μπατσοι

ποσα τραγουδια ρεμπετικα αναφερονται στα μορφοματα που ειναι γνωστα στην ανθρωποτητα και ως μπατσοι?:slight_smile:

Γιατί δεν κάνεις αυτή τη στατιστική μόνος σου;

γνωριζω 2-3 τραγουδια μονο
1 τουτοι οι μπατσοι που ηρθαν τωρα / ???
2 ΧΤΕς το βραδυ στο σκοταδι / Μαρκος
3 μεσ τον τεκε της Μαριγως / τΑΚΗς Νικολαου

και ρωτησα ισως γνωριζει κανεις καποια παραπανω.Ισως να το χει ψαξει και καποιος αλλος.

Χίε, τρέχα γύρευε… Για να πάρεις μια ιδέα τράβα στο σήλαμπζ και βάλε στην αναζήτηση τραγουδιών τις λέξεις “μπάτσος”, “μπάτσοι”, “πολιτσμάνοι” κλπ.

Παρεμπιπτόντως, ελπίζω να μην έχουμε εδώ, μεταξύ μας, παιδιά αστυνομικών. Άν ναι, αυτό που εγώ θα είχα να τους πώ (αφού σίγουρα θα ενοχλήθηκαν, για να χρησιμοποιήσω ήπια λέξη) είναι πως δυστυχώς, συμπεριφορές αστυνομικών που φέρνουν στο νού τέτοιους χαρακτηρισμούς δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές, τις βλέπουμε και τις ακούμε σχεδόν καθημερινά.

Η άκριτη γενίκευση όμως, εκτός φυσικά καταστάσεως βρασμού ψυχής, δεν είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι, πως να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές. Η λύση πάντως δεν είναι ούτε η γενίκευση, ούτε φυσικά και η κατάργηση των σωμάτων ασφαλείας στη λογική “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”. Άσε που κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν επανάσταση και πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσοι θα ήμασταν αληθινά διατεθειμένοι να παίξουμε τα κεφάλια μας σε μιά τέτοια κατάσταση. Γι’ αυτό λοιπόν επαγρύπνηση, σίγουρα, αλλά και νηφαλιότητα.

A ΡΕ Πανο δεν ειμαι μελος στο σαλαμπζ :083:και δεν εχω προσβαση
ευχαριστω παντως

Νικόλα για να σου φύγει το παράπονο, έψαξα εγώ στο sealabs, και τα μόνα που βγάζει είναι το τούτοι οι μπάτσοι που ρθαν τώρα, και το Μάγκες Καραβοτσακισμένοι που αναφέρεται και ως “Ήρθανε μπάτσοι, βρε και μας πήραν” του Μπάτη.
Αλλά είναι πολλά τα κομμάτια στα οποία αναφέρονται τα όργανα της τάξης, άλλο ένα που μου ρχεται τώρα και δεν το χουν και πολλοί υπ όψην τους είναι το “Τα συμβάντα του Ψυρρή” που αναφέρεται και ως “Χλαπάτσος και Μπισμπίρης” τραγουδάει ο Στελλάκης Περπινιάδης, σύνθεση Κώστα Μακρή και στίχοι Κώστα Ρουμελιώτη, πιθανή ηχογράφηση το 1934

αλλο ενα τραγουδι που αναφερετε στα οργανα ειναι το
Στην υπογα 1930 Α.Κωστης

Υπάρχει και το “πιτσιρικάκι”.

Μερικά που μου 'ρχονται:

Εφουμέρναμ’ ένα βράδυ,
Η φωνή του αργιλέ,
Δροσούλα,
Ήσουνα τι ήσουνα,
Μέσα στου Μάνθου τον τεκέ

Παίδες, σόρρυ κιόλας, αλλά έτσι όπως πάτε… σα να ψάχνετε ψύλλους στ’άχερα. Για να μην παιδεύεστε τσάμπα, ανοίχτε κανα Πετρόπουλο, ή ρίχτε μια ματιά στο αρχείο του Κουνάδη. Και στα δύο νομίζω υπάρχουν ανίτιστοιχες κατηγορίες τραγουδιών (παρανομία/ουσίες/περιθώριο/φυλακή κλπ).

τρεις μαγκες τρεις γερομαγκες,
κυρ-τροχονομε της σειρας…

“αδυνάτισα ο καημένος”
(“απ’το ξύλο το πολύ
που 'φαγα στο δεκα δύο
απ’τη χωροφυλακή”) Κωστής

“Τούτοι οι μπάτσοι που΄ρθαν τώρα” Ιωαννίδης,Καραπιπέρης
“Οι μάγκες” Μοντανάρης-Νταλγκάς
“Βαρκα μου μπογιατισμένη” Μπάτης
“το πιτσιρικάκι” Ροβερτάκης

και νομιζω αν ψαξεις θα βρεις δεκαδες ακόμα… και κάπου έχουν και κάτι καλά βιντεάκια…:slight_smile: