Υπογραφεσ για το θεατρο "εμπροσ"


(Ιωάννα) #1

[b]Να σώσουμε το θέατρο “ΕΜΠΡΟΣ”

Παρακαλούμε, στείλτε το όνομα και την ιδιότητά / επάγγελμά σας

μέχρι αύριο, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2007

στο [email protected]

ή

στο fax του Θεάτρου Πορεία : 210 8210744 [/b]


Το κείμενο που ακολουθεί, επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κύριο Γ. Βουλγαράκη, προσυπογράφουν επικαλούμενοι την ευαισθησία του σε θέματα αρχής :

  1. Καθηγητές της Σχολής
  2. Φίλοι και συνεργάτες του Τάσου Μπαντή και του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ και όλων όσα αυτό εκπροσωπεί
  3. Άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων
  4. Το κοινό που αγάπησε και τίμησε με την παρουσία του τις θεατρικές παραστάσεις του ΕΜΠΡΟΣ
  5. Κάτοικοι και εργαζόμενοι του Ψυρρή, που αγάπησαν και στήριξαν έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια τον Τάσο Μπαντή και το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2007

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού
Κύριο Γ. Βουλγαράκη

Κύριε Υπουργέ,

Η ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μας δασκάλου, σκηνοθέτη και ηθοποιού Τάσου Μπαντή, ψυχή και κινητήρια δύναμη του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, καθώς η προσφορά του σφράγισε τόσο τη θεατρική παραγωγή όσο και τη θεατρική παιδεία στην Ελλάδα, ολόκληρη την τελευταία εικοσαετία. Όπως σφράγισε και τις δικές μας συνειδήσεις, μέσα από την πολύτιμη μαθητεία μας κοντά του, στους χώρους του ΕΜΠΡΟΣ, εμπνέοντάς μας το όραμα για ένα θέατρο θεμελιωμένο σε γνήσιες ανιδιοτελείς αξίες, δεμένο σε οργανική αρμονία με τη ζωή. Ο Τάσος Μπαντής, αφιερώνοντας ολοκληρωτικά με πίστη και πάθος τη ζωή του στο σκοπό ενός τέτοιου θεάτρου, ερέθιζε τις ανησυχίες μας, απαντούσε στα ερωτήματά μας, προσανατόλιζε τη δημιουργικότητά μας σ’ ένα θέατρο συνόλου, μακριά από τον στείρο και τρέχοντα επαγγελματισμό, κάνοντας πράξη τα διδάγματα αυτά στη σκηνή του ΕΜΠΡΟΣ, στην οποία και οι περισσότεροι από εμάς πήραμε το βάπτισμα του θεατρικού σανιδιού.
Στην αυθεντική ακόμα τότε γειτονιά του Ψυρρή, πολύ πριν αυτή γίνει πόλος έλξης δαιμόνιων επιχειρηματιών και μακριά από το καθιερωμένο θεατρικό κέντρο του καιρού, το κτίριο του παλιού τυπογραφείου της εφημερίδας «Εμπρός» (χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού) διαμορφώθηκε σε θέατρο από τον θεατρικό οργανισμό ΜΟΡΦΕΣ, που ο Τάσος Μπαντής συνίδρυσε με τους Ρ. Οικονομίδου, Δ. Καταλειφό και Γ. Κέντρο, χωρίς να αλλοιωθεί σε τίποτα η μορφή και η φυσιογνωμία του κτιρίου (αρχιτέκτονες Τ. Φραγκούλης και Α. Δαγκλίδης). Ο χώρος αυτός, που αγκαλιάστηκε και στηρίχτηκε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του από τους κατοίκους της περιοχής και αποτέλεσε σημείο αναφοράς τόσο για τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας όσο και για το θεατρόφιλο κοινό της, άφησε το ανεξίτηλο στίγμα του μέσα από ιστορικές πια παραστάσεις και ερμηνείες, τόσο του θεατρικού οργανισμού ΜΟΡΦΕΣ όσο και της Εταιρίας Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, που ιδρύθηκε στη συνέχεια από τον Τάσο Μπαντή, διαδραματίζοντας κορυφαίο ρόλο στην ιστορία του νεότερου ελληνικού θεάτρου.

Κύριε Υπουργέ, με τη βεβαιότητα ότι κατανοείτε τη σπουδαιότητα αυτού του χώρου, καθώς και τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μία ακόμα εστία φτηνής ψυχαγωγίας και εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων, και με δεδομένη εξάλλου την εκδήλωση του σχετικού ενδιαφέροντος σας, απευθυνόμαστε σε εσάς ως τον μόνο αρμόδιο να διασφαλίσετε τόσο την ιστορικής σημασίας μνήμη του όσο και τη μελλοντική πορεία του. Και συγκεκριμένα ζητούμε :

  1. Να αποτρέψετε την από οποιονδήποτε ιδιώτη εξαγορά και χρήση του χώρου για σκοπούς εμπορικούς –θεατρικούς και μη.
  2. Να μεριμνήσετε για τη διάθεσή του σε κρατικό πολιτιστικό φορέα, ώστε να παραμείνει χώρος καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ανοιχτός σε νέες πρωτοποριακές δυνάμεις, ελληνικές και διεθνείς. Ενδεικτικά προτείνουμε το Φεστιβάλ Αθηνών, τη διάθεση βήματος σε πρωτοεμφανιζόμενα ή πειραματικά σχήματα, τη δημιουργία βαλκανικού ή διεθνούς φεστιβάλ δραματικών σχολών.

Σας ευχαριστούμε
Βέβαιοι για την ενεργό συμπαράστασή σας

Οι απόφοιτοι της Σχολής του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