Νίκος Φωτιάδης - Μουσικός περίδρομος - Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

Ο Νίκος Φωτιάδης γνωρίζει τα ρεμπέτικα, τόσο καλά όσο και τη μαγειρική (40 χρόνια στην κουζίνα).

Αυτό φαίνεται στο βιβλίο που έβγαλε τελευταία, «Μουσικός περίδρομος».

90 συνταγές εμπνευσμένες από τα ρεμπέτικα.

Θα μάθετε να κάνετε το χάσικο ψωμί του Μάρκου στο «Είσαι αφράτη σαν φραντζόλα», κεφτέδες, φασουλάδα, σκορδαλιά και ταραμοσαλάτα όπως ο Τούντας στο «Άμαν Κατερίνα μου», να μοιράζετε μεζέδες, μαρίδα και τυρί σαν τη Ρίτα τη γκαρσόνα και να ψαρεύετε μαζί με τη Βαρβάρα λαβράκια, κεφαλόπουλα, μαυράκια και βαρβάτους κέφαλους.

Ακόμα να τραγουδήσετε μαζί με τους Ρεμπετιέν, Ρομβία, Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο και πολλούς άλλους, ακούγοντας το CD που συνοδεύει το βιβλίο.

Και από τις σελίδες του Φόρουμ,καλό ταξίδι στο βιβλίο του Νικόλα.

πολύ ενδιαφέρον για εμάς τους καλοφαγάδες! νομίζω νικόλα μου είχες μιλήσει για αυτό παλιότερα.
πού μπορούμε να το βρούμε; θα γίνει παρουσίαση;

Πληροφορίες για το βιβλίο http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=408
Η παρουσίαση έγινε νομίζω στις 18 Απριλίου.

τί μυστικοπάθεια είναι αυτή βρε νικόλα; ακούς εκεί να χάσω την παρουσίαση…

λοιπόν, προχτές πήρα το βιβλίο. κατ’αρχήν είναι ένα αξιοπρεπέστατο βιβλίο μαγειρικής, με ποικιλία από μεζέδες εώς γλυκά. με καλογραμμένες συνταγές και αναλυτικό πίνακα δοσολογιών και θερμοκρασιών.
έπειτα περιέχει αρκετές φωτογραφίες και σχόλια για τα κομμάτια (στο γνωστό ύφος του κουνάδη), που και άσχετος να είναι κάποιος θα του δώσουν μια ιδέα. μαζί με τα αρκετά ευρετήρια (συνταγών, τραγουδιών) και τους καταλόγους βιβλιογραφίας και πηγών, είναι μια πλήρης έκδοση.

και τέλος, υπάρχει το σιντί με τις εκτελέσεις των τραγουδιών του βιβλίου, ειδικά για την έκδοση. το αποτέλεσμα εδώ είναι λίγο άνισο, με κάποιες εκτελέσεις που έχουν σύγχρονο ήχο και κάποιες που είναι πιο κοντά στο πνεύμα του ρεμπέτικου.
οι πρώτες έχουν το χαρακτηριστικό μαγαζίστικο παίξιμο και ηχογράφηση καθε όργανο ξεχωριστά (σε κάποιες περιπτώσεις από το ίδιο άτομο). οι φωνές επίσης είναι από άλλα είδη, πάντως δεν ξεφεύγουν πολύ σε ερμηνεία.
από την άλλη, την κατάσταση σώζουν τα γνωστά και αγαπητά σχήματα “ρεμπετιέν” και “ρομβία”. εκεί ακούμε προσεγμένες ενορχηστρώσεις σε ζωντανή (ταυτόχρονη) ηχογράφηση, και αξιόλογες ερμηνείες.
ξεχωριστή αναφορά θέλω να κάνω σε δύο πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα ιστορικά τραγούδια που περιέχει το σιντί: το “βάρκα-γιαλό” με τους στίχους των αιχμαλώτων της ελ-ντάμπα (φάουλ όμως η απόδοση της μουσικής στον τσιτσάνη καθώς και η έλλειψη αναφοράς στην συζήτηση εδώ στο φόρουμ, ούτε η παιδική χορωδία ταίριαζε), και η μελωδία της “βαλεντίνας” με στίχους “αχ φασουλάδα” από τους εξόριστους του άη-στράτη.

αν κάποιον τον ενδιαφέρει η μαγειρική, και επίσης θέλει να ακούσει ένα ηχογραφημένο δείγμα της δουλειάς των σχημάτων αυτών, αξίζει να το πάρει -αν και με τόσους χορηγούς περίμενα λίγο πιο χαμηλή τιμή.
αν κάποιος είναι κάθε βράδυ στις ταβέρνες να ακούει ρεμπέτικες κομπανίες, και το μεσημέρι που ξυπνάει χτυπάει ένα καφέ και μια τυρόπιτα μέχρι να ξαναβγεί το βράδυ, ας δώσει το εικοσάρικο στις ταβέρνες.