Μπασοκίθαρο

Την καλησπέρα μου σε όλους!
Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα:

  1. Για να μπορέσει κάποιος κιθαρίστας να παίξει καλό μπασοκίθαρο χρησιμεύει η γνώση στις μουσικές κλίμακες ή η γνώση στους δρόμους;
  2. Από την άλλη είναι πάντα ευάκουστο το μπασοκίθαρο ή μήπως είναι καλύτερο να παίζεται η κιθάρα απλά και μελωδικά;
    Μιλάω για τραγούδια που παίζονται από ένα μπουζούκι και μία κιθάρα σε ταβερνούλα.

Για να παιχτούν σωστά τα ρεμπέτικα με κιθάρα και μπουζούκι θα πρότεινα την προσεκτική ακρόαση των πρώτων εκτελέσεων. Εκεί ή θα παίζει η κιθάρα σκέτα ακκόρντα ή θα “περνάει” ο κιθαρίστας κάποιες νότες περαστικές στα μπάσα στη μετάβαση από ακκόρντο σε ακκόρντο.(όχι να “φλυαρεί” σε κάθε αλλαγή βέβαια)Ξεχωριστή η τεχνική των ρεμπέτικών της κιθάρας(μιά κιθάρα παίζει τσιμπιτά, ενδεχομένως με νύχια,δύο κιθάρες, μία συνοδεύει , άλλη σολάρει με πένα)Η γνώση των δρόμων απαραίτητη για κάθε λαικό κιθαρίστα φυσικά και η ακρόαση της πρώτης εκτέλεσης προαπαιτούμενο για την προσέγγιση οποιουδήποτε κομματιού.

Καλησπέρα Emil

  1. αν με το ¨μουσικές κλίμακες" εννοείς τις ευρωπαϊκές διατονικές ματζόρε και μινόρε, αυτες θα σου χρειαστούν αφου χρησιμοποιήθηκαν ερύτατα απο τους δημιουργούς των ρεμπέτικων - αλλα η κάλη γνώση των λαϊκών δρόμων θα σου είναι απαράιτητη.
  2. Εξαρτάται απο το γούστο σου… προσφατα είχαμε μια σχετική διαμάχη για το ρόλο της κιθάρας και μπορείς να πάρεις ιδέες και απο εκει: Νέοι κιθαριστές του ρεμπέτικου

Γεια σου φίλε.Συμφωνώ με την άποψη του Παναγιώτη Κωτσοβίλη.Θα έλεγα επιπλέον πως το καλό μπασοκίθαρο θέλει “στακάτο” παιξιμο,για να τονίζει πιο καλα το συνολικό ακουσμα του μπουζουκιού και της κιθαρας ως σύνολο.Και για να επεκτεινω λιγάκι την συζητηση, οι ακροατες δεν θα πρεπει να εχουν την προσοχη τους μονο σε ενα οργανο απο μια λαικη ορχηστρα,αλλα στο συνολικο ακουσμα που βγαινει.