Μάθημα μπουζούκι εξ αποστάσεως (ή όχι)

Τι είναι προτιμότερο να έχεις ένα πολύ καλό δάσκαλο να σου κάνει μάθημα από κοντά ή ένα εξαιρετικό δάσκαλο αλλά να είναι εξ αποστάσεως (online)? για 4χορδο μπουζούκι.

Σαφέστατα από κοντά, στην μουσική δεν λειτουργεί σωστά το διαδικτυακό μάθημα. Αναγκαστικά το κάνουμε σε συνθήκες λοκντάουν ή σε απομακρυσμένα σημεία.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ φίλε για την ανταπόκριση.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ κι εγώ, στο μέτρο που η σχέση δασκάλου-μαθητή είναι μια προσωπική σχέση που εξ αποστάσεως μόνο λειψά θα καλλιεργηθεί.

Για τεχνικά ζητήματα όμως, όπως το να παίζουμε μαζί (χρονοκαθυστέρηση, προβλήματα στη σχετική ένταση κλπ.) ή το να σου πιάσει το χέρι για να σου δείξει πώς πρέπει να κάνεις κάποια κίνηση, νομίζω ότι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται.

Ανήσυχος δάσκαλος, που να μην επαναπαύεται στις μεθόδους που έχει ήδη διαμορφώσει, με ανησυχο μαθητή, που να τα αρπάζει επειδή το θέλει πολύ, μπορούν πιστεύω να κάνουν δουλίτσα και μέσω οθόνης. (Και κέρδος ο χρόνος μετακίνησης!)

Αλλά οπωσδήποτε, παρά να υπερπηδάς εμπόδια, είναι πολύ προτιμότερο να μην υπάρχουν εμπόδια!

2 «Μου αρέσει»

Πολύ σημαντικό αυτό, ισχύει σε όλα τα μαθήματα αλλά στην μουσική υπάρχουν και επιπλέον προβλήματα.

Μετά από ενάμιση χρόνο αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης, μπορώ να πω ότι βρήκα κάποιους τρόπους να προσαρμόσω το μάθημα ώστε να λειτουργεί καλύτερα (κάμερα-μικρόφωνο, βίντεο, ταμπλατούρες-παρτιτούρες), αλλά υπήρχαν και θέματα που εξ ορισμού δεν λύνονται από απόσταση.
Ο συγχρονισμός είναι εξαιρετικά κρίσιμος στην μουσική, ο ρυθμός είναι η βάση των πάντων και ο μαθητής πρέπει να μάθει να παίζει με άλλους (και για να βλέπει λάθη και για την ευχαρίστηση φυσικά). 'Ενα άλλο πρόβλημα του διαδικτύου είναι η ποιότητα του ήχου, καθώς και η δισδιάστατη απεικόνιση. Βάζει όρια στο πόσο καλά μπορεί να “κλέψει” ο μαθητής, αλλά και στο πόσο αναλυτικά μπορεί να πιάσει αδυναμίες ο δάσκαλος. Για παράδειγμα αν γίνεται σωστή τοποθέτηση και κίνηση των χεριών, αν είναι όντως χαλαρά τα χέρια, που ειδικά στους αρχάριους είναι καθοριστικό να γίνει σωστά από την αρχή. Επίσης στους προχωρημένους δυσκολεύει την εκμάθηση απαιτητικών και λεπτών χειρισμών.
Αυτό φάνηκε την άνοιξη, που συνάντησα ξανά από κοντά τους μαθητές μου και μάλιστα κάποιους για πρώτη φορά καθώς είχαν ξεκινήσει μέσα στο λοκντάουν. Ευτυχώς με κάποια κανονικά μαθήματα από κοντά διορθώθηκαν πολλά θέματα, με διπλό κόπο βέβαια αφού δεν έγινε εξαρχής.

ΥΓ: Μήπως να διαχωρίσουμε το θέμα σε “προβλήματα διαδικτυακών μαθημάτων”;

1 «Μου αρέσει»