Με αφορμη ενα νεο ντοκιμαντερ για το μπουζουκι - Σπασμένος ήχος

Καταθετω εδω ενα μικρο κειμενο μου, απ το fb, με αφορμη το τρειλερ ενος νεου ντοκιμαντερ για το μπουζουκι, που φαινεται ιδιαιτερα ενδιαφερον, αν κρινουμε απο τις προσωπικοτητες που παρελαυνουν. Στην αρχη του γινεται λογος για το “τελος” του μπουζουκιου.
"Βιαζονται καποιοι, ορισμενοι μαλιστα σοβαροι και καλοπροαιρετοι ανθρωποι, να διακηρυξουν το τελος του μπουζουκιου. Ωστοσο: οργανολογικα ενα οργανο τελειωνει οταν αντικατασταθει απο ενα αλλο. Πχ το κλαρινο αντικατεστησε (😉 το ζουρνα. Οι πρωιμοι τυποι βιολιου και πιανου εδωσαν τη θεση τους σε νεες εκδοχες απο τις οποιες και αντικατασταθηκαν.

Απ αυτη την αποψη, κανενα οργανο δεν αντικατεστησε το μπουζουκι, που στις καρδιες των ελληνων ζει και βασιλευει με το παραπανω…
Εκεινο που εξαντληθηκε ειναι κατι εντελως διαφορετικο: Η αντιληψη της περιοδου '55-'75, οτι η ποσοτητα (πληθος συγχορδιων, περιπλοκο φρασεολογιο και εντυπωσιασμος μεσω της δεξιοτεχνιας) ειναι μια φυσικη εξελιξη που οδηγουσε σε ενος νεου τυπου ποιοτητα. Ε, αυτο πραγματι εξαντληθηκε. Οτι ηταν ανθρωπινως δυνατο να παιχτει παιχτηκε.

Η αντιληψη ομως του να εχουμε την καλυτερη δυνατη μουσικη με τις λιγοτερες δυνατες νοτες, οχι μονο δεν εχει κανει τον κυκλο της, αλλα εχει σταματησει εκει στο 1955 και μας περιμενει να παρουμε σκυταλη απο τον Τσιτσανη και το Μαρκο."

3 «Μου αρέσει»

Υπάρχει σύνδεσμος για το τρέιλερ?

Λογικά αυτό ειναι

4 «Μου αρέσει»

Φαντάζομαι ότι κάποιος (ή κάποιοι) από εκείνους που θα δουν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, θα γράψει κάτι εδώ στο φόρουμ. Αλλά και τίποτα να μην ανέβει, προσωπικά δεν θα σκάσω κι ας μην πάρω απάντηση στην απορία μου για τους λόγους που στην σχετική αφίσα επελέγη να αναφερθούν τα 15 συγκεκριμένα ονόματα και όχι κάποια άλλα. Σίγουρα προτιμώ τους ενδιαφέροντες, όχι τους σπασμένους ήχους και, ευτυχώς, βρίσκω αρκετούς ν΄ ακούσω. Το ότι αυτοί που τους παράγουν, δεν φοράν ομοιόμορφα άσπρα πουκάμισα και παπιγιόν αλλά κανονικά ρούχα, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

προσωπικα δεν ξερω καν με ποια σημασια χρησιμοποιειται η λεξη “σπασμενος”…

Αν παρακολουθήσεις προσεκτικά τις ατάκες στο τρέιλερ, μάλλον θα καταλάβεις κάτι…

Νικο αν δεν εκανες αυτο το σχόλιο δεν θα ειχα προσέξει το κορδόνι της αφίσας που τα αναφέρει.

1 «Μου αρέσει»

δεν καταλαβαινω, αλλα θα ηθελα την αποψη σου…

Πιθανώς λογοπαίγνιο με την (σωστή ή όχι, δεν ξέρω) ετυμολογία bozuk=σπασμένο.

Παρατήρησα ότι στο τρέιλερ εμφανίζεται κάπου φευγαλέα και ο γνωστός Ιάπων πολυοργανίστας που παίζει διάφοα ελληνικά!

1 «Μου αρέσει»

Το μήνυμα που εκπέμπει το τρέιλερ στα πρώτα του 17 δευτερόλεπτα είναι, ότι θα λεχθούν στην ταινία πράγματα που θα κάνουν εντύπωση και θα ανατρέψουν ευρύτερα διαδεδομένες αποδοχές, μάλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής κάποιων καλώς ή κακώς παγιωμένων θετικών αντιλήψεων σχετικά με την αστική λαϊκή μουσική.

Αν και μόνο υποθέσεις κάνουμε, εμένα μου φάνηκε σαν να πρόκειται για τους μουσικούς που θα ακουστούν στο ντοκιμαντέρ, που θα τους ακούσουμε να μιλούν εννοώ. Κάτι σαν “συμμετέχοντες”, διότι προφανώς οι αποδημήσαντες δεν συμμετέχουν, μάλλον κάποιο ηχογραφημένο απόσπασμα θα υπάρχει.
Θα φανεί.

Μα, προφανώς θα ακουστούν, ολόκληροι φυσικά, όχι μόνο η ατάκα που εντυπωσιάζει! Τώρα βέβαια, για ήδη εις κύριον αποδημήσαντας, δεν μπορώ να ξέρω τί παίζει…

Το ντοκιμαντέρ “σπασμένος ήχος” θα προβληθεί στις 16 Μαρτίου (αύριο δηλαδή) στο “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης” και από τις 17-20 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμο online . Επειδή θα είναι online μόνο για τρεις μέρες , προσέξτε μην το χάσετε .

Οι υπόλοιπες πληροφορίες εδώ :

4 «Μου αρέσει»

Λινκ για παρακολούθηση από εδώ, με €3.00

2 «Μου αρέσει»

Γνωρίζουμε αν σκοπευουν να το ανεβάσουν κάποια στιγμή στο YouTube ?

1 «Μου αρέσει»

Προφανώς αν από αύριο κάνετε μια αναζήτηση στο Google , θα το βρείτε . Είναι πιθανό να ανέβει και στο YouTube .

18-20 Μαρτίου *

Παιδιά, δεν πιστεύω ότι θα ανέβει στο youtube, μπορεί οι άνθρωποι να θέλουν να παιχτεί και σε αίθουσες κτλ.
Κι εν πάσει περιπτώσει, ας δώσουμε 3 (!) ευρώ για κάτι που αγαπάμε, να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες!

6 «Μου αρέσει»

Ααα αυτό εννοούσε ότι θα ανέβει στο ίντερνετ

Ε μα προφανώς. Φανταστείτε έξω από τον χώρο του φεστιβάλ να πρόβαλλε κάποιος την ίδια ταινία σε μια πλατεία με ελεύθερη πρόσβαση, τη στιγμή που οι δημιουργοί έχουν κανονίσει με το φεστιβάλ να παιχτεί εκεί με εισιτήριο. Η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, από την πρώτη ιδέα μέχρι την τελική ταινία, «δεν καίει νερό»!

2 «Μου αρέσει»

Σόρρυ αν παρα είναι αυτονόητη η απάντηση, αλλά, η προβολή θα είναι δυνατή μονάχα στις 10 π.μ αύριο ή εφόσον δώσουμε το αντίτιμο μπορούμε να το παρακολουθήσουμε όποτε μας βολεύει;