Ντέφι

Στον ραδιοσταθμό που κάνω εκπομπή (Ελεύθερο ραδιόφωνο Πτολεμαΐδας 99.0 fm)βρήκα ένα περιοδικό του 1987,λίγους μήνες πριν γεννηθώ.Το όνομα του περιοδικού: “Ντέφι”.Είπα στον διευθυντή του σταθμού να το κρατήσει γιατί έχει αξία και μου το χάρισε γιατί αλλιώς κάποια στιγμή θα το πετούσε.Τον ευχαριστώ πολύ!

Στο εξώφυλλο ο Μάρκος Βαμβακάρης.Υπάρχει μέσα ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για τον Μάρκο και για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του.Νομίζω πως είμαι τυχερός που είμαι περίεργος γιατί αν δεν έψαχνα την βιβλιοθήκη του σταθμού,το περιοδικό αυτό θα πετιόταν μαζί με άλλα αξιόλογα περιοδικά.
Οπότε καλό είναι να πάτε καμιά βόλτα σε τοπικούς ραδιοσταθμούς!Κάτι πολύτιμο θα βρείτε που κάποιοι δεν το χρειάζονται.

Το εξώφυλλο του περιοδικού το ανέβασμα και στην ομάδα του Ρεμπέτικου Φόρουμ στο Facebook.

Το “Ντέφι” ήταν ένα περιοδικό που έβγαζε ο γνωστός Στέλιος Ελληνιάδης, σε μη τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε είχε καιρό / θέματα. Πολύ καλού επιπέδου.

Ήμουν τακτικός αναγνώστης του περιοδικού, πολύ καλή δουλειά .Έγραφαν μεταξύ των άλλων ,απ΄ότι θυμάμαι και οι Κουνάδης, Γεωργιάδης, Κοντογιάννης Γ , Γρηγόρης και Τάσος Φαληρέας οι οποίοι έκαναν και ανεξάρτητες παραγωγές δίσκων με δεξιοτέχνες της λαικής και παραδοσιακής μουσικής. Κάποιοι απ΄ αυτούς έβγαλαν στη συνέχεια το περιοδικό ʽʼΛαϊκό τραγούδιʼʼ .Είχα όλα τα τεύχη τα οποία σε κάποιες απανωτές μετακομίσεις ʽʼχάθηκανʼʼ……
Πολλές φορές εγραφε και ο Π.Γεραμάνης.

Οι παλαιότεροι ίσως και να το θυμούνται. Το ΝΤΕΦΙ, ήταν ένα διμηνιαίο περιοδικό για το τραγούδι, που κυκλοφόρησε απʼ τις αρχές μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ʼ80. Διαβάζοντας τα ονόματα των υπευθύνων, συναντάμε τους εκδότες Γιάννη Μπασιπαγλή και Σωτήρη Νικολακόπουλο, στους συνεργάτες, μεταξύ άλλων, τον Θοδωρή Μανίκα, τον Στέλιο Κούλογλου, τον Χρήστο Βακαλόπουλο, τον Μανώλη Ρασούλη και τον Γιάννη Καλαϊτζή, ενώ η επιτροπή του περιοδικού αποτελούνταν από τους Άκη Πάνου, Γιώργο Κοντογιάννη, Γιώργο Παπαδάκη, Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, Στέλιο Ελληνιάδη και Τάσο Φαληρέα. Και μόνο από τα ονόματα που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι, το Ντέφι ήταν μια απʼ τις πιο σοβαρές και ολοκληρωμένες προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας και της επικαιρότητας του τραγουδιού, σε μια δεκαετία όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες και ίσως πιο καθοριστικές ζυμώσεις στο ελληνικό τραγούδι. ( Αυτή η παράγραφος ειναι αντιγραφή)
.

Γεια σας,

Έχω 19 τεύχη από το περιοδικό “Ντέφι”, από το 1982 μέχρι το 1995. Πέρασαν χρόνια από τότε που τα αγόρασα και αναρωτιέμαι πόσο σύχνα έβγαινε το περιοδικό…τα νούμερα πάνε από το πρώτο τεύχος μέχρι το τεύχος 19, που μάλλον σημαίνει ότι μερικές χρονιές βγήκαν μόνο λίγα τεύχη. Ξέρει κάνεις πόσα τεύχη έγβαλαν τελικά; Πάντως ήταν αξιόλογο περιοδικό, με πολύ πλούσια ύλη.

Εύα

Όπως λέω και παραπάνω, το περιοδικό έβγαινε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Ιδίως μετά το 1995, ίσως και να πέρναγε και ολόκληρος χρόνος χωρίς Ντέφι. Και επειδή και εγώ δεν τα έχω κρατήσει, σκέφτομαι να ρωτήσω το Στέλιο μήπως έχει ακόμα κάποια τεύχη επιπλέον, να μου πουλήσει. Πολύ καλό περιοδικό.

εξαιρετικο περιοδικο με σπανια υλη και σημαντικες υπογραφες…νομιζω τα εχω ολα τα τευχη…

Άλλα δύο τεύχη!


Οκτώβριος Νοέμβριος 1982


Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος 1983

Στέλιος Ελληνιάδης: ο ακτιβιστής της ελληνικής μουσικής

Ντέφι: Τα ταξίμια μιας παρέας (μέρος α’)

1982: Η χρονιά που το «ντέφι» έκανε μπαμ! (Μέρος β΄)

1 «Μου αρέσει»

Ποιες βιβλιοθήκες διαθέτουν το περιοδικό

https://eskep.ekt.gr/eskep/journal/show/23687

1 «Μου αρέσει»