Τραυματιας ο μπαγλαμας:(

Δωστε μου τα φωτα σας θεοι της οργανοποιιας.Ο ενας εκ των δυο μπαγλαμαδων μου επαθε ατυχημα.Εσπασε στο μανικι,εκει που το καραβολο συνανταει το κυριως σωμα του μανικιου.Ολο το μανικι-καραβολο ηταν μονοκομματο.

Το σπασιμο αρχιζει εκει που ειναι η βαση του καραβολου και εκτεινεται διαγωνιως προς το μανικι.Ολο το θεμα συγκρατειται τωρα απο την ταστιερα,η οποια δεν εχει σπασει.

Λεω να το κολλησω συγκρατωντας το με μεγγενη η με νταβιδια.Το θεμα ειναι οτι θελω να μου προτεινετε μια καλη κολλα για να το κανω αυτο.Ωστοσο πως θα καταφερω την κολλα να εισχωρησει σε ολο το μηκος και το βαθος της ρωγμης;!!!
Αν την ανοιξω εντελως θα πρεπει να σπασω και την ταστιερα.Αν αραιωνα την κολλα ωστε να ειναι πιο ρευστη;

Πειτε μου καποια καλη κολλα να χρησιμοποιησω και επισημανετε μου πραγματα που ισως χρειαζονται προσοχη.:016:

Θα χρησιμοποιησεις συριγγα!!! Την πιο μικρη, νομιζω ειναι των 0,50ml. Αρχισε να βαζεις κολλα πρωτα απο το εσωτερικο του σπασιματος, μεχρι να υπερχειλυσει σε ολα τα σημεια, κανοντας μικρες ενεσεις απο τα σπασιματα. Εννοειται οτι θα δουλεψεις γρηγορα για να μην παγωσει η κολλα μεσα στην βελονα.

Ποια κολλα ειναι η ενδεδειγμενη για αυτη τη δουλεια;…εχουμε καποια μαρκα καποιον κωδικο;!!!

θα σε βοηθουσε, αν την ξυλοκολα που θα χρησιμοποιησεις με την πολυ μικρη συριγγα,την αραιωσεις με λιγο νερακι.θα μπορεις να τη δουλεψεις πιο ανετα αν δεν ειναι πηχτη…ετσι κολλαμε στο εργοστασιο τυχον φουσκωματα σε καπλαμαδες στις πορτες κ πετυχαινει!!!:088:

…οργανοποιοί του forum…σας έφαγε η δουλειά ρε παιδιά…που είστε να δώσετε καμιά γνώμη τώρα που έχουμε τραυματία?:106:

…στον “πόλεμο” λαβώθηκα…
…και τραύματα μετράω…
…κάντε με μάγκες μου καλά…
…για να σας τραγουδάω…:088:

υγ. sorry αν είναι κάποιος οργανοποιός΄από τους προλαλλήσαντες και δεν το ξέρω…

Blekos, αν θέλεις ανέβασε καμια φωτογραφία να δούμε τον ασθενή…

Που ξέρεις, μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρό όσο φαίνεται.

Αν τελικά αποφασίσεις να χρησιμοποιησεις την σύριγγα (βελόνα), τότε πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν διαφορα μεγέθη (βελονών), ως προς το μήκος [δεν ενδιαφέρει άμεσα, αλλά το μεγαλύτερο μήκος αυξάνει τον κίνδυνο να προσκολληθεί η κόλλα στα τοιχώματα].
Το πιό σημαντικό είναι η δ ι ά μ ε τ ρ ο ς της βελόνας.
Προτίμησε βελόνες με μεγαλύτερη διάμετρο (gauge 21 και πάνω), ή βελόνες που έχουν πράσινη άκρη (πλαστικό), ρόζ που είναι ακόμα μεγαλύτερης διαμέτρου και μαύρες που είναι οι μεγαλύτερες.

