Χρήση της ταμπλατούρας (για όσους ενδιαφέρονται)

https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?p=34742#p34742

Επί της ουσίας προσπαθεί να συγκρίνει πως διαβάζουν και παρουσιάζουν τα MusicXML αρχεία τα δύο προγράμματα που τέσταρε, παρά ασχολείται με την ταμπλατούρα καθ’εαυτήν.
Ενδιαφέρον έχει το μεσαίο Ντο στον μπαγλαμά, που το Sibelius το δείχνει απλά σαν ερωτηματικό ενώ το Musescore σε μια ανύπαρκτη τέταρτη μπουργκάνα σε κούρδισμα πέμπτης :stuck_out_tongue_winking_eye:

Το MusicXML για τους μη γνωρίζοντες, είναι μια “κοινή” τεχνική απεικόνιση της μουσικής γραφής, ώστε μπορεί να κατανοηθεί από όλα τα μουσικά προγράμματα. Δηλαδή, έστω μια παρτιτούρα που φτιάξαμε στο Sibelius. Είναι ένα αρχείο .sib που διαβάζεται και είναι “κατανοητό” μόνο από το Sibelius και αν τη δώσουμε στον συνάδελφο, θα πρέπει και αυτός να έχει το Sibelius για να την ανοίξει. Όμως, αν το μετατρέψουμε σε αρχείο τύπου MusicXML, ο συνάδελφος θα μπορεί μετά να το ανοίξει και με το Musescore ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιεί.

Άσχετα με όλα τα παραπάνω, θα συμβούλευα τους νέους που δουλεύουν με ταμπλατούρες… να τις κόψουν μαχαίρι και να μάθουν να δουλεύουν με την κανονική γραφή στο πεντάγραμμο!

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα σας. Πολύ σωστή η συμβουλή σου.
Το πεντάγραμμο δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πόσο ευκολότερο να γίνει απο ότι είναι.
Εγώ που δεν έχω λάβει μουσική παιδεία, το χρησιμοποιώ με μεγάλη άνεση. Δεν έχω κλίση στη μουσική, δεν δηλώνω ευφυής. Είναι εύκολο και μπορούν να το κάνουν χρήση όλοι, διότι μόνο με αυτό αποκτάς πρόσβαση σε άπειρο υλικό.

2 «Μου αρέσει»