Κατάλογος Σύγχρονων Ελλήνων Οργανοποιών - Έκδοση 3.0 (2006)

Αγαπητοί φίλοι και συμφορουμίτες,

Στο συνημμένο αρχείο θα βρήτε την «ανανεωμένη και επηυξημένη» Έκδοση 3.0 του Καταλόγου Σύγχρονων Ελλήνων Οργανοποιών.

Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 2.0, έχουν προστεθεί αρκετά νέα ονόματα και διορθώθηκε ή συμπληρώθηκε πολύ μεγάλος αριθμός από τα επί μέρους στοιχεία. Για παράδειγμα, για τους περισσότερους οργανοποιούς της Θεσσαλονίκης τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί με επιτόπια επίσκεψη και προσωπική επαφή με τους αναφερόμενους οργανοποιούς, τους οποίους ευχαριστώ για μια ακόμα φορά, καθώς και κάθε άλλο φίλο που μου έδωσε στοιχεία.

Στον κατάλογο κατέγραψα κάθε οργανοποιό για τον οποίο βρήκα κάποιο στοιχείο του, έστω και μόνο το όνομά του. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν κενά στα στοιχεία. Επίσης θα υπάρχουν και άλλοι οργανοποιοί πανελλαδικά, που δεν μπόρεσα να τους εντοπίσω μέχρι σήμερα έτσι ώστε να τους συμπεριλάβω.

Για αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο όργανο, διευκρινίζεται ότι στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται μόνο οι οργανοποιοί που είναι επαγγελματίες, έχουν οργανωμένα εργαστήρια και διαθέτουν τα όργανά τους στη λιανική. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις οργανοποιών που κατασκευάζουν όργανα για χονδρική διάθεση και για λογαριασμό εμπορικών καταστημάτων, άλλοι που κατασκευάζουν τμήματα οργάνων (κυρίως σκάφη) και τα διαθέτουν σε άλλους οργανοποιούς, κάποιοι που πιθανώς φτιάχνουν όργανα στο σπίτι τους και ίσως κάποιοι «ερασιτέχνες». Έτσι ένα τηλεφώνημα πριν την επίσκεψή σας στον οργανοποιό που διαλέξατε, δεν θα έβλαπτε.

Όπως είχαμε συζητήσει και στο παλιό μας φόρουμ, ο κατάλογος αυτός ξεκίνησε σαν ένα πρώτο βήμα μιάς ευρύτερης προσπάθειας που αποσκοπεί στη συγκέντρωση λεπτομερών στοιχείων (βιογραφικά, φωτογραφίες, κτλ) για τους οργανοποιούς της χώρας μας.

Και βέβαια παρακαλώ για τις παρατηρήσεις, συμπληρώσεις και διορθώσεις σας καθώς και για οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο.
Παναγιώτης Καγιάφας

Σημείωση από admin: Για να δείτε το συννημμένο, θα το κατεβάσετε πρώτα στον υπολογιστή σας, θα το αποσυμπιέσετε και στη συνέχεια θα βρείτε το αρχείο excel του Παναγιώτη Καγιάφα, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη δημοσίευση αυτής της πολύτιμης συγκέντρωσης πληροφοριών για τους οργανοποιούς.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ 3_0.xls (115 KB)

2 «Μου αρέσει»

Αγαπητοί φίλοι!
Διστυχώς δεν έχω πρόσβαση στην κλειστή συζήτηση “Κατάλογος Σύγχ.Ελλ. Οργανοποιών” και θέλω να προσθέσω έναν καλό κατασκευαστή στη λίστα και στο αρχείο EXCEL.

Οργανοποιοί στην ΚΡΗΤΗ:
ΠΑΠΑΛΕΞΑΚΗΣ και Υιος
Τηλ: Ν/Α
Εργαστήριο και κατ/μα: Δημακοπούλου 6 ΡΕΘΥΜΝΟ (κέντρο)

INFO: Oικογένεια κατασκευαστών κυρίως κρητικής λύρας και λαούτου, αλλά φτιαχνουν και μπουζούκια (4 και 3χορδα), τζουράδες, μπαγλαμάδες. Χειροποίητα όργανα και φτιαγμένα με μεράκι. Ποιότητα και πραγματικά καλές τιμές.

-Βασίλης-

Ευχαριστώ BillHUN

Θα το προσθέσω στην επόμενη έκδοση. Μήπως γνωρίζεις και κανένα τηλέφωνό τους?

Παρακαλώ.Διστυχώς δεν έχω τηλ τους.

Παναγιώτη μην ανησυχείς,
Θα σου στείλω εγώ το τηλεφωνο και την διεύθυνση του Παπαλεξάκη. Μου είναι πολύ συμπαθής. Έχουμε μιλήσει με διάφορες ευκαιρίες. Στεγάζεται στο παληό εργαστήριο του Σταγάκη

Γειά σου ρε Γιώργο.

Ευχαριστώ και δημοσίως και για τα υπόλοιπα ονόματα και στοιχεία που μου έδωσες!

Παναγιωτη οφειλω να σου πω οτι η δουλεια που εχεις κανει αλλα και η εμπνευση σου για να συγκεντρωθουν όλα τα στοιχεια που μας αφορουν σε ενα πινακα,ειναι εξαιρετικη.Σε ευχαριστω πολυ.

Να είσαι καλά Κυριάκο. Το από εδώ και πέρα είναι δύσκολο.

PaKag! πότε θα προσθέσεις όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές?
Και καλό θα ήταν να υπάρχει ένας και μοναδικός κατάλογος κατασκευαστών που θα τον ανανεώνεις όπως πολύ καλά το κάνεις , όχι και οι παλιότεροι μαζί γιατί γίνεται χαμός.
Γνώμη μου είναι να συνεννοηθείς με τα αφεντικά του φόρουμ και να κλειδώσετε τη λίστα ανανεωμένη για να βγαίνει πάντα πρώτη στην αρχή, και όχι τελευταία η ανανεωμένη.

Πιστεύω έτσι θα είναι καλύτερα
Να είσαι καλά

Totis ποιούς εννοείς? Ο καινούργιος κατάλογος νομίζω ότι περιλαμβάνει τους περισσότερους οργανοποιούς λαουτοειδών απ’ όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο. Αν γνωρίζεις κανένα άλλο που δεν είναι στον κατάλογο, στείλε μου τα στοιχεία για να τον προσθέσω.

Παναγιώτη 10 χρόνια πριν θυμάμαι τον Κυριάκο Μαυρίδη(:wink: κάπου κοντα στον Ερυθρό Σταυρό στην Αθήνα.Σαν μάστορας είχε εξαιρετική φήμη.

Ok PaKag!
Τώρα τους είδα όλους, μου άνοιγε μόνο τον κατάλογο της Αττικής.
Πάντως πιστεύω ότι είναι καλή η ιδέα μου να κλειδώσετε τη λίστα ανανεωμένη

Από admin:
Αγαπητέ φίλε toti, περιμένουμε λίγο να μην υπάρχουν μηνύματα άλλα και στη συνέχεια θα περάσει στο υπόμνημα.

ΟΚ Γιάννη! Θα το έχω υπόψη μου για περαιτέρω έρευνα. Μήπως γνωρίζει κανένας άλλος τίποτε παραπάνω;

Παναγιωτη υπαρχει ενα μαγαζι στην Μενανδρου 39 που το εχουν οι “ΑΛΕΞΑΣ - ΚΑΝΤΕΛΗΣ ΟΕ”.Αυτος που εχω δει εγω στο μαγαζι (νομιζω βασιλη τον λενε?) ασχολειται με επισκευες ξυλινων οργανων εγχορδων και πνευστων (κλαρινα κλπ),αλλα κατασκευαζει και μπουζουκια κιθαρες ταμπουρλα κλαρινα και τα συναφη.Το τηλεφωνο τους ειναι 210-5231243 για δες το και προσθεσε τους στον καταλογο.