Πριν ρίξεις κόλλα άσε την βελόνα ποτιστεί με ακάθαρτο οινόπνευμα (μπλέ) που δημιουργεί ένα προστατευτικό φίλμ στα τοιχώματα.

Αυτά …
Περισσότερα απο τους ειδικούς.

πηγαινε το στον καρανδρεα το γιωργο δεν θα βγαλεις ακρη μονο σου θα εχεις προβληματα

Συνονόματε, στην προσπάθειά σου να προμοτάρεις τον Χ-οργανοποιό, δεν πρόσεξες ότι ο Blekos είναι στην …Κέρκυρα!!!
Εκτός και αν νομίζεις ότι μόνο ο συγκεκριμένος μάστορας μπορεί να το φτιάξει.:108:

Βάλε μια φωτογραφία, όπως είπε παραπάνω ο Τάσος, μπορεί να σου δώσει τη λύση ίσως χωρίς πολλές δυσκολίες!

Γεια χαρα παιδια,συγγνωμη για την καθυστερηση αλλα προχτες ειχε (επιτελους) ρεμπετικη βραδυα σε ενα ταβερνακι(εδω στην Κερκυρα)…χαρηκα τοσο που τη χτεσινη μερα την περασα ταβλα…δεν πηγα ουτε για δουλεια ουτε ανοιξα τα ματια μου σχεδον ολη μερα:019:…ημουν λιωμα:019:

Λοιπον ιδου οι φωτογραφιες μας…οι εχοντες γνωσεις…διαφωτιστε με…αν δεν ειχε σπασει θα επαιζε κι αυτος προχτες:016: …ο αλλος ηθελε χορδες και το αμελησα.

Η προσπαθεια επαναφορας του ασθενους θα προχωρησει εντος των επομενων ημερων,ευχαριστω ολους τους φιλους που βοηθησαν με τις γνωμες τους…η ανταποκριση σας λεει πολλα:043:

Φιλε χωρις να ειμαι σιγουρος φαινεται να εχει ξεκολησει στο σημειο ενωσης του μανικου με το καραολο. Δεν ξερω ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για να το φτιαξεις.
Δεν ξερω αν βαλεις κόλα και το σφιξεις αν θα τα καταφερεις !
Αν το πιεζεις και εφαρμοζει καλα τοτε μπορεις να δοκιμασεις να το κολησεις, αλλιως μαλλον πρεπει να το πας σε οργανοποιο!

Οπωσδηποτε πρεπει να απαντησουν οι ειδικοι!

Μπλέκο, υπάρχει ένας οργανοποιός στην Ηγουμενίτσα.
Δεν αναφέρω όνομα να μην θεωρηθεί διαφίμηση, αλλά αν ψάξεις μέσα στους οργανοποιούς τον έχουμ αναφέρει (έχει και site) :089::089:

Αν κι έυχομαι να βρεις την γιατρειά γρήγορα και να μην χρειαστεί να τον πάς πουθενά…

Παιδια,πραγματικα μου εδωσαν απαντησεις και συμβουλες,εστειλαν καποιοι φιλοι με π.μ. και ευχαριστω πολυ,καθως και οσους εστειλαν εδω.Θα γιατρευτει ο δυσμοιρος…εχει κι αυτος τη γριππη των χοιρων:019:

Τέτοια σπασίματα συμβαίνουν συχνά σε έγχορδα όργανα.
Πρώτα απ όλα θα σε συνιστούσα να το πάς σε ένα μάστορα, αλλά αν δεν έχεις κανένα κοντά σου τότε μόνο να το επισκευάσεις μόνος σου.
Εύκολο είναι αρκεί να μπορέσεις να βάλεις κόλλα σε όλο το σπασμένο μέρος και να το συμπιέσεις απαλά έτσι ώστε να κολληθούν σωστά τα νερά του ξύλου όπως ήταν πριν το σπάσιμο (ανεξάρτητα αν το μανίκι είναι ενωμένο σε εκείνο το σημείο η μονοκόμματο).

