"Σμύρνη - Μπουένος Άιρες"

Κάθε Τετάρτη στη μουσική σκηνή “Αυλαία” (Αγ. Όρους και Κωνσταντινουπόλεως στο Βοτανικό) ο Κώστας Καλαφάτης και ο Αργεντίνος Bruno Dandο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση “Σμύρνη - Μπουένος Άιρες”. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν, Βασίλης Κετετζόγλου στην κιθάρα, Θανάσης Σοφράς στο κοντραμπάσο και η Jamie Smith στο βιολί.

Σημερα Δευτερα 16 Φλεβαρη ο Κώστας Καλαφάτης και ο Αργεντίνος Bruno Dandο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση “Σμύρνη - Μπουένος Άιρες” Ρεμπετικο Tango. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ηρακλής Βαβάτσικας στο Μπαντονεον η Αρμονικα, Βασίλης Κετετζόγλου στην κιθάρα, Θανάσης Σοφράς στο κοντραμπάσο και η Jamie Smith στο βιολί.[/quote]

20η ΕΚΠΟΜΠΗ 20/02/2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΣΜΥΡΝΗΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Αυτή τη φορά η εκπομπή φιλοξενεί κάτι διαφορετικό: τον Κώστα Καλαφάτη από τη Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Σκόπελο και τον Μπρούνο Νταντό (Bruno Dando) από το Μπουένος Άιρες. Η συνύπαρξη των δύο παραπάνω, με τη συνοδεία κορυφαίων μουσικών, Ηρακλή Βαβάτσικα (μπαντονεόν), Θανάση Σοφρά (κόντρα-μπάσο), Βασίλη Κετετζόγλου (κιθάρα) και Jaime Smith (βιολί), οφείλεται στη μουσική πρόταση «Σμυρναίικο, Ρεμπέτικο και Tango: Βίοι παράλληλοι». Μέσα απ’ αυτό το σχήμα, επιχειρείται η προσέγγιση στους δύο μουσικούς πολιτισμούς και αναλύονται οι αιτίες, οι αφορμές, οι συνθήκες και τα κίνητρα που δημιούργησαν τα δύο είδη. Ο Ηρακλής Βαβάτσικας εξηγεί τις ομοιότητες μεταξύ του μπαντονεόν (εθνικού μουσικού οργάνου της Αργεντινής και κυρίαρχου στα tango), αλλά και της παρόμοιας αρμόνικας στα σμυρναίικα της δεκαετίας του 1920. Με τη βοήθεια της κοινωνιολόγου Φανής Χορμόβα, και βέβαια, των Κώστα Καλαφάτη και Μπρούνο Νταντό, οι οποίοι ερμηνεύουν χαρακτηριστικά δείγματα σμυρναίικων και tango, «αποδεικνύεται» η συγγένεια ανάμεσα στα δύο μουσικά είδη, τα οποία άλλωστε -όπως επισημαίνουν στον Πάρη Μήτσου στη συζήτηση που ακολουθεί- έχουν κοινή θεματολογία, ενώ ξεκίνησαν την ίδια χρονολογική περίοδο.

[quote=KwstasP;172840]20η ΕΚΠΟΜΠΗ 20/02/2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΣΜΥΡΝΗΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Και φυσικα αναφεροντας τον χωρο της σημερινης μουσικης εκδηλωσης << Σμυρνη-Μπουενος Αιρες>> πρεπει να αναφερουμε οτι ειναι οι <<Επτα Νυχτες>> στην οδο Ηρωνδα 6
στο Καλιμαρμαρο.

Απόψε, στις 21:30 στον 902, στην εκπομπή “Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα” με τον Πάρη Μήτσου.

Η Άντζελα Γκρέκα (Ανθούλα Αξελιθιώτου) ξεκίνησε να τραγουδάει στα τέλη της δεκαετίας του ‛50, από τον Κορυδαλλό όπου και μεγάλωσε, για να φτάσει σύντομα να εμφανίζεται πλάι στους μεγαλύτερους λαϊκούς δημιουργούς της εποχής.
Δεκατεσσάρων ετών ανεβαίνει στο πάλκο με τους Ιορδάνη Τσομίδη και Γιώργο Λαύκα, ενώ το 1960, ο Γιάννης Παπαϊωάννου την παίρνει μαζί του στην Αμερική, για δύο περίπου χρόνια.
Το 1962 ηχογραφεί με τον Μάρκο Βαμβακάρη και το Γρηγόρη Μπιθικώτση, τραγούδια του Μάρκου.
Έκτοτε, η Αντζελα Γκρέκα ζει μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, παντού όμως υποστηρίζοντας με αξιοπρέπεια το λαϊκό τραγούδι.
Στην εκπομπή, αφηγείται στον Πάρη Μήτσου τη ζωή της, τις εμπειρίες και τις μοναδικές της συνεργασίες. Επίσης με τη συνοδεία των φίλων της μουσικών ερμηνεύει κλασσικά αλλά και σύγχρονα λαϊκά τραγούδια.
Είναι η πρώτη φορά που, μέσα από την εκπομπή “Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα” γίνεται αποκλειστικό τηλεοπτικό αφιέρωμα στην Άντζελα Γκρέκα, μια τραγουδίστρια που ακόμη μπορεί -και θέλει- να προσφέρει πολλά στην υπόθεση Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι.

Σημερα Πεμπτη 26 Μαρτιου αλλα και την επομενη Πεμπτη 2 Απριλιου στις <<Επτα νυχτες>>Ηρωνδα 6 διπλα στο Καλλιμαρμαρο ο Κώστας Καλαφάτης και ο Αργεντίνος Bruno Dandο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση “Σμύρνη - Μπουένος Άιρες” Ρεμπετικο Tango. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ηρακλής Βαβάτσικας στο Μπαντονεον η Αρμονικα, Βασίλης Κετετζόγλου στην κιθάρα, Θανάσης Σοφράς στο κοντραμπάσο και η Jamie Smith στο βιολί.[/quote]

Κώστα μήπως ξέρεις εάν η συγκεκριμένη εκπομπή είναι διαθέσιμη σε κανένα youtube ή κάτι παρόμοιο;

Όχι δεν το γνωρίζω Γιάννη.