Περί ηλικίας

Γειά χαρά! Μπαίνω κατευθείαν στο “ψητό”… Είμαι 25 Μαΐων και αποφάσισα να ξεκινήσω να μάθω μπουζουκάκι. Έχοντας ως πρότυπο ρεμπέτες όπως ο Μάρκος και ο Αρτέμης, για ν’ αναφέρω μερικούς,(συγχωρήστε το ότι αναφέρομαι σε αυτούς με τα μικρά τους…) και βλέποντας ότι αυτοί έχουν ξεκινήσει από μικρή ηλικία, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να μπορέσω να μάθως ποτέ “καλό” μπουζούκι. Να “γουστάρω” εν πάσει περιπτώσει… Θα ήθελα λοιπόν την άποψή σας. Πιστεύετε ότι μπορεί κάποιος να μάθει καλά μπουζούκι σε τέτοια ηλικία?

Ευχαριστώ,

Μίλτος.

ΥΓ. Γι αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων να πω ότι δε λέω να γίνω σαν αυτούς τους πατριάρχες του ρεμπέτικου αλλά να παίζω αξιοπρεπώς και να μου αρέσει το αποτέλεσμα…

Μίλτο,

Έγω είμαι 35 χρόνων και άρχισα πριν από 8 μήνες, με δάσκαλο.
Έχω ήδη καταφέρει και παίζω και τραγουδάω αξιοπρεπώς 5-6 τραγουδάκια, ενώ συνολικά παίζω καμιά 10αριά.
Βέβαια δεν πρόκειται να γίνω επαγγελματίας, ούτε θέλω ούτε μπορώ, αλλά θα μπορώ σε κάνα χρόνο να παίζω για την παρέα μου μερικά τραγουδάκια να τραγουδάμε όολοι μαζί.
Αν το κάνεις κέφι σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να το ξεκινήσεις.
Ισαάκ.

ʼλλωστε ο Αρτέμης, ίσαμε τα 25 του, έπαιζε κιθάρα!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και τα ενθαρρυντικά σας λόγια…
@ferris: Είχα την εντύπωση ότι ο Δελλιάς ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι γύρω στα 18 του, τότε που γνώρισε και τον Βαμβακάρη… (Τουλάχιστον έτσι είχα διάβασει).Απ’ την άλλη ξέρω ότι πολλά απ αυτά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα…

Όχι ακριβώς, το 25 έτσι τόπα, προφανώς έχεις δίκιο, εκτός και αν η πηγή μας… δεν είναι αξιόπιστη. (Έχω όμως μιάν ανεξακρίβωτη πληροφορία, πως όταν τους ανέβασαν στη Μάντρα του Σαραντόπουλου, μαζί με τη μεγαλύτερη Σμυρνέϊκη Κομπανία όλων των εποχών, ο Ανέστος έπαιζε κιθάρα).

στην τετράδα κώστα ποιός έπαιζε κιθάρα?

Δεν έχω στοιχεία, δυστυχώς. Ίσως ο Κουνάδης να ξέρει. Πάντως κι όταν λέμε “Τετράδα”, πρέπει να ξεχωρήσομε ίσως πως άλλο η Τετράς στου Σαραντόπουλου, άλλο στους δίσκους, άλλο από δίσκο σε δίσκο, και άλλο στα επόμενα μαγαζιά που εμφανίστηκαν -όσο εμφανίστηκαν. Πάντως ο Μάρκος έπαιζε μπουζούκι, ο Μπάτης μπαγλαμά, ο Στράτος εκτός από μπαγλαμά ίσως και να τσαγκρούνιζε καμιά κιθάρα, ο Αμέστος, που έπαιζε και τα δύο εξ ίσου καλά, άγνωστον… Σε κάποιες δισκογραφήσεις όμως, φαίνεται πως έπαιζε μαζί τους κιθάρα ο ίδιος ο Περιστέρης.

απ’ ότι ξέρω η τετράδα δε δισκογράφησε ποτέ μαζί γιατί ήτανε σε διαφορετικές εταιρίες. στο δίσκο μπορεί να έπαιζε οποιοσδήποτε κιθάρα. στο μαγαζί όμως…?

Δε στέκει ρε μάγκες.
1914+22=1936.
Τέλη '35 - αρχές '36 ο μπάρμπα-Γιάννης ηχογράφησε τη “Φαληριώτισσα”. Βάλε και 3-4 χρόνια που έπαιζε στη “γύρα” και κάνε λογαριασμό. Αλλωστε ο ίδιος δηλώνει στο Χατζηδουλή ότι έμαθε μπουζούκι από το Ζημαρίτη, όντας έφηβος. Κιθάρα πρέπει να έπαιζε από παιδί.
ΑΝ