Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Δευτέρα, σε ηλικία 72 ετών, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ώρα 16:00, στο Γ’ Νεκροταφείο.

Πηγή: www.ethnos.gr

1 «Μου αρέσει»

Είχαμε πει για τον Στέλιο Βαμβακάρη…

Λίγα λόγια για τον Στέλιο Βαμβακάρη

Ο Στέλιος Βαμβακάρης (γεν. 2 Μαρτίου 1947, Πειραιάς) είναι λαϊκός μουσικός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη.

Υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών στο πλευρό του πατέρα του Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα καραντουζένια έγραψε και συνεχίζει να γράφει τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues. Στις 24 Σεπτέμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD “Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο”(εταιρία: “Εβδομη Διάσταση”), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον TajMahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ BalkanTrafik.

Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα». Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

Πήγη: www.steliosvamvakaris.gr

4 «Μου αρέσει»

σημαντική απώλεια… ένας άνθρωπος με αυτόνομη και ξεχωριστή πορεία, τίμησε το όνομα του πατέρα του αλλά έβαλε και την ξεκάθαρη προσωπική του σφραγίδα. πόσο κρίμα, ήταν από τους ανθρώπους που ακόμα και σε αυτήν την ηλικία είχαν ακόμα πολλά να δώσουν.

6 «Μου αρέσει»

Από την επίσημη σελίδα του Στέλιου Βαμβακάρη στο Facebook.

3 «Μου αρέσει»

Ας είναι ελαφρύ το χώμα… Ξέρουμε λεπτομέρειες για το θάνατο;

1 «Μου αρέσει»

Θεός σχωρέστον. Αξιόλογη και μοναδική περίπτωση. Από τους τελευταίους αν όχι ο τελευταίος φυσικός φορέας της παλιάς ρεμπέτικης παράδοσης, με αυτόνομη, προσωπική προσέγγιση. Βαθιές ρίζες, ψηλά κλωνιά.

4 «Μου αρέσει»

Όχι… μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Όμως πρέπει να ήταν κάτι αιφνίδιο, καθώς σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του, μόλις χθες συνάντησε κάποιους στο σπίτι του…

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν σίγουρα μέλη ή αναγνώστες του φόρμουμ που δε θα λυπηθούν για την απώλεια μόνο ενός μουσικού, αλλά ενός φίλου τους. Να προσθέσω λοιπόν τα συλλυπητήριά μου σ’ αυτούς και, φυσικά, στους οικείους του.

3 «Μου αρέσει»

Μάλιστα…

(1,2,3,4)

Μόλις έμαθα ότι πέθανε στον ύπνο του…

1 «Μου αρέσει»

Κρίμα…ήτανε παντρεμένος?Είχε παιδιά?

Συλληπητήρια στους οικείους του.

Ήταν όντως ξεχωριστή προσωπικότητα που τίμησε την κληρονομιά του αλλά χάραξε και δική του πορεία. Τον δίσκο του με τον Lοuisiana Red τον ακούω από καιρό σε καιρό…

2 «Μου αρέσει»

Παιδιά δεν νομίζω ότι είχε. Συζούσε πολλά χρόνια με την τραγουδίστρια Ευελίνα Αγγέλου.

1 «Μου αρέσει»

Καλό ταξίδι…

2 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Η κηδεία του Στέλιου Βαμβακάρη θα γίνει την Πέμπτη 20/6, ώρα 16:00 στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών.

1 «Μου αρέσει»

Χώμα ελαφρύ , και καλό ταξίδι , τίμησε τον πατέρα του και τον εαυτό του , συλλυπητήρια σε οικείους και φίλους . Με εκτίμηση.

2 «Μου αρέσει»

Το είδα στο Facebook. Δυστυχώς δεν ξέρω ποιος το έφτιαξε ώστε να αναγράψω την πηγή…

4 «Μου αρέσει»

Εφημερίδα Συντακτών, Τετάρτη 19/6/2019. Σκιτσογράφος, Κώστας Γρηγοριάδης.

5 «Μου αρέσει»