Πανελλήνιο Κάλεσμα Μικρασιατών Καππαδοκών «Τα καραμαλίδικα» στις 25&26 Ιουλίου

Πανελλήνιο Κάλεσμα Μικρασιατών Καππαδοκών «Τα καραμαλίδικα» στις 25&26 Ιουλίου στο Ξηροχώρι θεσσαλονίκης.
Αγαπητοί .Γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος, εμείς οι καππαδόκες, πως σαν ήρθε η επαίσχυντη στιγμή του ξεριζωμού, οι προγονοί μας προτίμησαν να πάρουν μαζί τους τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
Πιστεύουμε πως τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν κατά εναργή τρόπο στα μάτια όλων μας την μεγάλη πορεία του καππαδοκικού ελληνισμού, προς τη νέα, εδώ πατρίδα.
Είναι ένα μνημόσυνο μα και ένας θρίαμβος συνάμα πως δεν χαθήκαμε.
Είμαστε εδώ η τρίτη και η τέταρτη γενιά πλέον, και λέμε σε ολους πως δεν ξεχάσαμε.
Πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.
Σε ενα διήμερο όπου οι νύχτες θα γεμίσουν από καραμαλίδικες μουσικές, θα γλεντήσουμε από καρδιάς ως γνήσιοι καππαδοκες…
Ευελπιστούμε να περάσουμε το μήνυμα πως αυτή η φλέβα δεν σταμάτησε να κυλά.
Και δικά μας τραγούδια έχουμε.
Και δικούς μας χορούς έχουμε.
Και παρών έχουμε.
Και δρόμο μακρύ να βαδίσουμε έχουμε.
Με μεγάλη χαρά θα σας περιμένουμε, ανυπομονώντας να ανταμώσουμε.
Το 1o Πανελλήνιο Κάλεσμα Μικρασιατών Καππαδοκών « Τα καραμαλίδικα» τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης καππαδοκικών σωματείων και του δήμου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης.
Με την υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. [b]

[/b]ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) [b]

[/b]ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σιδηρόπουλος Βασίλειος(χοροδιδάσκαλος καππαδοκικών χορών)
email ( v.sidiro@yahoo.gr)
6972 698969 & 2310268.223
Μόλις το διάβασα αποφάσισα πως θα περάσω το Σαββατόβραδο μου και σκέφτηκα πως θα ήταν μια ενδιαφέρων πρόταση για όσους βρεθούν εκεί γύρω :088:

Καλά να περάσετε φίλη Cartoon (είμαι σίγουρος γι αυτό) και να ενισχύσετε τις αναφορές σας στη χαμένη πατρίδα. Κρίμα που δεν μπορώ να έρθω κι εγώ. Μία ένσταση έχω μόνο, και αυτή υπό προϋποθέσεις:

Αν με τον προσδιορισμό «επαίσχυντη στιγμή του ξεριζωμού» εννοείς την υποχρεωτική εκδίωξη από τον τόπο σας, στην οποία σας υποχρέωσαν οι Τούρκοι, μην ξεχνάς ότι για το αίσχος αυτό (και εγώ αποδέχομαι τον όρο) της ανταλλαγής πληθυσμών υπεύθυνοι δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι αλλά και οι Έλληνες: μετά από συμφωνία έγινε η ανταλλαγή και όσοι τυχόν δήλωναν «Τούρκοι» δεν θα εξεδιώκοντο. Μάλιστα συνέβη αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις, με αρκετούς σήμερα «κρυπτοχριστιανούς» πολίτες της σημερινής Τουρκικής Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή, μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, όπου οι εθνικισμοί γεννήθηκαν και φούντωσαν σε ολόκληρη την (τότε ακόμα) πολυπολιτισμική οθωμανική αυτοκρατορία, από τη Σερβία μέχρι τον Πόντο, την Κρήτη κλπ. οι τριβές ήταν αναπόφευκτες και κάποτε θα οδηγούσαν σε αυτά που συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπεύθυνοι για όλα αυτά είμαστε όλοι μας, των «Ευρωπαίων» φυσικά περιλαμβανομένων και πρωταγωνιστούντων…

