Τρίχορδο και τετράχορδο: ιδιαιτερότητες, διαφορές και άλλα

Παιδια διαβαζοντας μερικα τοπικς εδω στο φορουμ εβγαλα το συμπερασμα οτι το τριχορδο ειναι καλυτερο απο το τετρχαχορδο. Ετσι θα ηθελα να σας ρωτησω τι ειναι ποιο ευκολο για μενα που δεν εχω ασχοληθει ποτε με μουσικη, και αν αφου μα θω πχ τετραχορδο μπορω να παιξω τριχορδο…???

Δεν νομίζω ότι παίζει ζήτημα καλύτερου-χειρότερου. Απλά στους περισσότερους αρέσει το τρίχορδο, συνυφασμένο πιο πολύ απ’ το τετράχορδο με αυτό που αποκαλούμε ρεμπέτικο τραγούδι,από πλευράς ηχοχρώματος, παράδοσης, τρόπου παιξίματος κτλ.

Με το τετράχορδο μπορείς να παίξεις (νομίζω) πιο εύκολα κάποια λαϊκά, καθότι με το τρίχορδο εκτός από τα δάκτυλα μετακινείς το χέρι σου κατά μήκος της ταστιέρας πιο συχνά. Με το τρίχορδο έχεις πιο αυθεντικό ήχο στα ρεμπέτικα, δεν μπορώ να σου εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ, γιατί ούτε εγώ ξέρω ακριβώς, απλά με έλκυε το τρίχορδο. Το θέμα είναι τι σ’ αρέσει και τι σου πάει πιο καλά. Εμένα οι πιο πολλές χορδές πχ με δυσκολεύουν, άλλους τους διευκολύνουν.

υγ δεν έπιασα καθόλου το θέμα “τιμή”.

Bασικα θελω να ξερω αν αφου μαθω τετραχορδο θα μπορω να παιξω τριχορδο ή και το αντιθετο…???

Paris7 μπορεις να παιξεις ο,τι θελεις οποτε θελεις , φτανει να εχεις μερακι και καλη διαθεση. τωρα οσο αφορα στο τριχορδο και στο τετραχορδο, νομιζω οτι ο εκτελεστης κανει το οργανο. Εχω ακουσει τετραχορδους να παιζουν ρεμπετικα καλυτερα απο τριχορδους. Ωστοσο, αν γουσταρεις περισσοτερο το ρεμπετικο, το τριοχορδο σου δινει τη δυνατοτητα να μερακλωνεις καργα με τα ντουζενια!! το λαθος που κανουν πολλοι τριχορδοι ειναι οτι κανουν διακρισεις…

2 «Μου αρέσει»

Πιστεύω ότι αντικειμενική απάντηση στο θέμα δεν υπάρχει. Είναι θέμα πιστεύω πιο πολύ παίκτη παρά οργάνου.

Αν σκεφτεις πως οι 2 πρωτες χορδες ειναι οι ιδιες και στα 2 οργανα ( ρε λα ) σιγουρα αυτο ειναι ενα συν στο να παιξεις και τα 2 οργανα.

Βεβαια η οποια δυσκολια ειναι στις αλλες χορδες ( ρε ) του τριχορδου ( φα ντο ) του τετραχορδου οπου εκει φυσικα αλλαζει αρκετα η δακτυλοθεσια . Εκει θα πρεπει να μελετησεις αρκετα

1 «Μου αρέσει»

Εγώ νόμιζα ότι το τετράχορδο έχει ελεύθερες νότες τις τέσσερις πρίμα τής κιθάρας, δηλαδή Ρέ, Σολ, Σί, Μί.
Ποιό είναι το σωστό?

ρε λα φα ντο κουρδίζει το τετράχορδο!

Ρε Πάρη εδώ μας λές ότι αγόρασες τρίχορδο. Τί εννοείς λοιπόν όταν λές αν μάθω 4χορδο κλπ. Ξεκίνα να μάθεις το τριχορδάκι που πήρες και τ’αλλα θα τα βρείς στην πορεία.

Φίλε Πάρη , συγνώμη κιόλας , αλλά νομίζω δεν έχεις μάλλον πολύ όρεξη να μάθεις ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Πολύ το παιδεύεις το πράγμα.
Όλα τα όργανα καλά είναι… τρίχορδα , τετράχορδα…
Άμα έχεις όρεξη ασχολήσου με αυτό που πήρες και αφού “τριφτείς” μαζι του , τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.
Πήγαινε σε κανα δάσκαλο , ή στο θείο σου που είπες ότι γνωρίζει και ασχολήσου παράλληλα με το σχολείο σου.
Μήν σε απασχολεί , τουλάχοστον τώρα , η ποσότητα των χορδών.
Μπορέις εφόσον ασχοληθείς, να παίξεις από όλα και σε όλα.
Αργότερα , εφόσον περάσει κάποιος καιρός θα κατασταλάξεις μόνος σου , δε χρειάζεται να ρωτάς τί να πάρεις , τί να παίξεις… όρεξη χρειάζεται μόνο…
Μόνο αυτή την ερώτηση κάνε στον εαυτό σου…

Μήν με παρεξηγήσεις , απλά προσπαθώ να σου εξηγήσω για να μήν βασανίζεσαι.
Και για να τελειώνω και να μην σε κουράζω , το καλύτερο όργανο έιναι το κέφι και το μεράκι , που εάν το έχεις τα άλλα θα έρθουν…

2 «Μου αρέσει»

μην τον κατηγορείτε άδικα. τομήνυμα που σχολιάζετε το έγραψε πριν αγοράσει μπουζούκι. δείτε τις ημερομηνίες

Καλησπερα παρη. Αρχισε πρωτα να μαθαινεις με το τριχορδο που εχεις παρει και ποιο μετα οταν θα ‘‘ξεψαρωσεις’’ με το ενα βλεπεις και για τετραχορδο. Αλλο το ενα αλλο το αλλο αλλο κουρδισμα κανει το τριχορδο απο ρε λα ρε και αλλο το τετραχορδο απο ρε λα φα ντο. Εκτος απο το κουρδισμα αλλαζουν κατα πολυ προς τα πανω οι δακτυλοθεσιες. Αν τα ανακατευτεις και τα δυο τωρα λογω οτι εισαι απειρος και αμαθος στο τελος θα σου φανουν βουνο και δεν θα μαθεις και τιποτα.Αρχισε σιγα σιγα να δεις πως ειναι αν σου αρεσει καταρχας γιατι πολλοι ξεκινησαν φορτσατοι και με πολυ ορεξη αλλα μετα απο λιγο το παρατησαν και το στολισαν στο σαλονι τους. Γιατι? γιατι απλα δεν τους αγγιζε τοσο οσο θα επρεπε για να το συνεχισουν.
αυτα…:089:

Σωστό. Γράψτε λάθος…

Εγώ πάντως πιστεύω πώς το τετράχορδο είναι πιο μαζεμένο (συγχορδιες και τα λοιπα) αλλά το τρίχορδο είναι αυτό που λένε “ο παλίος είναι αλλιώς” και ο ήχος του πιο γλυκός. Φυσικά απο μπουζούκι σε μπουζούκι έχει διαφορά αλλά και απο μπουζουξή σε μπουζουξή.

1 «Μου αρέσει»

τζαμπα και βερεσε η τριλογια …:106:

εγω τα `γραψα , εγω τα διαβασα …:088:

ο Παρης με γραφει συστηματικα …:245:

αδικα αφελφε ντινο !!! μη πασχιζεις …:026:

στο τελος , θα μαθω μπουζουκι “εγω” και θα γελασει κι ο καθε πικραμενος …:044:

Είναι αυτό το γραααννν!!!

απο την τρίμηνη εμπειρία μου σαν μπουζουκογρατσουνιστής,αλλα και συζητώντας με διαφορους μπουζουκτσήδες κατέληξα:
τριχορδο ειναι πιο “περιορισμένο”,απο την αποψη οτι αν θέλει καποιος να παιζει επαγγελματικα(σε πιστες,κεντρα κλπ) αναγκαζεται να γινει 4χορδος.θεμα πρακτικοτητας και ευκολιας.

το 3χορδο ειναι πιο ομορφο απο το 4χορδο.πιο λεπτοκαμωμενο,με τα λιγα κλειδακια του,λεπτη ταστιέρα,πιο συχνα χωρις μαγνητες,δινει μια πιο ωραια και "γνησια "αισθηση.

ειναι και αυτο το γκρααααν που λεει ο φιλος απο πανω…:088:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΛΕΜΕΕΕΕΕ

Υ.Γ. Και μη μου πείτε για τα κεφαλαία τώρα…ναι φωνάζω :slight_smile:

Φίλε μου μήν μπερδεύεσαι… καθόλου περιορισμένο δεν είναι το τρίχορδο, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα … (υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα τρίχορδων επαγγελματιών , δεν χρειάζεται να αναφέρω) απλά όπως λές και εσύ φυσικά δεν κάνει για πίστα , αλλά για άλλο λόγο απο αυτόν που αναφέρεις , γιατί άμα πας σε “πίστα” με την έννοια που την εννοείς , μάλλον θα’ ναι κρίμα για το όργανο.
Άλλωστε στις περι αυτού ο λόγος “πίστες”, μάλλον δεν χρειάζονται καθόλου χορδές στα μπουζούκια που " παίζουν" (?) εκεί… , έτσι και αλλιώς ο ρόλος τους είναι διακοσμητικός …

Μύθος!

Ούτε για πρακτικότητα ούτε για ευκολία. Ούτε καν για τεμπελιά δεν θα μπορούσε να το επικαλεστεί κάποιος αυτό.
Το κάθε όργανο έχει την δικιά του δυσκολία.

Ο μόνος πραγματικός περιοσρισμός είναι οι νότες ντο - #ντο που δεν μπορεί να αποδόσει το τρίχορδο - εκτός αν αλλάξουμε ντουζένι.