ΟΚ Κυριάκο. Ευχαριστώ!

Δεν ξερω γιατι … δεν ειχα μπει ακομα σε αυτη την υποκατηγορια του φορουμ και πραγματικα χαζεψα με την ταξινομηση, με τους οργανοποιους τα κλειστα threads και τα καινουρια !! Ενα ακομα μπραααβο στους διαχειριστες, αδμίνορα και γουεμπ-μαστορα !!!

Παναγιωτη Καγιαφα σε εσενα το παρακατω ποστ και σε οποιον αλλον “μέϋ κόνσερν” που λενε και στο Εγγλετερα …

Ξεχασα εδω και 2 μηνες να αναφερω οτι στα Χανια πλεον εχουμε ενα νεο κατασκευαστη μπουλγαρί !!! Ειναι ο Νικος ο Κουκουλιτακης ο οποιος ειναι γνωστος κιθαριστας, ο οποιος παιζει μονο ρεμπετικα και παλιοτερα επαιζε φλαμενκο. Μικροτερος σδερφος του Δημητρη που δραστηριοποιειται στην Αθηνα και ειναι αρκετα γνωστος στα δυο αυτα ειδη επισης, αλλωστε και ο Νικος πριν καποια χρονια επαιξε 2 σαιζον (νομιζω) στο “Διπλοχορδο” στην Αθηνα.
Εχει ξεκινησει λοιπον εδω και καποιους μηνες και εχει φτιαξει μερικα οργανα. Περισσοτερα θα μαθουμε στη συνεχεια σιγουρα, εφόσον υπαρξει το αναλογο ενδιαφερον. Νομιζω κινητο δεν εχει -ειναι της παλιας σχολης- αλλα θα βρω ευκολα το σταθερο του. Ακουσα παντως καλα λογια για την τεχνη του !!
Οπως λεει και ο τιτλος ειναι κατασκ/της σε μπουλγαρι ΜΟΝΟ (!!) πραγμα που συναδει με τις πολυ σωστες παρατηρησεις του Νικου του Ροντελη (μουλτι κουλτι) για αποκλειστικη ενασχοληση μονο σε ενα οργανο !!
Τελευταιο που εχω να πω οτι, πρεπει να πηρε πολλες γνωσεις απο το Ιταλο οργανοποιο Λουκα Μιλλάνι που ειχε “καθησει” στα Χανια γυρω στα 3 χρονια και εφτιαζε κιθαρες μαζι με τη γυναικα του Μάρτσια ντι Λαργκο (αυτο ταιριαζει στο νεο τοπικ που ανοιξες) και επειδη ο Λούκα ειναι απο τους μαστορους που λενε και δειχνουν και απο λεγόμενά του, βγαζω αυτο το συμπερασμα. Βεβαια πολλα πρεπει να εχει παρει οπως ολοι μας εδω, απο το Λευτερη Σαρτζετακη ο οποιος καποτε για παρτη του επισκευαζε οργανα, εννοωντας το δικο του και της παρεας φιλικα εντελως και ο οποιος ξερει παρα πολλα, μια και ειναι μεγαλωμενος στο Πειραια και του αρεσε να “γυριζει” στους οργανοποιους και να “κλεβει”, αλλα και απο το Θεοδοση το Βασιλακη που κι αυτος ειναι ο συνηθης μαστορας μας εδω !!

Πολύ ενδιαφέρον Γιώργη… περιμένω να παραθέσεις τηλέφωνο/διεύθυνση, κι αν έχεις παραπάνω τεχνικές πληροφορίες.