Καλησπέρα.
Πέρασα όντως υπέροχα, αν και ψιλοταλαιπωρήθηκα να βρω το Ξηροχώρι έκανα δύο ώρες από τη Λάρισα, όμως πραγματικά άξιζε το κόπο.
Τώρα όσο για την ένσταση, το κείμενο όπως ανέφερα εξʼ αρχής δεν ήταν δικό μου. Εγώ απλά το διάβασα ως ένα κάλεσμα (με κάποιο μουσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον) και είπα να το μεταφέρω. Όσο για το ιστορικό-πολιτικό σκέλος του κειμένου δε υπήρχε ούτε ο χρόνος, ούτε η διάθεση(για ναʽμαι ειλικρινής) εκείνη την ώρα για ανάλυση.
Μια προσέγγιση βέβαια που θα έπρεπε πάντα να γίνεται και σας ευχαριστώ για τη παρατήρηση και την τοποθέτηση.Aπλά εκείνη την ώρα ήταν μια αυθόρμητη κίνηση ενθουσιασμού.
Προς το κλείσιμο της βραδιάς τράβηξα κι ένα βιντεάκι από το γλέντι που γινότανε στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του ξηροχωρίου. Επειδή όμως το τράβηξα με το κινητό μου δεν έχει καθόλου καλή απόδοση, έχει όμως όλο τον παλμό και τη ζεστή ατμόσφαιρα της βραδιάς. Το οποίο και θα προσπαθήσω να ανεβάσω μόλις βρω χρόνο.

Καλησπέρα.
Σήμερα που βρήκα λίγο χρόνο προσπάθησα για αρκετή ώρα να τη παλέψω με το βιντεάκι που σας έλεγα από “Τα Καραμαλίδικα”. Αλλά δυστυχώς, η άσχετη, δε τα κατάφερα να το περάσω στο PC μου.
Έτσι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας αφιερώσω ένα άλλο που βρήκα στο YouToube, με το κανονάκι και τη τρομερή φωνή του Μάνου που μας μάγεψε όλη εκείνη την υπέροχη βραδιά:109:

Αν αυτός ο (φυσικά απόλυτα καταξιωμένος) καλλιτέχνης ήταν στην Τουρκία πριν πολλές δεκαετίες, θα ήταν ο Fortuna Mano Efendi. Και η φωνή του είναι σωστότατη και έχει και τεράστια διάρκεια αναπνοής (στο συγκεκριμένο βίντεο δεν φάνηκε ολόκληρη).

Προσωπικά προτιμώ τη σεμνότητα και γαλήνη του αείμνηστου Στεφανίδη ή, ακόμα περισσότερο, του επίσης βαθύτατα καταρτισμένου, θεωρητικά και πρακτικά, αλλά όχι επιδεικτικού Βασίλη Νόνη. Έχουν το συναίσθημα που λείπει από τον Μάνο Κουτσαγγελίδη αλλά και από τον επίσης περίφημο κατά τα άλλα Γιώργο Μπατζανόπουλο.

Κατ αρχήν συγχαρητήρια για την ωραία αυτή εκδήλωση των καπαδόκων .χρειάζεται νομίζω να φωτιστεί και να προβληθεί όπως πρέπει η ιστορία κι ο πολιτισμός τους που ανέπτυξαν εκει στα βάθη της Ανατολής . τώρα όσον αφορά για το παίξιμο του Μάνου εγώ προσωπικά δεν βλέπω καμία επιδειξιομανία αλλά αυτο που λέμε για κάποιον οργανοπαίχτη σε κάνει να σηκωθείς απο την καρέκλα και να χορέψεις .Το τραγούδι το συγκεκριμένο Το Κόνιαλι το θυμάμαι απο μικρός να μου το τραγουδάει η γιαγιά μου τουρκόφωνη πόντια απο τα χωριά της Αμισούς .

αχ!αυτες οι γιαγιαδες μας!!
οσον αφορα το μανο:προσωπικά μου δινει την εντυπωση πως ειναι ετσι το ταπεραμεντο του!οχι πως προσπαθει να επιδειχθει!γι αυτο και μου αρεσει ,αν και εγώ προτιμώ αυτες τις εκτελεσεις σε ηπιοτερους τονους.ο καθε καλιτεχνης ομως βγαζει αυτο που εχει,και ο μανος νομιζω ειναι αυθεντικος.

Όπως τα λέτε ακριβώς είναι κύριε Ραζή . Από την ώρα που πήγα και ως το κλείσιμο της βραδιάς ο κόσμος όλος άνδρες-γυναίκες δε σταμάτησαν το χορό. Κι εκείνος να επικοινωνεί μαζί τους με τόση αμεσότητα (ίσως να ήταν κι αυτό που μʼ εκανε να τον προσφωνήσω απλά Μάνο). Όλο το βράδυ ο Άνθρωπος δε σταμάτησε νʼ ακούει τις επιθυμίες του κόσμου και να τους τις παίζει στο καπάκι, πιστεύω πως κανένας δεν έφυγε εκείνη τη νυχτιά ανικανοποίητος. Και κάτι ακόμα που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, ήταν πως σε κάθε διάλειμμα δεν ξεχνούσε να μνημονεύσει δασκάλους του ευχαριστώντας τους και να μας δείχνει πως δε ξεχνάει από πού ξεκίνησε. Για μένα αυτό δείχνει ένα ήθος και χαρακτήρα που όλο και πιο σπάνια συναντώ στις μέρες μας και ήταν αυτό το κάτι που έκανε ακόμα πιο όμορφη τη βραδιά :110: