Σπαθάρας Παύλος

Μουσικός δεν είμαι, αλλά καμιά φορά έχω άποψη για τα όργανα. Έμαθα λοιπόν πως ένας γνωστός μου, ο Παύλος Σπαθάρας, εκτός από τις υπόλοιπες καλιττεχνικές του δραστηριότητες κατασκευάζει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και άλλα παρόμοια. Η έδρα του είναι στις Σέρρες και αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και σπανίζουν οι κατασκευαστές εκτός λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Το σημαντικότερο ακόμη είναι πως κατασκευάζει καλά όργανα, κατά πως λέγεται εδώ από ανθρώπους που γνωρίζουν πιο πολλά από μένα. Τον βρίσκετε στο 2321076289 και στο 6972204657, στις Σέρρες. Αν έχετε άποψη, καταθέστε την.

Ο κόσμος είναι τελικά πολύ μικρός.
Απο που τον ξέρεις το Παύλο, Φρανκ;

Εγώ μπορώ να πω μόνο καλλά λόγια για τον Παύλο.

Για να πάρετε μια γεύση τι άνθρωπος είναι θα σας πω με λίγα λόγια την ιστορία όταν τον πρωτογνώρισα και αγόρασα το τζουρά μου.

Μετά από μπόλικο ψάξιμο το καλοκαίρι του 2004 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες δεν είχα βρει αυτό που ήθελα.
Ήθελα ένα λιτό και καλό οργανάκι χωρίς πολλά στολίσματα, ας πω καλύτερα, καθόλου στολίσματα και βέβαια με καλό ήχο.
Οταν πρωτοπήγα στο εργαστήριο του και μου έδειξε το τζουρά που είχε πρόσφατα τελειώσει, κόλλησα με την ομορφιά και τον ήχο που έβγαζε αυτό το όργανο.

Καθίσαμε στο προαύλιο του που είναι δίπλα στην εκκλησία στο Νεοχώρι Σερρών και δεν κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα.
Οταν τον ρώτησα πόσο το πουλάει, κόμπλαρα όταν μου είπα “τόσα”.
Εγω ήθελα ας πούμε κάτι πιο φθηνό για να περνάει η ώρα μου το χειμώνα και να γρατζουνάω λίγο.
Αποφάσισα να μην τον αγοράσω γιατί δεν είχα τα λεφτά που ζητούσε, είχα μόνο τα μισά μαζί
και εάν τον αγόραζα ήθελα να τα δώσω μια και καλής.

Εφυγα και δύο μέρες πριν αναχωρήσω ξαναπέρασα από τον Παύλο για να πιούμε δυο μπύρες πριν φύγω, όπως το είχαμε κανονίσει.
Εγώ είχα κολλήσει με το τζουρά και εκεί που γρατζουνούσα πάλι, μου πρόσφερε κάτι που δεν το περίμενα.
-Είδα ότι το αγάπησες το όργανο, μου λέει, πάρ’ το για τα λεφτά που έχεις και τα υπόλοιπα μου τα δίνεις την επόμενη φορά που θα έρθεις στην Ελλάδα.
-Μα δεν με ξέρεις του λέω, τώρα γνωριστήκαμε και εάν δεν έρθω εγώ του χρόνου?!
-Και τι θα καταλάβεις εάν δεν τα μου δώσεις , λεφτά είναι δεν έχουν ψυχή.

Τι άλλο να πω…

Τα όργανα του είναι το κάτι άλλο. Απο το κεφάλι μέχρι τα νύχια είναι όλα χειροποίητα , μόνο οι χορδές και τα κλειδιά είναι αγορασμένα. Το σέρβις του έτσι όπως θα το περίμενες από κάθε μάστορα, άψογο.
Κάθε όργανο είναι φτιαγμένο με μπόλικο μεράκι όπως όλοι οι καλοί οργανοπιοί που έχουν αναφερθεί εδώ στο φόρουμ. Δίνει πολύ προσοχή σε λεπτομέρειες και κάθε όργανο που θα φτιάξει έχει το χαρακτήρα του.

Σίγουρα δεν θα χάσετε εάν περάσετε από τον Παύλο, έστω και για ένα καφεδάκι.

Στις Σέρρες από το 1985 λειτουργεί η σχολή οργανοποιίας της ΝΕΛΕ Σερρών. Μάλλον είναι η πρώτη οργανωμένη σχολή οργανοποιίας που λειτούργησε στην Ελλάδα (και λειτουργεί ακόμα). Πρώτος επιμορφωτής και στην ουσία ιδρυτής της ήταν ο Θανάσης Βαλαβάνης. Από τους πρώτους μαθητές της ο Παύλος Σπαθάρας που στη συνέχεια υπήρξε και επιμορφωτής για τους νεώτερους υποψήφιους οργανοποιούς. Από τη σχολή της ΝΕΛΕ Σερρών έχουν βγεί αξιόλογοι επαγγελματίες οργανοποιοί. Αναφέρω ενδεικτικά τον Γιάννη Κουκουρίγκο, τον Δημήτρη Καραογλάνη και τον Γιώργο Τσονίδη. Σπαθάρας, Κουκουρίγκος και Τσονίδης παραμένουν ως επαγγελματίες οργανοποιοί στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, ενώ ο Δ. Καραογλάνης μετά από ένα κύκλο αναζητήσεων έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς το καλοκαίρι που γύριζα στα μέρη και συνάντησα τους υπόλοιπους, ο Παύλος Σπαθάρας έλλειπε και έτσι έχασα την ευκαιρία να πιώ μπύρες (ή καφέ) μαζί του. Μιλήσαμε όμως στο τηλέφωνο και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε με την πρώτη ευκαιρία.

