Πειραματισμος με μαντολίνο (κούρδισμα λαούτου)

Αγαπητοί φίλοι, γεια σας

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να δοκιμάσω κάτι με το μαντολίνο μου, αλλά μόνο σήμερα τόλμησα να το κάνω, αφού ήρθε η ώρα να του αλλάξω τις χορδές.

Έλεγα γιατί να μη το κουρδίσω σαν το λαούτο, να γίνει σαν πολύ μικρό λαούτο μια οκτάβα πιο ψηλά; Το αποτέλεσμα δεν είναι και κακό… πείτε τη γνώμη σας. Φυσικά άλλαξα τη σειρά των χροδών του.

Μήπως υπάρχει κάποιο μικρό λαούτο με τέτοιο κούρδισμα; Έχει ποτέ δει κανείς κάτι τέτοιο;

http://www.youtube.com/watch?v=KRC-eos_dcY

Το όργανο δεν επηρεάζεται από το διαφορετικό κούρδισμα;

αυτό είναι το κούρδισμα μιας εκδοχής της μαντόλας αλλά χωρίς τις οκτάβες και με χαμηλό ντο.

Βασικά, ή το όργανο είναι αρκετά ξεκούρδιστο ή με τις συγκεκριμένες χορδές που φοράει δεν μπορεί να κουρδιστεί σωστά. Ειδικά στην πρώτη νότα που χτυπάς (τρίτη χορδή ντό) και στην δεύτερη χορδή στην νότα σόλ οι νότες αυτές είναι εκτός…
Αν φαλτσάρει στα πρώτα τάστα τότε στα τελευταία το κούρδισμα θα είναι εντελώς στο χάος…

«Συνταγή προς τον ταραχοποιό που παραστράτησε από το κλασικό συντηρητικό κούρδισμα του μαντολίνου :slight_smile: (συμφωνώ μαζί σου, η μουσική και η οργανοποιία δεν έχει όρια) »

  1. Κούρδισε το μαντολίνο με κάποιο ψηφιακό κουρδιστήρι.
    2 ) τσεκάρισε στα τελευταία τάστα το κούρδισμα.
  2. αν είναι όλα οκ έχει καλός, αλλιώς πρέπει να ψαχτείς με χοντρότερα νούμερα χορδών για να έχεις μαντολίνο σωστά κουρδισμένο στο κούρδισμα που επιθυμείς. Όσο βέβαια μπορεί να είναι σωστά κουρδισμένο ένα μικρό έγχορδο όργανο.

πρεπει βεβαια να αλλαξεις τις χορδες, για να μη τις τεντωσεις πολυ…

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 16:26 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 16:21 —

Εχεις απολυτο δικιο, το οργανο δεν ειναι καλα κουρδισμενο. Το προβλημα ειναι οτι δεν αλλαξα τη ΜΙ χορδη, και ετσι εμεινε πολυ χαλαρη, ετσι και η ψιλη ΣΟΛ (αρχικα μια ΜΙ χορδη).

Οπως ειπα, αυτο ηταν μονο ενας πειραματισμος, χωρις καμια μουσικη φιλοδοξια. Αλλα θα δοκιμασω αλλη φορα να βαλω ολες τις καταλληλες χορδες και να το κουρδισω σωστα προτου αναρτησω ενα βιντεο…

Τελικα επανεφερα το μαντολινακι στο κανονικο του κουρδισμα, γιατι αλλο μαντολινο δεν εχω για να μελετησω τα νεαπολιτανικα τραγουδια.

να ειστε καλα :slight_smile: