Μετατροπή 4χορδου σε 3χορδο!

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Για αρχή να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε καθώς και για το επίπεδο των μελών σας.
Ας μην κουράσω, μικρός είχα ξεκινήσει μπουζούκι με “σκύλο” δάσκαλο και με τα πολλά πήρα ένα 4χορδο, αξιοπρεπέστατο όργανο. Σήμερα, 12 χρόνια μετά μουσικός πλέον, το ξανάπιασα στα χέρια μου αλλά ως fan του αυθεντικού παλιού ρεμπέτικου (μέχρι Τσιτσάνη ασχολούμαι) θα ήθελα να έχω τρίχορδο αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και τα σχετικά.
Έχω καταλήξει σε 2 επιλογές Α D A D, ή C D A D. Προτιμώ την πρώτη παρ’ όλο που η μπάσα χορδή ακούγεται λίγο πιο μουντή αφού είναι μια 3η κάτω, αλλά φοβάμαι μήπως αυτή η ασσυμετρία που πιθανόν δημιουργεί στην τάση που ασκείται στο μάνικο το σκεβρώσει ή δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, εφόσον το όργανο κατασκευάστηκε για κούρδισμα C F A D και εγ΄ψ έχω χαμηλώσει τις 2 μπάσσες του χορδές και θα ήθελα τη γνώμη κάποιου που να γνωρίζει…
Επίσης, αν και υπάρχει σχετικό topic, που θα μπορούσα να βρω ασκήσεις (πρακτικές!) για τα δάκτυλα???

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων :slight_smile:

έχω την εντύπωση ότι και τα πολύ παλιά τετράχορδα όργανα πρίν το 40 κούρδιζαν και αυτοί ρε λα ρε λα. Δεν νομίζω να υπήρχε θέμα σκεβρώματος λόγω διαφοράς τάσης…

Σίγουρα θα υπάρχει μια διαφορά αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετή ώστε να σου στραβώσει το μανίκι…

Βέβαια ο Νίκος ο Φρονιμόπουλος ή ο Κώστας ο Χάλιος που είναι οργανοποιοί, μπορούν να σου εξηγήσουν καλύτερα…

Καλώς ήρθες στην παρέα…:088:

είχα ξεκινήσει μπουζούκι με “σκύλο” δάσκαλο και με τα πολλά πήρα ένα 4χορδο,

Ελπίζω να μην αρχίσω το γαυγισμα σε λίγο… (εχω τετραχορδο) :slight_smile:

χωρίς παρεξήγηση … Πλακα κανω…
Παντως δε νομίζω ολοι οι τετραχορδοι να είναι σκυλάδες… :080:

Εγω εχω δύο τετραχορδα και το ένα το εχω “κανει” τριχορδο με το πρωτο κουρδισμα… Δεν εχω καποιο προβλημα παρόλο που το μπουζουκι δεν είναι και ότι καλυτερο υπαρχει…

καλησπέρα φίλε φιλοκτήτη και καλωσήρθες. Το ίδιο ακριβώς κούρδισμα D - A - D - A έχω κάνει κι εγώ στο οχτάχορδο που έχω κληρονομήσει απο τον θείο μου, θεος σχωρέσ’τον… Το χω έτσι γύρω στο 6μηνο και ως τώρα δεν μου έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα…δε γνωρίζω αν είναι λίγος ή αρκετός καιρός…όποιος γνωρίζει για το θέμα ας μας ενημερώσει πάντως:)

[QUOTE] Παντως δε νομίζω ολοι οι τετραχορδοι να είναι σκυλάδες… :080:[QUOTE]

Σε καμμια περιπτωση δεν είπα οτι όλοι οι 4χορδοι είναι σκυλάδες! Σκυλάς όμως 3χορδος μάλλον δεν υπάρχει (ή μήπως υπάρχει τελικα???!). Τέλος παντων υπάρχουν πολύ αξιόλογα έργα για μπουζούκι που αφορούν το ρεπερτόριο του 4χόρδου, απλώς δεν είναι αυτά που ενδιαφέρουν εμένα, δεν έχει να κάνει με σνομπισμό!

οπως είπα πλακα εκανα φυσικά… :019:
Οντως τριχορδος σκυλάς λίγο δύσκολο…

philoctetes καλωσήρθες στην παρέα.

Πριν χρονια στο σχήμα του Παραδοξολογου έπαιζε ο Νίκος Δ.
Ο Νίκος έπαιζε με τετράχορδο μπουζούκι και το κούρντιζε D-D-A-D.
Έβγαζε καλο ήχο.