Μετά τα σχόλια που διάβασα έχω ακόμα περισσότερους λόγους να προσπαθήσω να τον συναντήσω (τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία).

Συνάντησα τον Παύλο Σπαθάρα ένα απογευματάκι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκείνο το απόγευμα η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Σέρρες μου φάνηκε μεγαλύτερη αφού βιαζόμουνα να τον γνωρίσω, ενώ αντίθετα, μου φάνηκαν λίγες οι ώρες που κουβεντιάζαμε μέσα στο εργαστήριό του και πέρασαν γρήγορα. Έκτός από τον καφέ δεν είπα όχι και σε μερικά ποτηράκια κρασί, που έκανε ακόμα πιό ευχάριστο και πιό ζεστό το κουβεντολόι με τον Παύλο γύρω από τα όργανα, τις τεχνικές που χρησιμοποιεί, αλλά και για τα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που κατασκευάζει κατά καιρούς.

Πραγματικά ένας ξεχωριστός άνθρωπος και ένας οργανοποιός που τα όργανά του έχουν τη δική τους ιδιαίτερη αισθητική. Μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να τα μπερδέψεις με κανενός άλλου. Μάλιστα, δεν βάζει ετικέτα μέσα στα όργανα που κατασκευάζει, αφού θεωρεί ότι η μορφή τους είναι και η υπογραφή του. Και όλα χειροποίητα από τα δικά του χέρια. Μέχρι και τη χορδιέρα την σφυρηλατεί μόνος του.

Βέβαια ήμουν άτυχος μιας και δεν είχε στοκ έτοιμα όργανα και έτσι έμεινα με τις καλές εντυπώσεις από τις φωτογραφίες που μου έδειξε. Όμως οι ενδιαφερόμενοι ας έχουν το νού τους, γιατί μια νέα παρτίδα ήταν στα άμεσα σχέδιά του και σήμερα μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Τηλέφωνα: 2321076289 - 6972204657

Και μια διόρθωση σε σχέση με το προηγούμενο μηνυμά μου. Ο Παύλος αν και θέρισε από το σπόρο που έριξε ο Θανάσης Βαλαβάνης στις Σέρρες με τη σχολή οργανοποιίας της ΝΕΛΕ, δεν υπήρξε ποτέ μαθητής του. Όπως μου διευκρίνησε, είναι τελείως αυτοδίδακτος και άρχισε να κατασκευάζει όργανα αφού είχε φύγει ο Θανάσης από τις Σέρρες. Υπήρξε βέβαια και ο ίδιος επιμορφωτής στη Σχολή, για αρκετά χρόνια.

PaKag,
χαίρομε που πέρασες καλά.

…δίδασκε όμως κάποια χρονάκια στο ΝΕΛΕ (περίπου 10 ), μέχρι το 2004 εαν δεν κάνω λάθος.

  • πώς έμαθες να φτιάχνεις όργανα, τον ρώτησα πριν λίγο καιρώ στο τηλέφωνο

  • με την σόμπα, μου λέει

  • με την σόμπα;

-ότι δεν μου άρεσε το έκαιγα …

και λέω μέσα μου, πόσα ξύλα πρέπει να έχει κάψει αυτός ο άνθρωπος για να φτάσει η τεχνική του εκεί που είναι

Έτσι και ακριβώς + “χειρότερα” έχουν τα πράγματα με την περίπτωση Σπαθάρα. Από τους ανθρώπους που χρειάζεται να συναντήσει κανείς!

Έφτιαξα και εγώ ένα οργανακι στον Παύλο, πριν 2 χρόνια σχεδόν το έφτιαξα.
Η κάθε κατασκευή του Παύλου είναι ξεχωριστή, έχω δει πολλά όργανα δικά του.
Έχουμε μιλήσει αρκετές ώρες στο Τήλ αλλά δεν έχουμε αντάμωση ακόμη!
Μου έχουν πει φίλη ότι κάνη και καλή παρέα!!!
Οποίος φτιάξει όργανο στο μάστορα δεν θα το μετανιώσει, γιατί τα φτιάχνει με ψυχή.

7 posts were split to a new topic: Ρεπορτάζ για τους Αδερφούς Τσονίδη στο STAR

Γνωρίζει κανείς αν ο Σπαθάρας κατασκευάζει ακόμα μουσικά όργανα;

1 «Μου αρέσει»