει αυτός
που χαράζει διεθνή πολιτική. Όχι εμείς δυστυχώς!
Και φυσικά θα έχει σχεδιάσει να πάρει αυτά που θέλει (είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ)
Το μόνο μας όπλο είναι το περίφημο ΒΕΤΟ.
Αν βρούμε το σθένος σα λαός πρώτα αλλά και οργαν. κράτος να το χρησιμοποιήσουμε.
Πολύ φοβάμαι πως στο τέλος θ΄ακουστεί κάτι παρόμοιο όπως στο ποδόσφαιρο, ότι δηλαδή η πρόκριση είχε ήδη χαθεί από τον πρώτο αγώνα
(πριν 30 χρόνια)…


(system) #5
  1. Η πρόταση Μάνου (καλύτερη η διχοτόμηση παρά το σχέδιο Ανάν) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ “η λογική χωρίς συναίσθημα” του κ. “προέδρου”.
  2. Η πρόταση αυτή, από την άλλη, ευνουχίζει τους καταστροφολόγους, και ενισχύει το ΟΧΙ!
  3. Η γενιά των “ζόμπιζ” της πολιτικής της εξουσίας, υποφέρει από ένα εσχατολογικό σύνδρομο: Κάθε “πράξη”, τους φαίνεται σα νάναι η τελευταία της ιστορίας… Κι αυτό γιατί “χάνουν τη δουλειά τους” κάθε 4 χρόνια το αργότερο…

Ευχαριστούμε ʼρη, Κώστα, φιλαράκια μου από την Κύπρο, ίσως και να κατέβω να σας δω αυτές τις δυό βδομάδες, γιά λόγους ΜΠΕΣΑΣ και μόνο, ΟΧΙ, ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ!