Η κήρυξη του 2011 ως «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911-1996) αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του νομπελίστα ποιητή μας.Με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ο Ελύτης ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».(ιστιοσελίδα ΕΚΕΒΙ)[/FONT]
«Το 2011 με τον Ελύτη» είναι ο γενικός τίτλος που προτιμά για τις εκδηλώσεις αυτές, είπε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «με την προσδοκία ότι εφέτος θα επενδύσουμε στον κόσμο των αξιών του Ελύτη, στο ήθος του, στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, στη σημασία του φωτός στη φυσική και στη μεταφυσική της διάσταση, στην αντίσταση στα πράγματα». «Η ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας», γράφει ο ποιητής στα «Ανοιχτά χαρτιά» και η κ. Ηλιοπούλου ευχήθηκε το ποιητικό Ετος Ελύτη να είναι μια ευκαιρία να «επαναανακαλύψουμε την ταυτότητά μας και την υπερηφάνεια μας».(ΤΟ ΒΗΜΑ)
Για να τιμήσει τον μεγάλο ποιητή ο πολυχώρος πολιτισμού “διέλευσις” οργανώνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη
την Κυριακή 15 Μαΐου 2011, στις 7:00, με ομιλητές την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Ντέιβιντ Κόνολι.
Για περισσότερες πληροφορίες www.dieleusis.gr
Οι ίδιοι που διοργανώνουν αυτά τα φιάσκο, “έτος Ελύτη” και τέτοια, είναι οι ίδιοι που με λύσσα προχωράνε στο τελειωτικό χτύπημα για την πλήρη, πια, μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα, τα σχολειά σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, και γραμμή παραγωγής ψευτοκαταρτισμένου, φθηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού στις ορέξεις πάλι των μονοπωλίων.
Μη μπούμε στο θέμα αν διδάσκεται καν η ποίηση του Ελύτη στα σχολειά σήμερα…
Συμφωνώ μαζί σου Πάνο, δυστυχώς ούτε “παιδεία” έχουμε ούτε “δωρεάν” και τα σχολειά μας βγάζουν αγράμματους παπαγάλους! Στον πατριωτισμό και στο μεράκι κάποιων ελαχίστων εκπαιδευτικών ή συνειδητοποιημένων γονιών επαφίεται η μόρφωση και η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας. Γι αυτό προωθώ τις εκδηλώσεις πολιτισμού που οργανώνονται ΧΩΡΙΣ χρηματικό κέρδος και χωρίς οποιουδήποτε τύπου κρατικές επιχορηγήσεις, από ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του να προσπαθήσει να συμβάλλει στην αφύπνιση και την πνευματική καλλιέργεια μας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση με τον Ν. Κόνολι και την Ι. Ηλιοπούλου είχε μεγάλη προσέλευση και η συζήτηση για το έργο του Ελύτη που ακολούθησε ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα. Αν σκεφτείς ότι έγινε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως η Κυψέλη και απευθυνόταν σε ένα ετερόκλητο κοινό που για 2 ωρες “κοινωνούσε” με προσήλωση το λόγο του μεγάλου ποιητή μας, ε, κάτι καλό νομίζω ότι γίνεται στην Κυψέλη…