Πνευστά - Έγχορδα

Γεια σας, είμαι νέο μέλος στο φόρουμ είμαι 17 χρονών και παίζω μπουζούκι εδώ και μερικά χρόνια. Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω καθώς έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα μέσα από το φόρουμ,αγαπώ την μουσική και ειδικότερα το ρεμπέτικο εφόσον παίζω μπουζούκι όπως σας είπα. Τον τελευταίο καιρό παίζω παρέα με δύο φίλους οι οποίοι παίζουν κιθάρα και λαούτο, πρόσφατα προστέθηκε στην παρέα μας ακόμη ένας ο οποίος παίζει τρομπέτα (παρόλο που παίζει τρομπέτα και έχει ασχοληθεί κυρίως με κλασσική μουσική είναι και αυτός μεγάλος λάτρης του ρεμπέτικου και για αυτό άρχισε να παίζει και μαζί μας). Το πρόβλημα είναι πως ενώ εγώ με τα άλλα δύο έγχορδα είμαστε εντάξει παρατηρήσαμε μια διαφορά στον τόνο ανάμεσα σε εμένα και την τρομπέτα ,παίζουμε και οι δύο το ίδιο κομμάτι πχ από ρε αλλά δεν ακούγετε ωραίο και φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει διαφορά στον τόνο …αν και προσπαθήσαμε λίγο να το διορθώσουμε δεν καταφέραμε κάτι ιδιαίτερο και για αυτό θα θέλαμε την βοήθεια σας. Η τρομπέτα είναι σε τονικότητα σιμπεμολ (αν αυτό βοηθάει). Σας ευχαριστώ !!!

1 «Μου αρέσει»

καλώς ήρθες αντώνη!
πνευστό σε σι μπεμόλ σημαίνει πως στην πραματικότητα ακούγεται έναν τόνο πιο κάτω από αυτό που ονομάζει ο παίχτης. δηλαδή αν όλοι λέτε πάμε από ρε, ο τρομπετίστας θα ακούγεται από ντο -για να ακουστεί ρε, θα έπρεπε να σκέφτεται (ή να διαβάζει παρτιτούρα) από μι.
υποθέτω όμως πως αυτό το θέμα θα το έχετε ήδη λύσει, άρα πιο πιθανόν είναι η τρομπέτα να είναι κουρδισμένη μερικά hertz ψηλότερα ή χαμηλότερα. αυτό μπορείτε να το δείτε με οποιοδήποτε ψηφιακό κουρδιστήρι, να είναι το σι (δηλαδή το λα στην πραματικότητα) στα 440hertz ή πολλαπλάσιό του.

2 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας !!! να σται καλα

1 «Μου αρέσει»

ένας είμαι, δεν ταιριάζει ο πληθυντικός! και άσχετος από πνευστά, οπότε ίσως όλα αυτά περί σι μπεμόλ να μην χρειάζονταν…

Έχετε κάνει το αυτονόητο; Να κουρδίσετε πάνω στην τρομπέτα (με το αφτί); Ή κουρδίζετε με διαπασών / τονοδότη / κουρδιστήρι;

Τα πάσης φύσεως κουρδιστήρια έχουν κάποιο νόημα μόνο όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη πηγή τόνου, όπως πνευστό όργανο, πιάνο, αρμόνιο, δίσκος (που παίζουμε από πάνω για πρόβα) κλπ… Αλλιώς είναι από περιττά έως (υπό κάποιους όρους) επιζήμια.

Φυσικά, αν χρησιμοποιείτε και τα δύο (π.χ. τρομπέτα και κουρδιστήρι) και διαπιστώνετε ότι δε συμφωνούν, θα λάβετε υπόψη σας την τρομπέτα.

1 «Μου αρέσει»