Τώρα εάν εσένα σε βολεύει αυτό το κούρδισμα δεν ξέρω…

Είσαι σίγουρος; :slight_smile:

Γρρρρ γαβ γαβ
Ε… θέλω να πω όχι και όλοι… :019:

Και τρίχορδος σκυλάς υπάρχει και τετράχορδος και… άχορδος. Γιατί, απλώς, το “σκυλάς” είναι ιδιότητα, δεν είναι τραγούδι.

Δε νομίζω πως δύο ρε βοηθάν ιδιαίτερα, είναι σαν 1 4πλή χορδή…! Ενώ το ADAD είναι σαν επέκταση του 3χορδου κουρδίσματος, που αυτό είναι ουσιαστικά το ζητούμενο και όχι ο αριθμός των χορδών. Αν και λίγο σκυλίσια άποψη, μου αρέσει στη μπασα A η βραχνάδα που βγάζει επειδή είναι πολύ χαλαρή και σαζοφέρνει κάπως :019:!

Γεια σε ολους.παρακολουθω με ενδιαφερον την ολη συζητηση.Πιστευω ομως οτι ολο αυτο ρο μπερδεμα με τα κουρδισματα δεν προκειται να βοηθησει τον φιλο που ανοιξε αυτην την συζητηση.Το τετραχορδο ειναι φτιαγμενο πανω σε αλλη λογικη.Αλλαζει η τεχνικη τα πιασιματα και γενικα ολος ο τροπος παιξιματος.Το μανικο ειναι πιο φαρδυ πιο χοντρο και χανεις την αισθηση που θα πρεπει να εχεις παιζοντας τριχορδο.προσωπικα θεωρω λαθος το να κουρδιζουμε το τετραχορδο σαν τριχορδο.Εκτος και εαν καποιος θελει να παιζει ετσι γιατι τον βολευει η εχει προσαρμοσει τους χειρισμους πανω σε αυτο το κουρδισμα.Αλλο ειναι να προσθεσεις επιπλεον χορδες στο τετραχορδο και να το κανεις πενταχορδο-οπωσ το εχουν κανει ηδη με την επιπλεον σολ-και αλλο ειναι να προσπαθεις να προσαρμοσεις το τετραχορδο στο τριχορδο.αν και αδερφια τετραχορδο και τριχορδο ειναι τελειως διαφορετικα οργανα.

Αυτό που λες σε σχέση με το μάνικο δεν το είχα υπόψιν επειδή όπως φαίνεται και στην φωτο παρακάτω το δικό μου είναι στενό. Οκ αν ήταν πραγματικό τρίχορδο θα ήταν λίγο στενότερο αλλά σιγουρα δεν είναι το χοντροκομμένο που έχουν πολλά από τα 4χορδα που έχω δει εγω τουλάχιστον. Τέλοσπάντων ποτέ δε με τραβηξε η φιλοσοφία του 4χόρδου, γι αυτό και το παράτησα τότε (μιλάμε για 1 δεκαετία πίσω!) εννοείται πως η φιλοσοφία του παιξίματος είναι τελείως διαφορετική αλλά ως μουσικός με 4 πτυχία κάποια πράγματα μπορώ και τα “κλέβω”, από άλλους που παρακολουθώ να παίζουν και ακόμη περισσότερα από παλιές αλλά και σύγχρονες ηχογραφήσεις.Κατα τη γνώμη μου αυτό που μετράει πάνω απ’όλα είναι η αφομοίωση του ύφους, δηλ. πενιές, στολίδια κλπ, η σωστή χρήση τους και πάνω απ’ όλα η έκφραση. Θα ήθελα πολύ ένα τρίχορδο αλλά σε καμμία περίπτωση δεν έχω την ευχέρεια για την ώρα ν’ αγοράσω ένα οπότε ως λύση ανάγκης κατέληξα εκεί μιας και με το 4χορδο δεν υπάρχει μέλλον για μενα.:026:

χωρις να γνωριζω απο οργανοποιία σα μηχανικος νομιζω οτι οι διαφορες στην ταση δεν ειναι ικανες να κανουν σκευρωμα το θέμα ειναι οτι δεν θα μοιαζει ο ηχος με τρίχορδου κατα τη γνωμη μου, γιατι το καπακι του τετραχορδου είναι πιο χοντρο ακριβώς για να αντέχει περισσοτερες τασεις αρα λογικα εχει και λιγότερες ταλαντώσεις και διαφορετικο ηχο
και το 2ο θέμα ειναι οτι θα έχεις ζητημα με τη δακτυλοθεσία ιδιαιτερα αν είσαι απειρος, το λέω επειδη κι εγω προσπαθησα να παιξω σε τέτοιο μπουζούκι ενω δεν ειχα ιδέα και με δυσκόλεψε πολύ

Φρονιμόπουλε were are you???/???

Έχω ακούσει (και παίξει, αλλά τότε ήμουν αρχάριος…) ένα παλιό τετράχορδο το οποίο είχε μετατραπεί σε τρίχορδο.
Ο ήχος αυτού του μπουζουκιού ήταν και είναι για μένα ο καλύτερος που έχω ακούσει ποτέ. Δεν είχε παέι καν το μυαλό μου ότι αυτό που ακούω είναι πρώην τετράχορδο ! Ίσως να ήταν βέβαια θέμα τύχης…
Άρα δεν είμαι σίγουρος ότι a priori δεν θα πετύχει μια τέτοια μετατροπή.

Αυτό για το καπάκι δεν το ήξερα. Για το θέμα του ήχου πάντως ξέρω οτι παίζει ρόλο εκτός από το υλικό και το σχήμα του σκάφους δηλ το ποσο βαθύ αλλά και πόσο στενό είναι… Το θέμα της απειρίας είναι και λίγο σχετικό, ξαναλέω είναι μουσικός με 4 κορνίζ…εεεεεεεε… πτυχία! Τέλοσπαντων η ουσία είναι να γουστάρεις αυτό που παίζεις :246:!!!:):090::78::):090::78:

φίλε επειδή το ξανάπες,δεν νομίζω οτι μας παίρνει να μετράμε ποιός έχει περισσότερα πτυχεία εδω μέσα,γιατί θα χάσουμε. είμαι λίγο καιρό εδώ αλλα απο ότι καταλαβαίνω γράφουν εδώ κάποιοι με πολύ περισσότερα στο κεφάλι τους απο εμάς, και πολύ περισσότερα χαρτιά στους τοίχους τους, και σεβαστή εμπειρία σε έρευνα και σε νυχτοκάμματο…Ας αφήσουμε τα 4 πτυχεία εκεί ακριβώς που πρέπει να είναι, στην κορνίζα…
Πάντα φιλικά…
Αλέξανδρος

Τον φάγαμε τον άνθρωπο ρε παιδιά. Μια ερώτηση έκανε, εάν θα σκεβρώσει ή οχι το μπουζούκι του
Άλλωστε είπε εξ’ αρχής ότι απλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα για αγορά άλλου οργάνου .

Επειδή ακριβώς δεν μετράνε μόνο τα πτυχία γι αυτό και κάνω κουβέντα και ρωτάω επειδή ακριβώς είδα πως υπαρχουν άνθρωποι εδω μέσα που γνωρίζουν πολύ περισσότερα από μένα αλλά και το αντίστροφο.
Τώρα αν θεωρείς πως ένας άνθρωπος που έχει φάει ΧΡΟΝΙΑ απο τη ζωή του μέσα στα ωδεία και τα περισσότερα από αυτά στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης (αν το έχεις υπ’όψιν σου) δεν δικαιούται έστω να το αναφέρει οκ, αποψή σου.
Σε τελική ανάλυση δεν είπα σε κανέναν “μεγάλε έχω δίκιο, ξέρω περισσότερα απο εσένα, έχω 4 πτυχία” κλπ, απλώς το ανέφερα ως ένα στοιχείο που δείχνει οτι δεν είμαι κάποιος που έσι απο τυχη βρήκε ένα μπουζουκάκι και είπε να περάσει την ώρα του χωρίς να ¨ακούει", χωρίς να έχει κάποιες βάσεις.
Για να έρθω στα λόγια σου, δεν είπα μάγκες βγάλτε τα να τα μετρήσουμε (τα πτυχία!)

:039::039::039:

Πόσο χρονών είσαι δηλαδή; και τι πτυχία;:127:

Για νά χει τέσσερα (4) πτυχεία απο το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης (αν το έχεις υπ’όψιν σου)
πρέπει να ναι τουλάχιστον 117 χρονών:019:

ενυγουέι το χω υπόψιν μου το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης , απλά λέω υπάρχουν κάμποσα πτυχεία εδω μέσα, απλά οι άνθρωποι δεν διαφημίζουν τους πόνους και τις κακουχίες που περάσαν στα διάφορα κρατικά η οτιδήποτε ωδεία η πανεπιστήμια…

Και ποτέ δεν αποθάρρυνα κανέναν απο το να πει τη γνώμη του…