Με πολλές και διάφορες κόλλες επισκευάζεται αλλά οι ζωικές είναι οι καλύτερες, αν είναι σωστά δουλεμένες και το μάνικο ελαφρά ζεστό, βέβαια είναι μπελαλίδικες. Η πιο εύκολη είναι ή ξυλόκολλα. Και με τις κυανόακριλικές γίνεται καλή δουλειά, αλλά πρέπει να δράσεις το πολύ μέσα σε 18 δευτερόλεπτα.

(κάπου έχω ένα πινακάκι με διάφορες κόλλες που δοκιμάστηκαν σε μουσικά όργανα, η ψαρόκολλα ήταν η πρώτη καλύτερη στην λίστα στα ραγίσματα, στον ήχο, γενικά σε όλα. Αν το βρω θα το ανεβάσω).

Δεν είναι σοβαρό σπάσιμο.Βγάλε τις χορδές και κάνε ότι σου έγραψε ο Τάσος.Το μόνο στο οποίο διαφωνώ είναι η κυανοακρυλική.(πως να δράσεις σε δευτερόλεπτα!Ασε που συχνά την αποροφά το ξύλο και δεν γίνεται τιποτα)

Για την μη απορόφηση της κυανοακρυλικής από το ξύλο, κολλάμε για 5-10 δευτερόλεπτα, ξεκολλάμε , αφήνουμε να στεγνώση ΚΑΛΑ , και κατόπιν , ξαναβάζουμε ελάχιστη κόλλα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα,σφίγγουμε πάρα πολύ δυνατά. Ναι πρέπει να είσαι ψιλοεκπαιδευμένος για να ενεργήσης έτσι, αλλά το αποτέλεσμα της συγκόλλησης είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Βεβαίως υπάρχουν και κυανοακρυλικές παχύρευστες , που κάνουν για το ξύλο χωρίς τον κίνδυνο απορρόφησης , αλλά δεν έχουν την “δύναμη” των λεπτόρευστων , και την μεγάλη συγκολλητική ικανότητα στο βάθος χρόνου.

Επρεπε να βαλεις titebont κολα.Τωρα με την ακριλικη δεν γνωριζω τι θα γινει.Αλωστε σκεψου λιγο.Στα χρονια του μαρκου και των αλλων …δεν υπηρχαν κυανοακριλικες:)αλωστε εσεις θα το φατε? οχι θα το αναψεται…ε αν αναψουν αναψανε που λεει κι ο ζικος

Φίλε ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ. ¨Όταν υποστηρίζουμε κάτι πρέπει να το κάνουμε σωστά. Βεβαίως και στα χρόνια του ΜΑΡΚΟΥ δεν υπήρχε η titebont (ακρυλική υδροδιαλυτή δηλαδή όπως όλες οι κόλλες τύπου ATLAKOLL) υπήρχε όμως η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑ Η ΨΑΡΟΚΟΛΛΑ. Δεν υποστηρίζεις λοιπόν την ψαρόκολλα από τα χρόνια τα παλιά , και υποστηρίζεις μία ακρυλική υδροδιαλυτή,σε αντίθεση με μία ακρυλική διαλύτου.Και ακόμη δεν γράφεις το πως θα την εφαρμόσει. Τι πασαλείψαμε την κόλλα και απλά σφίξαμε; Δεν είναι έτσι τα πράγματα, όλες οι κόλλες είναι καλές όταν ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ , απλά στη εφαρμογή κάποιες είναι πιο απλές και κάποιες πιο σύνθετες. Στην περίπτωση του BLEKOS απάντησαν αρκετοί φίλοι οργανοποιοί και δημόσια , και με Π.Μ. δίνοντας λύσεις διάφορες.Όλες είναι σωστές ,και ορθές, απλά κοιτάς πια εφαρμογή “κάθεται” καλύτερα σε σένα και στις δυνατότητές σου , και ακολούθως εφαρμόζεις.