Ούτι ή λαούτο

Τον είχε πρόσφατα στην TV και κουφαθήκαμε.
Παρατήσαμε χαρτιά, μάρκες, πιοτά, πούρα κ.λπ., στριμωχτήκαμε όλοι μαζί μπροστά την οθόνη και γελάγαμε με τα καραγκιοζιλίκια του.
:019:
Τι νούμερο είναι αυτός ρε παιδιά;
Τι μαργαρίνη ήταν αυτή στο μαλλί;
Αλλά και τις γκριμάτσες τύπου Jimi Hendrix που τις πας;
Εγώ πάντως, πρώτη φορά είδα τέτοιο χάλι.

Έχει κι άλλα να μας δείξει, τα κρατά για άλλη γιορτινή μέρα!

δεν τον ειδα σε σωου(η μαλλον τον ειδα στο εχει γουστο)…μερικα κομματια εχω ακουσει και μου αρεσε η φωνη …η ερμηνεια σε καποια απο αυτα…κυριως τα πιο αργά κομματια.δεν εχω εικονα του απο λαιβ ή σωου.γι αυτο και δεχομαι τη γνωμη οσων τον εχουνε προσεξει περισσοτερο…
γι αυτον που δε σηκωνω κουβεντα!:)ειναι για το γιαννη χαρουλη!ειδικα σε λαιβ(και ειδικα στη κρητη)…σου παιρνει το μυαλο…

Για λάιβ ή τηλεοπτικές εμφανίσεις του Μ. Τζουγανάκη δεν ξέρω, δεν έχω παρακολουθήσει. Δεν αποκλείω τίποτα εκεί, μία ροπή στην υπερβολή υπάρχει στα show, αυτό ακουμπά τους περισσότερους. Πρόσεξα ωστόσο τα παρακάτω βίντεο που δεν είναι σε πλατό ή κέντρο, αλλά σε καθημερινές κρητικές στιγμές, ή μάλλον σε ταξίδι στην ΑΝΕΚ lines και αντάμωμα με τον Δ. Αποστολάκη:




Κατα τη γνωμη μου ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ο Χαρουλης με τον Τζουγανακη…
Επισης ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ και η μουσικη που εξυπηρετουν… ΔΕΝ είναι ολα τα κρητικα ιδια… Και στις περιπτωσεις που αφηνουν και οι 2 τους τα κρητικα κ στρεφονται προς το εντεχνο… (επειδη και οι 2 τους εχουν αυτην την ταση…) εκει φαινεται πιο ξεκαθαρα ποιος αγαπα αυτο που κανει και ποιος τραγουδα για να προβαλεται…

ΥΓ… Γενικα θα συμφωνησω με τον kosta™ και με τον κ.Πολιτη…

Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι. Αν κάποιος εκφράζεται με τρόπο μή συνηθισμένο, ας μη μας απασχολεί και τόσο. Σκεφτείτε τι θα έλεγε π.χ. ένας παλιός μπλουζίστας αν έβλεπε τον John Sykes να χτυπιέται με την ηλεκτρική κιθάρα του. Ο Τσαουσάκης δεν τραγουδούσε όρθιος γιατί όρθιες στεκόταν μόνο οι τραγουδίστριες, όμως, όρθιος τραγουδούσε ο Διονυσίου, όρθιος τραγουδούσε ο Ξυλούρης και πολλοί άλλοι. Ο Θεοδωράκης έμοιαζε με διευθυντή ορχήστρας κλασικής μουσικής και η ορχήστρα του είχε μπουζούκια. Μπορεί βέβαια να αναφερόσαστε σε κάποιους μορφασμούς κλπ τα οποία ίσως είναι προσποιητά, αλλά, σημασία έχει κυρίως αυτό που τελικά λαμβάνουμε ως ακροατές.

ευχαριστω τον ‘’ voreioanatoliko ''για τα βιντεακια:αυτη ειναι η εικονα μου ΄΄εως τωρα΄΄ για τον τζουγανακη.
χαρουλη-τζουγανακη…δεν τους συγκρινω…απλά αναφερομενη στον δεύτερο μου ηρθε η εικονα του χαρουλη λόγω αρκετών κρητικων κομματιών που και οι δυο εχουνε ερμηνευσει παιζοντας το λαουτο.
τον τζουγανακη δεν τον εχω ακουσει σ εντεχνο…ακομα.
ο χαρουλης δεν τα αφηνει τα κρητικα.τα αγαπα και τα τιμα οπου βρεθει.