Άλλη μια πληροφορία:

Μουσικά όργανα, όπως μπουζούκι τρίχορδο, τετράχορδο, μπαγλαμάς, λαϊκή κιθάρα, ταμπουράς και ούτι κατασκευάζονται από σπουδαστές (με την επίβλεψη των δασκάλων τους, βέβαια) του Εργαστηρίου Οργανοποιΐας που λειτουργεί από το 1998 στην Καστοριά.
Στη συνέχεια, τα όργανα αυτά προωθούνται σε Μουσικά Σχολεία, Δασκάλους Μουσικής, Ωδεία της χώρας. Έναν Ταμπουρά που είδα, αλλά και άλλα είναι καταπληκτικά…
Μερικές πληροφορίες για το Εργαστήριο αυτό:
Λέγεται «Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών», η φοίτηση είναι 3ετής, τα δίδακτρα είναι συμβολικά και οι σπουδαστές χρησιμοποιούν κυρίως εργαλεία χειρός και στο τελευταίο έτος ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα είναι η εξοικείωση με τα εργαλεία, η κατασκευή μπαγλαμά, μισομπούζουκου, λαϊκής κιθάρας (α΄έτος), αντηχείου κατασκευασμένου με ντούγες, ταμπουρά και ούτι (β΄έτος) και μπουζούκι (γ΄έτος). Πτυχιακή εξέταση θεωρείται η κατασκευή από έναν σπουδαστή ενός οργάνου εξ΄ολοκλήρου από την αρχή.
Τα όργανα που κατασκευάζονται και παίρνουν την έγκριση, όμως, μένουν στη Σχολή και προωθούνται.

Η σχολή οργανοποιίας του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών του Δήμου Καστοριάς http://www.culture.gr/2/22/227/22706/g2270601.html λειτουργεί από το 1998 με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τα πέντε πρώτα χρόνια διευθυντής της και καθηγητής ήταν ο οργανοποιός Γιάννης Κουκουρίγκος με βοηθό τον αδελφό του Τάσο, επίσης οργανοποιό www.lutherie.gr.

Σήμερα την διευθύνει από το 2003 ο κατασκευαστής κλασικής κιθάρας Γιάννης Παλαιοδημόπουλος www.guitar.com.gr ο οποίος διαδέχτηκε τον Γιάννη Κουκουρίγκο.

Μια άλλη σημαντική προσπάθεια, που προηγήθηκε και έδειξε και το δρόμο στην Καστοριά (δεδομένου ότι ο Γιάννης Κουκουρίγκος μαθήτευσε σε αυτή), ήταν η σχολή οργανοποιίας που δημιούργησε το 1985 στο πλαίσιο της ΝΕΛΕ Σερρών ο Θανάσης Βαλαβάνης. Η σχολή της ΝΕΛΕ Σερρών λειτουργεί ακόμα με κατά καιρούς διάφορους επιμορφωτές (Καραογλάνης, Τσονίδης, Γεωργιανός, Σπαθάρας κτλ) που υπήρξαν και μαθητές της. Λειτουργεί κάτω από την σκέπη του θεσμού των ΝΕΛΕ που σήμερα ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι παραπάνω σχολές οργανοποιίας είναι μια προσπάθεια να αναπληρωθεί το κενό στην εκπαίδευση οργανοποιών λαουτοειδών στη χώρα μας.Το “αρμόδιο” για την εκπαίδευση Υπουργείο Παιδείας ξύπνησε αρκετά αργότερα και πριν από λίγα χρόνια έφτιαξε σχολές στα ΤΕΙ Ηπειρου και Ιονίων Νήσων.Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο εργαστήριο οργανοποιίας διδάσκει ο οργανοποιός Γιώργος Καρελλάς www.karellas.gr

Να ενημερώσω ότι από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ληξούρι)- κατά ένα ανεξήγητο τρόπο - κανένας φοιτητής δεν έχει πάρει ακόμα πτυχίο, αν και λειτουργεί η Σχολή αυτή εδώ και 7 έτη!