Ποιός ή ποιοί παίζουν μπουζούκι στην Εκδίκηση της Γυφτιάς και στα Δήθεν;

Παιδιά για σας, πάντα αναρωτιόμουνα ποιός είναι αυτός ή αυτοί που παίζουν μπουζούκι στην Εκδίκηση της Γυφτίας και στα Δήθεν, πάντα έλεγα τώρα τρέχα γύρευε και δεν το θυμόμουν να ρωτήσω. Σήμερα όμως που ξύπνησα το πρωί μου ρθε μια όρεξη για Παπάζογλου και με τις τόσο γλυκές πενιές η απορία ξανά ήρθε στην επιφάνεια.

https://www.apn.gr/musiczone/papazoglou.htm

Ευχαριστώ Κώστα ωραία η σελίδα για τον Νίκο, αλλλά ποιός είναι αυτός στους δίσκους ο Σιδέρης ή ο Παπαδάμου ?

Μπουζούκι στην γυφτιά παίζει ο Δημήτρης Γεωργόπουλος και νομίζω ο Βαγγέλης Λιόλιος.Στα δήθεν σίγουρα ο Βαγγέλης.

Μάλιστα, ευχαριστώ Δημήτρη, Δεν το ήξερα οτι ήταν από τόσο παλιά ο Λιόλιος στη δισκογραφία με τον Παπάζογλου είσαι σίγουρος; Tο χρώμα αυτουνού που παίζει δεν μου φαίνεται ίδιο με του Λιόλιου. Όσο για τον Γεωργόπουλο δεν τον ξέρω καθόλου, όσο πάω και μαθαίνω πάντως. Αν έχεις πληροφορίες για αυτόν, δεκτές. Δεν έχει κανείς τους δίσκους αυτούς γνήσιους;

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ
Παίζουν οι μουσικοί:
Δ. Γεωργόπουλος, Σ. Σιδηρόπουλος, Ν. Παππάς, Αργ. Χαραλάμπους, Στ. Γκέτης, Γ. Κολοβός, Γ. Κοντογιάννης, Β. Ανουσάκης

ΤΑ ΔΗΘΕΝ
Παιζουν οι μουσικοί:
·Μπουζούκι: Χ. Νικολόπουλος, Γ. Σιδέρης, Δ. Γεωργόπουλος, Μ. Μαυρόπουλος
·Κιθάρα: Ν. Σαμπατζιώτης, Μ.Π. Λασκαράκης, Δ. Αντωνάτος, Α. Χαραλάμπους, Δ. Κοντογιάννης
·Μπαγλαμά: Γ. Κοντογιάννης
·Βιολί: Γ. Μαγκλάρας
·Ακορντεόν: Α. Τσεκούρας
·Μπάσο: Ν. Κεχαγιάς, Γ. Κολοβός, Γ. Γαβαλάς
·Κρουστά: Μ. Κυριαζής, Ντ. Καράμπελας, Στ. Γκέτης

(Θεώρησα σωστότερο να παραθέσω όλους τους μουσικούς… άλλωστε όλοι έπαιξαν εξαίρετικά!)

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο ρε τρελέ ωραίος ή μάλλον άψογος, που τις βρήκες τις πληροφορίες αυτές εύγε.

καλά zabe μην φρικάρεις, δεν τα έγραψα από μνήμης…:slight_smile:
έχω τους δίσκους σε βινίλιο κι απλά αντέγραψα από τα εξώφυλλα.
χαρά μου που βοήθησα.

Τώρα ξέρω μπορεί να φάω και πολύ βρισίδι σιγά σιγά όμως παιδιά, αλλά δεν θα ήταν ωραία να ξέραμε και σε ποιό κομμάτι παίζει ο καθένας? Στην Εκδίκηση της Γυφτιάς στο Δασάκι ας πούμε το μπουζουκάκι κεντάει σαν ραπτομηχανή που καίει βενζίνη. Στου Χάρου το Παράπονο το ταξιμάκι στην αρχή είναι για Oscar φωτογραφίας το χρώμα είναι αψεγάδιαστο. Στο Τρελλή κι Αδέσποτη το ύφος είναι μοναδικό.Στα Δήθεν το Ας είναι ο Κόσμος Ζόρικος εκτός από ωραίο κομμάτι έχει ένα ταξιμάκι στην αρχή μώλις 14 δευτερόλεπτα αλλά εμένα προσωπικά μου αφήνει πολύ ωραία αίσθηση, όπως και στο οι Μάγκες δεν Υπάρχουν πια, που μάλλον είναι ο ίδιος. Γενικά για να μην πολυλογώ ο ήχος είναι υπέροχος και στους δύο αυτούς δίσκους και δυστυχώς με πιάνει θλίψη που σήμερα η αντίληψη της ενορχήστρωσης απ το μπουζούκι μέχρι το τουμπερλέκι είναι χυδαία για να μην πω τίποτα χειρότερο. Αυτά και είπαμε σιγά σιγά τις φάπες παιδία δεν το κάνω επίτηδες καμιά φορά το πρωί με πιάνει λογοδιάροια.

Απ’ότι ξέρω στο ΤΡΕΛΛΗ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΗ μόνο, παίζει μπουζούκι ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ απο την ΛΕΙΒΑΔΙΑ (ΔΙΣΤΟΜΟ) αλλά μόνο σε αυτό το τραγούδι.Αυτά απο πληροφορίες του συναφιού.Το ονομα του δεν αναφέρεται στον δίσκο.

Ρε Νίκο το πιστεύεις οτι κάτι είχα ακούσει κι εγώ γι αυτόν τον Κακούργο. Μου είχαν πει και μια ιστορία αλλά δεν την θυμάμαι, κάτι οτι ήταν μαζεμένοι όλο το group κάπου κι έκανε μια σκανταλιά και τον κυνηγούσε ο Σαβόπουλος, φωνάζοντας κακούργε κακούργε. Πλάκα θα είχε χε,χε.

Ζήτησε λεφτά για τυρόπιττες να φάνε οι μουσικοί, και την κοπάνησε, και εξαφανίστηκε.Πάντως μεγάλος παίκτης του τρίχορδου.

Ναι όντως, που βρίσκονται αυτοί οι ανθρώποι ρε παιδιά απορώ ώρες ώρες αν τελικά αξίζει κανείς σ αυτή τη χώρα να αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική.

Μιας και το 'φερε η κουβέντα, μήπως ξέρεις κανείς δίσκους που παίζει ο Λιόλιος (εκτός απο του Παπάζογλου); Κάποιο cd που παίζει σόλο ο Λιόλιο το είχα δει να αναφέρεται σε μια μέθοδο μπουζουκιού του Λιόλιου αλλά δεν μπορώ να το βρω πουθενά.

Νίκος

Φίλε μου είπες μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν μεγάλοι μουσικοί που δεν τους άντεξε ο χώρος ή δεν τον άντεξαν αυτοί. Θάθελα, με την ευκαιρία, να συνεισφέρω στην κουβέντα, σχετικά με τον “Κακούργο”. Αγνοώ το πραγματικό του όνομα και ό,τι γνώριζα γι’ αυτόν, το έμαθα από τον Δημήτρη τον Κοντογιάννη, που ήταν φίλος του.Αυτός, μαζί με το Γιώργο τον έπεισαν να συμμετάσχει στην Εκδίκηση της γυφτιάς. Ο Δημήτρης μου είχε πει, ότι κάποτε είπε στη γυναίκα του ότι πάει για τσιγάρα και βρέθηκε σε κάποια αραβική χώρα, όπου έμεινε για ένα οκτάμηνο. Αυτοδίδακτος λαικός οργανοπαίχτης, με απίθανο μουσικό ένστικτο. Διατηρούσε ταβέρνα στα Άσπρα Σπίτια του Διστόμου. Βρέθηκα στην ταβέρνα του πριν δέκα χρόνια και βάλε, με παρέα και αφού συστηθήκαμε …αποτόλμησα να του πω ότι ψιλοέπαιζα μπουζούκι και αν ήθελε να παίζαμε μαζί. Πήρε το μπουζούκι του και μου ζήτησε να παίξω πρώτα εγώ με το δικό μου ( για να με ξεψαρώσει).
Με ενθάρρυνε με κάτι “γεια σου μάγκα κ.λ.π.” και μετά άρχισε να παίζει αυτός ένα ταξίμι, που μας άφησε άφωνους, όπως και το υπόλοιπο παίξιμό του, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αληθινός μάγκας. Νάναι καλά, όπου κι’ αν βρίσκετε.

Γιατί αόριστος Τάκη; ελπίζω να είναι ακόμα καλά ο “Κακούργος”, ή… τελευταία φορά είχα πάει πριν νομίζω δύο χρόνια.

μην πάει το μυαλό σας στο κακό χωρίς λόγο. δεν θα το έγραφε το “λαϊκό τραγούδι” εάν είχε κλείσει η ταβέρνα ή αν ήταν είχε κάτι… ?

Αυτό το cd του Λιόλιου το χα δανειστεί μαζί με το βιβλίο, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, ασκήσεις έχει, και κανά δυό σολάκια με τίποτα το ιδιαίτερο. Άμα το παραγγείλεις σ ένα βιβλιοπωλείο θα στο φέρουν.
Πρόσφατα άκουσα ένα κομμάτι του Γονίδη στο ράδιο δεν ξέρω αν ήταν καινούργιο ή παλιό κι έπαιζε ο Λιόλιος. Γενικώς έχει ηχογραφήσει πολλά άλλα τρέχα γύρευε.

Το όνομα του Κακούργου είναι Νίκος Παππάς και αναφέρεται στον δίσκο.
Ο Κακούργος είναι στα “επάνω” του και μάλιστα παίζει τα Σαββατοκύριακα στην Λιβαδειά σε ένα μαγαζί στο κέντρο της πόλης με ωραία ορχήστρα απ’ ότι μου έχουν πει. Αν βολέψει και μπορέσω να πάω και να τον ακούσω θα σας πω.

Παπάς Νίκος ή “Κακούργος”

Το Δίστομο στο Ρεμπέτικο τραγούδι έχει μεγάλη παράδοση, κι αυτό λόγω του Νίκου του Παππά (Κακούργου).

image

Ο Νίκος Παπάς ή “Κακούργος” έχει σημαντική συμβολή στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Πιστός υπηρέτης του με πολλές συνεργασίες και δισκογραφική εμπειρία. Πρόλαβε εν ζωή πολλούς καλλιτέχνες του Ρεμπέτικου όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Στην δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1979 σε μια παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου (Εταιρεία Lyra), στο LP ‘‘Η εκδίκηση της γυφτιάς’’ όπου παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά. Να πούμε ότι αυτός ο δίσκος είναι κλασσικός και μας έχει χαρίσει διαχρονικά τραγούδια όπως π.χ το ‘‘Μπαγλαμαδάκι’’ ( Ραγίζει απόψε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι). Οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη και η μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Τραγουδούν, ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Νίκος Παπάζογλου, ο συμπατριώτης μας απ’ την Δαύλεια με σπουδαία καριέρα, Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή.

Ο ατίθασος χαρακτήρας του όμως και η άρνηση του για να συνεχίσει την δισκογραφία, τον έκαναν να λέιψει απ’ το προσκήνιο και να συνεχίσει την καριέρα του, καθώς και να διαδώσει την φήμη του, στο μαγαζί του στο Δίστομο, την περιβόητη ‘‘Καστανιά’’. Εκεί διέδωσε και διέσωσε την φήμη του αρχικά στην περιοχή και στην συνέχεια στο Πανελλήνιο. Στέκι πολλών μερακλήδων και πολλών καλλιτεχνών και δημοσιογράφων απ’ την Αθήνα, που τον επισκέπτονταν αυθημερόν.

Μπουζουξήδες υπάρχουν πολλοί, δεξιοτέχνες και βιρτουόζοι, ο Κακούργος όμως ξεχωρίζει, όπως πολλοί άλλοι αυτοδίδακτοι άλλωστε, για τον ξεχωριστό τρόπο παιξίματος, το χρώμα του και την καθαρότητα της πένας του. Τα ταξίμια του (Αυτοσχεδιασμοί) είναι ανεπανάληπτα. Θυμίζει την απλότητα και την μαγκιά του Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς και την αρμονία και τον αεράτο ήχο του Τσιτσάνη και του Ζαμπέτα. Η φωνή του βραχνή και μάγκικη με αρμονία και στιβαρότητα, και τεχνική μεγάλη στις δεύτερες φωνές (σεγόντα).

Δίδαξε πολλά σπάνια τραγούδια σε νεώτερους γνωστούς μουσικούς πριν ακόμη κυκλοφορήσουν σε μετεγγραφές απ’ τους συλλέκτες των δίσκων 78 στροφών και γίνουν γνωστά. Έχει πολλούς μαθητές και πολλούς μιμητές που τον σέβονται και τον ακούν.

Εμφανίστηκε σε κάποια μαγαζιά Αθηναϊκά, όπως το ‘‘Χάος’’ στου Μακρυγιάννη, όπου συνεργάστηκε τότε το 1993 με την Ελένη Βιτάλη, την Μελίνα Κανά, τον Γιάννη Καραλή πάλι συντοπίτη μας απ’ το Κυριάκι, κι αυτός με σπουδαία καριέρα και προσωπικό cd, και μπουζούκι τον Δημήτρη τον Λίβανο (όπου κι αυτός μένει στην Παραλία Διστόμου λόγω του Γάμου του με Διστομίτισσα). Ο Κακούργος εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε και στο Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η συνεντευξή του διασώζεται.

H ζωή του είναι ταραγμένη και αληθινά Ρεμπέτικη. Έχει ταξιδέψει και πολύ λόγω του ότι κάποτε υπήρξε και ναυτικός. Τον τελευταίο καιρό βρισκόταν στον Καναδά, όπου και μένει μόνιμα ο γιος του Λουκάς, και έπαιξε και εκεί. Έχει δύο παιδιά απ’ τον γάμο του με την Πελοποννήσια γυναίκα του. Δυστυχώς λόγω των χρόνων που έχουν περάσει και μιας περιπέτειας με την υγεία του, δεν παίζει πια, παρά μόνο λίγο και σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μπορείτε να τον ακούσετε στο καινούργιο CD “Συγγενείς και φίλοι” της “Ρεμπέτικης Κομπανίας” (που ανασυγκροτήθηκε για την ηχογράφηση 20 ρεμπέτικων τραγουδιών με την συμμετοχή των Δ. Σαββόπουλου και Δ. Σαμίου).

Ο Κακούργος την περίοδο 92-94 εμφανίστηκε στο Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μαζι με τον Δημήτρη Κοντογιανη !!!

Κακούργος & Κοντογιάννης - Το βουνο

Μόρτισσα χασικλού - Κακουργος

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα - Κακουργος - Λιβανος

Πήραν τα φρύγανα φωτιά (Πολη) Κακουργος - Λίβανος

Ψαράς θα γίνω στη στεριά - Κακουργος - Διστομο