το να ακουσειs καποιον πολυ καλο παιχτη πιστευω πωs βοηθαει να αποφασισειs ποιο σου παει καλυτερα,τωρα αν σε καποιουs δεν αρεσει ο τζουγανακηs γιατι πιστευουν οτι κακοποιοι το οργανο η τη μουσικη αυτο ειναι θεμα δικο τουs.εγω απλωs ειπα για τη προσωπικη μου αποψη:)

άριστοι οργανοπαίκτες υπάρχουν σε όλα τα όργανα αλλά αυτό δεν βοηθάει στο να πάρει κάποιος την απόφαση να ασχοληθεί με το ένα ή άλλο όργανο.:):slight_smile:

αυτο ειναι γνωμη δικια σου .την ΣΕΒΩΜΕ αλλα δεν τη δεχομαι:)

Αυτός είναι ο λόγος φίλε μου που ξεχωρίζουμε σαν είδος από τα άλλα είδη σ’αυτόν
τον πλανήτη . Η διαφορετικότητά μας ευχή και κατάρα της φυλής των ανθρώπων.

υ.γ. πάταξον μεν άκουσον δε

5 αναρτήσεις διαχωρίσθηκαν σε ένα νέο νήμα: Πρόβλημα με τρίξιμο σε ούτι

Εδώ ένα παλιό ούτι από Ρόδο(;), καταχωρημένο ως <<λαούτο>> (το βάζω <<ούτι ή λαούτο>> γιατί δεν βρίσκω κάτι σε <<το ούτι ως παραδοσιακό όργανο>>)

οι ταξινομητές τα κατατάσσουν ολα σαν “λαουτοειδή”.
προφανώς και είναι ούτι, το συγκεκριμένο όργανο που βλέπουμε.

Η λέξη lute σημαίνει (α) έναν συγκεκριμένο οργανολογικό τύπο, που συνδέεται με την «παλαιά» δυτικοευρωπαϊκή μουσική, (β) ολόκληρη την ευρύτερη κατηγορία των λαουτοειδών, δηλαδή των οργάνων με μανίκι όπου πατάς τις χορδές για να βγάλεις πολλές διαφορετικές νότες από την καθεμία, αντίθετα απ’ ό,τι στις άρπες π.χ. Ακόμη και τοξωτά όπως η λύρα είναι bowed lutes.

Έτσι π.χ. το ελληνικό λαούτο είναι lute με τη δεύτερη έννοια, την ευρύτερη, όχι όμως με την πρώτη. Η ακριβής ονομασία του στα αγγλικά είναι laouto.

Ίσως στο λινκ το lute να σημαίνει «πρόκειται σίγουρα για κάποιο λαουτοειδές, αλλά δεν είμαι βέβαιος για το ακριβές του όνομα στη γλώσσα της παράδοσης όπου ανήκει». Έτσι κι αλλιώς, ούτε εγώ θα το έλεγα 100% ούτι.

Υ.Γ. Χρονολογείται δε, βλέπω, μεταξύ 1700 και 1949!!

Καλά, δεν ξέρω… Κοιτώ λίγο πιο προσεχτικά τα στοιχεία που δίνονται και δε βλέπω πουθενά τη λέξη musical instrument ή κάτι ανάλογο, βλέπω πληροφορίες όπως «υλικά: ξύλο, μέταλλο, φίλντισι» χωρίς κάποια διευκρίνιση του τύπου «όργανο αυτονοήτως από ξύλο, με κλειδιά από φίλντισι κι ένα απομεινάρι σπασμένης χορδής από μέταλλο (τι μέταλλο;)», και δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι το δελτίο συντάχτηκε από οργανολόγο.

Πάντως, στον 18ο αιώνα τα ούτια πρέπει να είχαν πλέον περισσότερες από τέσσερις χορδές.

Αυτό είχε 6 διπλές + μία μονή, όπως ακριβώς περιγράφεται σε πιο παλιά μηνύματα του παρόντος νήματος. (Με δεξί κλικ στην εικόνα μπορείς να την ανοίξεις σε νέα καρτέλα, όπου παίρνει και μεγέθυνση και φαίνονται καθαρά οι αυλακιές.)

Βεβαίως Περικλή, σαφέστατες και οι αυλακιές, και τα υπολείμματα δεμένων χορδών στον καβαλάρη αλλά και οι τρύπες στο καράολο! Ευχαριστώ.