Τζόνι Ότις: Πέθανε ο ελληνικής καταγωγής,"νονός" του "Rhythm and Blues"

Τζόνι Ότις: Πέθανε ο “νονός” του “Rhythm and Blues”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/01/2012

Μια θρυλική μορφή της αφροαμερικάνικης μουσικής κουλτούρας, ο λεγόμενος “νονός του Rhythm and Blues”, ο μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Τζόνι Ότις, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 90 ετών, στο Λος Άντζελες. «Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της αμερικανικής μουσικής και ένας μεγάλος Αμερικανός», τον χαρακτήρισε ο φίλος του και ιστορικός της μουσικής Τομ Ριντ.

Μολονότι ο Τζόνι Ότις είχε “ασπαστεί” τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή την κουλτούρα, τις αξίες και τον τρόπο ζωής της μαύρης κοινότητας και θεωρούσε τον εαυτό του μέλος της, η καταγωγή του ήταν… ελληνική! Το όνομά του ήταν Γιάννης Αλέξανδρος Βελιώτης και γεννήθηκε από Ελληνοαμερικανούς γονείς τον Δεκέμβριο του 1921, στη Βόρεια Καλιφόρνια και, βέβαια, ήταν λευκός! Όμως μεγάλωσε στο Μπέρκλεϊ, σε γειτονιά μαύρων, ανάμεσα στους ήχους των μπλουζ, των γκόσπελ και του σουίνγκ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '40 δημιούργησε τη δική του ορχήστρα και έκανε την πρώτη του επιτυχία, το «Harlem Nocturne». Ακολούθησαν τα «Mistrustin Blues» και «Double Crossing Blues» στη δεκαετία του '50, ενώ ήταν παραγωγός του «Hound Dog» που τραγούδησε ο Έλβις Πρίσλεϊ το 1956.

Ο Τζόνι Ότις δούλεψε ως dj για τον ραδιοφωνικό σταθμό KFOX και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, στο οποίο αναφέρεται στο βιβλίο του Listen to the Lambs (1968). Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ίδρυσε την Landmark Community Church στο Λος Άντζελες και αργότερα, επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, αφιερώθηκε στη βιολογική γεωργία, χωρίς όμως ποτέ να απομακρυνθεί από τη μουσική. Στα 70 του χρόνια μάλιστα επέστρεψε, κάνοντας περιοδεία με τον γιο του, τον κιθαρίστα Σάγκι Ότις

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=664351

http://www.nytimes.com/2012/01/20/arts/music/johnny-otis-musician-dies-at-90.html?..

Την ίδια εβδομάδα έφυγε και η Etta James, μια από τις “ανακαλύψεις” του Johnny Otis:

Η Etta James είναι μία από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες, από την εφηβεία ακόμα. Εδώ στο κλασσικό “I’d rather go blind”:

“Sugar on the floor”:

Και από ένα σιντί από το 1997:

Εύα