"του Κουλού η βρύση" προσθήκη στο γλωσσάρι

Του Κουλού η βρύση

Βρισκόταν στο Κερατσίνι – στο ίδιο σημείο με τη «σπηλιά του Κουλού», που χρησίμευε και ως αυτοσχέδιος τεκές – πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στον Άγιο Γεώργιο.

Η ακτή στο σημείο εκείνο είχε ονομαστεί «Απαγορεύεται» για να αποτρέπει τους λουόμενους να χρησιμοποιούν την περιοχή, λόγω καρχαριών.

Ακούγεται στο τραγούδι: “Μόρτισσα χασικλού”.

«…το μάγκα τον μαστούριασες
τον κούπα και δερβίση,
νερό που εκουβάλησες
απ’ του Κουλού τη βρύση…»

[Αναφορά στη σπηλιά του Κουλού έχουμε από το Μάρκο, από τον Μπαγιαντέρα και από τον Πετρόπουλο]

4 «Μου αρέσει»

Εδώ (“κούπα”) νομίζω υπάρχει ένα θέμα, διότι έχω την εντύπωση ότι δεν λέει “κούπα” ο Μάρκος, ούτε σημαίνει κάτι εάν όντως λέει “κούπα”, κι ας επινοεί ο Κουνάδης δεν θυμάμαι τι ότι σημαίνει…

“κι όπου 'παρχε ντερβίσι” πρέπει να λέει (που έχει και νόημα)

Και βέβαια υπάρχει σε σπανιότερη χρήση αυτός ο τύπος (“ύπαρχε” αντί “υπήρχε”), ο δε Μάρκος όντως τον γνωρίζει και τον χρησιμοποιεί:

“Αφού τα γύρισα όλα αυτά και τα ξεσκόνισα, όλους τους τεκέδες του Πειραιώς και των Αθηνών και των περιχώρων, κι όπου ύπαρχε τεκές, κύλαγα στο βούρκο, όπως κυλιόντουσαν όλοι.”
(ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ σελ. 92)

Για το επίμαχο σημείο ο Κουνάδης γράφει «(τον) πιο «κούπα» και δερβίση» και στα σχόλια σημειώνει:
Τον «κούπα»: δυσχερέστατη, στην απομαγνητοφώνηση, λέξη, η οποία προέρχεται απ’ το χαρτοπαικτικό λεξιλόγιο και αφορά σε αυτόν που είναι ανώτερος από όλους, αφού η κούπα στην τράπουλα, είναι το καλύτερο από τα τέσσερα σχέδια (κούπα, σπαθί, καρρό, μπαστούνι). Παραβάλλουμε με την κοινή έκφραση – μεταφορά: «αυτός είναι σπαθί».

Δεν με πείθει καθόλου, για δε το σπαθί εγώ ξέρω «αυτός ξηγιέται σπαθί». Ας είναι, πρόταση όμως δεν έχω. Αν ήταν να υπογράψω εγώ το γλωσσάρι, θα έγραφα:
«Το(ν) μάγκα τον μαστούριασες [δυσνόητες λέξεις] και δερβίση»

2 «Μου αρέσει»

Μιλάμε δεν έχουν τέλος τα Κουνάδεια “παρακούσματα” διαχρονικά…
Και καλά, δεν το διακρίνεις, είναι δύσκολο, βάλε ερωτηματικό χριστιανέ.
Τι τη θες ολόκληρη κατασκευή;

Έχει μαλλιάσ’ η γλώσσα μου, τόσα χρόνια εδώ μέσα να παλεύω με την παρετυμολογία του κάθε (καλοπροαίρετου βεβαίως, αλλά και ενθουσιώδους) μέλους… Ρε παιδιά, υπάρχει και η έκφραση «ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!!». Δεν είναι ντροπή να τη χρησιμοποιούμε, όταν βέβαια χρειάζεται.

5 «Μου αρέσει»
2 «Μου αρέσει»

Προτείνω να βάλουμε στο λήμμα αυτούς τους στίχους μόνο:

"…νερό που εκουβάλησες
απ’ του Κουλού τη βρύση…»

1 «Μου αρέσει»

Ναι, αλλά και

Ακούγεται στο τραγούδι: “Μόρτισσα χασικλού” του Μάρκου Βαμβακάρη.