12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι | Σκύρος, 18-25 Ιουλίου 2021

Μεταφέρω και εδώ την ανακοίνωση του Γιώργου Μακρή για το 12ο Ρεμπέτικο Σεμινάριο στη Σκύρο.

Αγαπητοί φίλοι/ες

Μετά τη δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας και μας υποχρέωσε να αναβάλουμε το περσινό Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε στο αγαπημένο μας νησί για να ανταλλάξουμε χαμόγελα, προσδοκίες για ένα αισιόδοξο μέλλον και να χαρούμε τη μουσική μας στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Τηρώντας με αίσθημα ευθύνης, όλα τα μέτρα και τις συνεχείς οδηγίες που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Υγείας, (*) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid-19 στη χώρα μας, ανακοινώνουμε την διεξαγωγή του 12ου διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το Ρεμπέτικο, 18-25 Ιουλίου 2021 στη Σκύρο.

Το 12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» και σε χώρους του ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου. Τα μαθήματα και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοικτό χώρο.

Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή -όπως πάντα- το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου και η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ), που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους για να αρμενίσουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής.

Το Σεμινάριο, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, τις απολαυστικές βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, την ρεμπέτικη συναυλία στις 24/7/2021 στο θέατρο Φαλτάιτς καθώς και άλλα μουσικά δρώμενα είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επιπλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τον Δεκέμβριο 2017.

Η ομαδική εθελοντική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή μουσική μας παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται.* *Μαζί με τους παλαιούς και νέους φίλους μας, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με πυξίδα την αγάπη μας για το λαϊκό τραγούδι και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της λαϊκής μουσικής.

Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή με e-mail για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο.

Γιώργος Μακρής (@makres) και Σπύρος Γκούμας (@spiros_goumas)

Πληροφορίες τηλ: 0030-210-6410211, 0030-6972335227 e-mail: makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, οι ομιλίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν αργότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

http: //www.rebetikoseminar.com Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα πρακτικά των προηγούμενων σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι. Πληροφορίες για το όμορφο νησί της Σκύρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.skyros.gr

(*) Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς, με εξαίρεση την Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, θα απαιτείται ένα από τα παρακάτω:

– πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

– PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών ή Self-test 24 ωρών

– Βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).


Η παρέα που διοργανώνει το σεμινάριο είναι οι Παραπεταμένοι , οι οποίοι κάνουν διάφορες δράσεις πάνω στο ρεμπέτικο όπως συναυλίες, διαλέξεις και παραστάσεις (όπως το “Κάποτε… στα λεμονάδικα”, “το Μινόρε της Αμερικής” και άλλες…).

Επειδή έχω πάει 4 φορές μέχρι στιγμής στο σεμινάριο αυτό (το 2013, το 2014, το 2016 και το 2019) σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Είναι μοναδική εμπειρία, η παρέα είναι πολύ καλή και πραγματικά όλοι αρχάριοι - προχωρημένοι έχουμε να πάρουμε κάτι από αυτό.

Προηγούμενα Σεμινάρια:

10 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστούμε πολύ Χρήστο μου

για την ανάρτηση

Φιλιά

Γιώργος

3 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.