Μουσική βραδυα για το ρεμπέτικο από το αρχείο της ΕΡΤ

Μια παλιά εκπομπή με τον Γιώργο Παπαστεφάνου για το ρεμπέτικο. Αποσπάσματα έχω δεί να κυκλοφορούν στο φόρουμ αλλά δεν θυμάμαι να έχει δοθεί το λίνκ για όλη την εκπομπή. Αντιγράφω από το αρχείο της ΕΡΤ:

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά και ανασκόπηση στην ιστορία του Ρεμπέτικου Τραγουδιού επιχειρεί η εκπομπή «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ». Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ μας ταξιδεύει στις περιοχές όπου γεννήθηκε και άνθισε το ρεμπέτικο τραγούδι, και αναφέρει τους κυριότερους εκπροσώπους του, παραθέτοντας στοιχεία και πληροφορίες που πηγάζουν από το υλικό που συγκέντρωσε το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών. Η περιπλάνηση ξεκινά με τον ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις του για το ρεμπέτικο τραγούδι, προσδιορίζοντάς το χρονικά από τα μέσα του περασμένου αιώνα και αναφέρεται στο κοινωνικό περιβάλλον που το υποστηρίζει, στις επιδράσεις και επιρροές των πολιτιστικών στοιχείων από Ευρωπαϊκά πρότυπα, στην περίοδο εξάπλωσης, στον χώρο της αρχικής διαμόρφωσης, στις μουσικές ρίζες του ρεμπέτικου, στα συνοδευτικά όργανα και τους επικρατέστερους χορούς, στη θεματολογία και τέλος στους χώρους όπου λειτουργεί. Ο Ι. ΤΣΟΥΜΠΑΡΙΩΤΗΣ, Λαϊκός Μουσικός και η ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΥΒΑΛΗ Προπολεμική Λαϊκή Τραγουδίστρια, μεταφέρουν το κλίμα της εποχής, ενώ η ΝΑΝΑ ΜΕΤΑΞΑ, κόρη του ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, εξηγεί τους λόγους που πέρασε το ρεμπέτικο από λογοκρισία κατά την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια «ΜΑΝΑΚΙ ΜΟΥ», «ΣΑΝ ΠΕΘΑΝΩ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΙ» (ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΣΜΥΡΝΗ), «ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΣ». Ακολουθεί το «ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙ» Στίχοι / Μουσική ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, «ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΡΩ ΧΑΣΑΠΑΚΙ», «ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΓΥΡΝΩ» Στίχοι / Μουσική ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, «ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΣΕ ΧΑΣΩ» Στίχοι / Μουσική ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, «ΜΠΟΕΜΙΣΣΑ» και «ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ» Στίχοι / Μουσική ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ. Προβάλλεται αποσπασματικό πλάνο από την ταινία «4η Αυγούστου» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Επίσης βλέπουμε και ρεμπέτικη κομπανία στις αρχές της (Δημητριανάκης, Κοντογιανναίοι) και Ιορδάνη και άλλους. Παρ’ ότι δεν μας φαίνεται σήμερα τίποτα καινούργιο απ’ όσα λέγονται, έχει την αξία της εικόνας που μεταδίδει το άρωμα της εποχής της αναβίωσης τους ρεμπέτικου στο πλατύτερο μουσικό μας στερέωμα.

http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000071852&tsz=0&autostart=0

ΥΓ. Αν έχει διαφύγει της προσοχής μου και έχει ξαναεπισημανθεί, παρακαλούνται οι συντονιστές να το διαγράψουν.

Πολυ ωραιο…ευχαριστω πραγματικα.