Τι να προτιμήσω; Τζουρά ή Μπαγλαμά;

Γεια χαρα παλικαρια!Ειμαι λατρης του παλιου καλου ρεμπετικου (μαρκος μπατης κλπ) και θελω εδω και καποιο καιρο να αγορασω και γω ενα οργανακι να παιζω…Λατρευω τον ηχο του μπαγλαμα αλλα αποσο εχω καταλαβει μονος μου και μου χουν πει ο μπαγλαμας ειναι σε πιο δευτερη μοιρα στα κομματια.Δεν επαιζα ποτε καποιο οργανο και φανταζομαι οτι το να κατσεις να παιξεις μονος σου μπαγλαμα θα κατανταει λιγο μονοτονο, αφου εκει που μενω τωρα δεν εχω καποιο φιλο να παιζει μπουζουκι.
Για αυτο σκεφτομαι να παρω ενα τζουρα που μαρεσει περρισοτερο να μαθω απο μπουζουκι και μου χουν πει οτι μπορεις να παιζεις και καποια πραγματα που τα παιζει ο μπαγλαμας.Η αληθεια ειναι ομως οτι ο μπαγλαμας σαν ηχος μαρεισει περρισοτερο απο τα υπολοιπα, αλλα αυτη η ελλειψη αυτονομιας μου τα χαλαει καθως τουλαχιστον τον πρωτο καιρο θα παιζω μονο μοναχος μου…
Γιαυτο ρωταω τι μου προτεινετα απο τα 2!Παντως η τσεπη μου μετα βιας αντεχει 200 Ε…

Τυχερακια … Αφου μπορεις και διαθετεις εστω και 200 ? για αγορα εγχορδου, τοτε ΟΤΙ και να παρεις , ευλογημενος θα εισαι γιατι εγω δεν μπορω να διαθεσω ουτε λεπτο, καθοτι εχω απληρωτη την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ…

Τελικά εδώ ανοίγεται μεγάλη κουβέντα.
Προσωπικά πιστεύω οτι δεν θα έπρεπε να ψάχνεις για το τι θεωρείται “καλύτερο” όργανο αλλα μέσα απο ποιό όργανο θα μπορέσεις να βρείς την φωνή σου. Κανείς εδώ πέρα λοιπόν δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Εσυ πρέπει να ξέρεις τι αγαπάς. Επίσης πιστεύω οτι, ακόμα και αν το μπουζούκι είναι τυχερό έχοντας τρομερούς ερμηνευτές να το αντιπροσωπεύουν, αυτό δεν κάνει τα υπόλοιπα λαϊκά όργανα περιορισμένα με οποιοδήποτε τρόπο.Δεν νομίζω οτι υπάρχουν χαμηλότερα( απο το μπουζούκι) όρια στο πόσο εκφραστικά η πόσο τεχνικά μπορεί να παιχτεί ενας …πχ…τζουράς. Απλά ελπίζω στο μέλλον να υπάρξουν περισσότεροι μουσικοί που θα αφοσιωθούν και θα εξειδικευτούν σε αυτά τα όργανα για να πάψουν πλέων να θεωρούνται “τα υπόλοιπα όργανα” που μπορούν να παίξουν οι μπουζουξήδες. Νομίζω οτι, σε σχέση με το μπουζούκι, είναι ώρα για τον τζουρά και τον μπαγλαμά να αποκτήσουν και εκείνα την "instrumental"αυτονομία τους.

Αυτονομία εδώ και τώρα:)

Καλή τύχη

1 «Μου αρέσει»

Δεν διαφωνω σαυτα πουλες ,παρολο που ειμαι ψιλοασχετος επι του θεματος, απλως σαυτο που λεω δεν εννοω οτι ο μπαγλαμας ειναι περιορισμενος αλλα στα τραγουδια ειναι περιορισμενος απο οσο οτυλαχιστον εχω ακουσει, και για καποιον ασχετο σαν εμενα ειναι προβλημα αυτο αφου δεν προκειται να μπορω εκ του μηδενος να δωσω κατι καινουργιο σε ενα τραγουδι που χει μπαγλαμα, ως προς το μπαγλαμα…γιαυτο ρωταω αν ειναι να προτιμησω τζουρα που μπορεις να παιζεις και περρισοτερα πραγματα…

Γεια χαρα νταν…εχω μπαγλαμα 2-3 χρονια,ποτε δεν τον επαιξα σαν μπαγλαμα(σπανια),οποτε εχει κατσει,συνοδευεται απο μια κιθαρα…οποτε ο μπαγλαμας ξηγιεται μπουζουκι.Δεν ειναι καθολου περιορισμενος απλα σε ζοριζει επειδη δεν εχει πολλα ταστα για να παιξεις,καθως ειναι μικρα και τα διαστηματα…μα δε βαριεσαι θεμα συνηθειας ειναι.Μα και οταν εχει τυχει να παιξω και με μπουζουκια φροντιζα να κανω πολλα γυρισματα ωστε να μην ειναι δευτερευον οργανο,μα να χρωματιζει εμφανως το παιξιμο.

  Τωρα ειμαι σε φαση να αγορασω μπουζουκι,δεν παιζουν φραγκα ομως.

 Οσον αφορα τον ηχο,γουσταρω κατα σειρα, μπουζουκι,μπαγλαμα,τζουρα....(πολυ καλος ο τζουρας μα δεν εχω πετυχει κανεναν με οξυ ηχο).Τωρα με 200 δεν ξερω αν θα πετυχεις κανα καλο τζουρα(μπουζουκι...αποκλειεται:106:) μα μπαγλαμα θα βρεις αξιολογο.Στο χερι σου ειναι αν παιζοντας ο μπαγλαμας σου θα παιζει η θα "μιλαει".

ΥΓ-Κανε τη βολτα σου απο κανα μαγαζι με οργανα και πιασε κανα απο τα οργανα τζουρα-μπουζουκι-μπαγλαμα,κι οχι μια…τριανταμια φορες!!!..Ε στο τελος του μηνα θα εχεις μια ιδεα για το τι γουσταρεις πιοτερο!

ΥΓ2-Κανε αν θες και τη βολτα σου απ τη σελιδα μου στο myspace που δινεται παρακατω να δεις αν παιζει ο μπαγλαμας μονος του(ασχετα απο το αν θα σου αρεσει ο,τι παιζω):088:(τοσα χρονια κυριως μονος μου παιζω)

O μπαγλαμάς μπορεί να είναι συνοδευτικό όργανο, αλλά μπορείς να παίξεις μερικές φορές και πολύ ωραία πράγματα. Πάρε παράδειγμα τον μπάτη, ο οποίος τις πιο πολλές φορές έπαιζε βέβαια ακόρντα, αλλά είχε παίξει κάτι ωραίες μελωδίες στον μπαγλαμά άλλο να σου λέω και άλλο να ακούς. Αν το μεράκι σου είναι να πάρεις μπαγλαμά, αυτό να πάρεις, το έχουν υποτιμήσει κάποιοι το όργανο, αλλά δεν είναι έτσι. Αν είσαι αρχάριος όμως, θα πρότεινα τζουρά, γιατί πολύ πιθανόν να δυσκολευτείς για αρχή με μπαγλαμά

Με προλαβε ο φιλος BLEKOS σε αυτο που ηθελα να πω, οτι με 200 ευρω μπορεις να παρεις αρκετα καλο μπαγλαμα, καλυτερης ποιοτητας απο τζουρα σε αντιστοιχη τιμη. Επιπλεον, γιατι πιστευεις οτι ο μπαγλαμας δεν ειναι (και) σολιστικο οργανο; Εχω δει μπαγλαμαδες με φαρδια και (σε σχεση με τον δικο μου μπαγλαμα παντα) μακρια ταστιερα που χρησιμευουν στο να παιζεις μελωδια και οχι μονο ακκορντα. Απλα θελει λιγο ψαξιμο. Να πιασεις καμποσα οργανα για να δεις τι σε βολευει. Φυσικα δε μπορεις να παιξεις καποια πραγματα στον μπαγλαμα τοσο ευκολα οσο αν τα επαιζες με τζουρα. Ομως αν βρεθεις με αλλους οργανοπαικτες ειναι και ιδανικο συνοδευτικο για το ρεμπετικο. Βεβαια, για να πουμε και τα καλα του τζουρα, θα μπορεσεις σιγουρα να αναπτυξεις μεγαλυτερη δεξιοτεχνια, κατα τη γνωμη μου, σαν οργανοπαικτης πανω στον τζουρα. Αυτα σαν τροφη για σκεψη και προβληματισμο. Απο κει και περα ειναι δικο σου θεμα, ποιον ηχο γουσταρεις περισσοτερο. Α! Τωρα που το θυμηθηκα. Το εχω ξαναγραψει νομιζω, αν αποφασισεις να παρεις μπαγλαμα ελεγξε αν ειναι σωστη η κλιμακα του. Μην την πατησεις σαν εμενα:mad:. Σε εναν κουρδισμενο μπαγλαμα να δεις αν συμφωνουν οι ιδιες νοτες οταν τις παιζεις στη ΡΕ και στη ΛΑ χορδη αντιστοιχα.:088:

Εντελώς προσωπικό γούστο. Εγώ θα έπαιρνα τζουρά αλλά δεν λέει κάτι.

Συμφωνώ με τους παραπάνω, πάντως μην νομίζεις ότι θα περιοριστείς.

Ο Ζαμπέτας έφτιαξε την μελωδία του “Δεν έχει δρόμο να διαβώ” σε μπαγλαμά κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της “Σωφερίνας” αν δεν κάνω λάθος.

Επίσης άκουσε το “Χασάπικο με μπαγλαμά” του Ζαμπέτα και κάνε κι ένα search στο youtube με την λέξη “Μπαγλαμάς” να δεις κανένα εραστιχνικό βίντεο με μελωδίες παιγμένες στο μπαγλαμαδάκι.

Καλή τύχη και Καλή αγορά!

Χρήστο καλωσόρισες.

Να πάρεις μπαγλαμά. “Πάνω του” θα μπορέσεις να βγάλεις όλα τ’ ακόρντα των τραγουδιών που σου αρέσουν και θα μπορέσεις να παίξεις τις ευκολότερες μελωδίες κάποιων τραγουδιών. Στα 200? που μπορείς να διαθέσεις θα είσαι και εντός προυπολογισμού μ’ενα μπαγλαμά.

Ή να πάρεις μπουζούκι. Τον τζουρά να τον αγοράσεις μόνο αν μάθεις να παίζεις μπουζούκι, μιά και για να μάθεις σε τζουρά κομμάτια που παίζουν στο μπουζούκι θα κουραστείς πολύ γιατί δυσκολεύει πολύ η πένα.

Είμαι λάτρης του τζουρά, αλλά θα προτείνω μπαγλαμά. Ο λόγος είναι τα 200 ευρώ που αναφέρονται ως διαθέσιμο ποσό. Είναι παράδοξο, όμως ο μπαγλαμάς είναι πολύ φτηνότερος (συνήθως) ενώ έχει σαφώς περισσότερη δουλειά (μεγαλύτερη δυσκολία κατασκευής). Χρειάζεται προσοχή απλώς, γιατί το μειονέκτημα πολλών μπαγλαμάδων και ιδιαίτερα φτηνών, είναι το φαλτσάρισμα μετά το δωδέκατο τάστο.
Θα πρότεινα στο φίλο να πάει σε κατασκευαστή και όχι σε κατάστημα.
Θα πω επίσης πως είχα εντυπωσιαστεί όταν έπαιξα 3-4 μπαγλαμαδάκια στο οργανοποιείο του Μητρέντση στη Θεσσαλονίκη. Εξαιρετική ποιότητα ήχου μέχρι το τελευταίο τάστο.

Εγώ θα προτείνω το σόλο του τσιτσάνη πρόσκληση σε μπαγλαμά, κάνει πολύ ωραίο σόλο (δεν ξέρω αν παίζει ο ίδιος μπαγλαμά), επίσης στα τρίκαλα στα δυο στενά με μπιθικώτση το ταξίμι, όταν πίνω τουμπεκάκι με μάρκο. Αυτά μου ρχονται στο μυαλό

Χρήστο ότι κι αν πάρεις τελικά, καλή αρχή.

Δες και με αναζήτηση παρόμοιες κουβέντες του παρελθόντος…και εγώ ακριβώς το ίδιο δίλημμα είχα πριν ενάμιση χρόνο.

Πάντως θεωρώ ότι το οικονομικό ζήτημα δεν έχει σοβαρή απόκλιση ανάμεσα στα δύο αυτά όργανα.

Με ±100 ευρώ από τα 200 που έχεις βάλει όριο, βρίσκεις αξιόλογους μπαγλαμάδες όσο και τζουράδες…με “ψαγμένο” ψάξιμο. Όχι βέβαια ότι τα 300,350 ευρώ είναι εύκολα ανακτήσιμο ποσό…αλλά λέω σε περίπτωση που ταλαντεύεσαι για αυτό.

Όσο για το λειτουργικό του ζητήματος, οι προλαλήσαντες το έχουν αναλύσει, πάντως θεωρώ ότι μαθαίνοντας σε τζουρά, μπορείς να πιάσεις ικανοποιητικά κ ένα μπουζούκι, ανοίγουν τα δάκτυλά σου, ενώ στο μπαγλαμά οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές…άποψή μου

(το καλύτερο φυσικά είναι μπουζούκι,αλλά θέλει πολλά λεφτά το άτιμο για να έχεις ένα καλό που θα αντέξει, οπότε σωστά το σκέφτηκες για τζουρά ή μπαγλαμά)

Εγώ πάντως, επειδή το έχω ψάξει κιόλας,νομίζω πως ένας καλός μπαγλαμάς είναι πολυ πιο φτηνός απο έναν καλό τζουρά.Και όταν λεμε καλό εννοούμε να μπορείς να παίζεις και οχι να “γρατζουνάς”

Να σου πω κ το εξης, εγω που παιζω μπαγλαμα (οσον καιρο παιζω) εχω φτασει σε ενα “χ” επιπεδο.Πιανοντας μπουζουκια και τζουραδες παιζω τραγουδια με περιπου την ιδια ευκολια στο τζουρα και λιγη περισσοτερη προσπαθεια στο μπουζουκι.Ειναι καθαρα θεμα αποστασεων (ταστο-ταστο).Γνωμη μου, οποιο απο τα τρια και αν προτιμησεις ας πουμε τριχορδα (με τετοια παιζω),αν παρεις τον αερα του οργανου σου(οποιο κ αν ειναι),αποφασιζοντας αργοτερα να περασεις σε καποιο αλλο απο τα τριχορδα θα ειναι απλα θεμα χρονου να παιξεις αξιοπρεπως.

Απλα με 200, σε μπαγλαμα σε κοβω.Τσεκαρε οπωσδηποτε οσα σου ειπαν με τις αντιστοιχιες των ταστων,και δοκιμασε πολλους ωστε να βρεις κατι που θα σε βολευει.

ΥΓ-Ο δικος μου μπαγλαμας και σωστη αντιστοιχια δεν εχει και σκληρος ειναι…θεμα συνηθειας…τον παλευω:087:

ευχαριστω πολυ παιδια για ολες τις συμβουλες…μαλλον σε μπαγλαμα θα καταληξω που μου χει καρφωθει κιολας αλλα στο ψαξιμο θα δω τι θα παρω τελικα με τα λεφτα που χω…αληθεια ξερει κανεις θεσσαλονικη κανα καλο μαγαζακι με καλες τιμες?

μα θαρρω πως θα τα μπλεξω
απο τζουρα και μπαγλαμα
ποιον να διαλεξω
τον τζουρα τον αγαπω
μα τον μπαγλαμα ποθω !!!:039:

παρε τ` αλογο καβαλα
πηγαινε στου Δεκαβαλα
εκει θε να βρεις τζουραδες
μα και φινους μπαγλαμαδες …:112:

εχει κι αλλους τεχνηταδες
που παιδευουν μπαγλαμαδες
ειν` ο Σταικος ο αφεντης
κι ο Θανασης ο Μητρεντζης …:109:

μπες στην ειδικη σελιδα
και θα βρεις τις διευθυνσεις
γιατι μεσσ αυτο το φορουμ
ο,τι εψαξες … το βρισκεις !!!:088:

Ξεύρεις την γη όπου ανθεί
φαιδρά πορτοκαλέα
και κοκκινίζει η σταφυλή
και θάλλει η ελαία;

Την γή που όποιος προσπαθεί
είναι για χέσιμο
και όποιος γράμματα γροικά
είναι για δέσιμο;

Στη χώρα αυτή που ο νταλκάς
θέλει τζουρά να γιάνει
μα η τσέπη μπαγλαμά χωρά
και σέρτικο χαρμάνι;

Με το μουρμούρη μπαγλαμά
τον πόνο σου θα κλάψεις.
Θα τον ποτίσεις δάκρυα.
Μαύρο θα τον εβάψεις.

Σαν τον ποτίσεις αρκετά
θα 'ρθεί να μεγαλώσει.
Θα τουμπανιάσει σαν τζουράς:088:
και θα σε μερακλώσει.

Γρηγορη μου , η γραφη σου ειναι , << ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ >> , ευγε !!!:109::109::109:

1 «Μου αρέσει»

Δεν έχεις διαβάσει αρκετά … Πελαγία γι’ αυτό τα λές αυτά:230:

Συνειδητοποιώ ότι έχει διφορούμενο νόημα το παραπάνω και να με συγχωρήσουν οι συντονιστές για την επιβάρυνση του forum…

Δεν έχεις διαβάσει αρκετά την πελαγία εννοώ

φιλε παιζω μπουζουκι και μπαγλαμα αρκετα χρονια
με το μπαγλαμα μονος βγαζω ωρες παιζοντας και τραγουδοντας σε παρεες.
απο ρεμπετικα, κυριως, εως μαλαμα και παπακωνσταντινου, ειναι οργανο που θα το αγαπησεις και το προσεχουν ιδιαιτερα οσοι σε ακουν.
αν το αποφασισεις προσεξε να ειναι μακρυμανικο και μεγαλη οξυτητα -ενταση.
βεβαια δεν μπορεις να αποδοσεις πολυ καλα ολα τα τραγουδια ομως αυτα που θα μπορεις να παιζεις ειναι αμετρητα και αμα λαχει σε συνοδευει και κανα μπουζουκι.
καλες αγορες