Λαϊκη Κιθάρα (τροπικότητα και εναρμόνιση) & συμβουλές για λαϊκή κιθάρα

Καλησπερα στη μουσικη παρεα!!!Νεος χρηστης ειμαι οποτε εαν εχει απαντηθει παρομοια ερωτηση μου την κατανοηση σας! Απ οσο εψαξα δεν βρηκα κατι σχετικο!! Ας μπω στο θεμα λοιπον. Ασχολουμαι με την κιθαρα καποιο καιρο (κυριως ηλεκτρικη) ξενα ροκ κλπ. Ομως προσφατα αποφασισα να αλλαξω το ειδος μου, επιασα την ακουστικη μου και αποφασισα να παω στους δρομους του ρεμπετικου. Σημερα πηρα το βιβλιο του κ. Μυστακίδη Λαικη κιθαρα τροπικοτητα και εναρμονιση, και ξεφυλλιζοντας το ειναι εμφανες οτι θα σου διδαξει πολλα!!! Η ερωτηση μου ειναι η εξης. Καποιος πιο εμπειρος στους λαικους δρομους και τη λαικη κιθαρα, εχει μελετησει το εν λογο βιβλιο? Και αν ναι πως το μελετησε, οπως παει με τη σειρα, η μεταπηδουσε κεφαλαια ??? Οποιαδηποτε συμβουλη δεκτη, ακομη και εκτος βιβλιου για το τι πρεπει να ψαξω να μελετησω. Σας ευχαριστω πολυ!

4 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Γιάννη. Ενημερωτικά, ο Δημήτρης Μυστακίδης έβγαλε τις τελευταίες μέρες, και μια σειρά βίντεο που αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου. Ίσως αυτό να σε βοηθήσει:

Τώρα σχετικά με την σειρά της διδασκαλίας, καλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις τον ίδιο τον κ. Μυστακίδη με ένα μήνυμα, μιας και είναι μέλος στο φόρουμ:

4 «Μου αρέσει»

Καλησπερα Λουκα και ευχαριστω για την απαντηση. Ειμαι ενημερος το ειδα οτι εβγαλε και βιντεο προσφατα με τις ασκησεις απο το βιβλιο του. Θα με βοηθησουν σιγουρα. Απλα η απορια μου ειναι να το παω οπως ειναι η σειρα, η να δω διαφορα κεφαλαια διασπαρτα και δεν παιζει τοσο ρολο. Επισης θα επρεπε ηδη να γνωριζω τους λαϊκους δρομους? Γιατι στις πρωτες ασκησεις με τη μια σε μεταπηδαει στην ιδια ασκηση απο ραστ σε χιτζαζ κοκ. Πιο κατω απ ο,τι ειδα εχει τους δρομος βεβαια σε πληρη οκταβα… ηδη ξεκινησε το μπερδεμα πριν αρχισει η εντατικη μελετη :fearful:

Κοίτα για μένα το λογικό είναι να ακολουθήσεις την σειρά που έχει το βιβλίο. Απ΄ότι ξέρω ξεκινάει με τρίχορδα τετράχορδα, πεντάχορδα και μετά στην ανάπτυξη τους. Η λογική λέει ότι το βιβλίο απευθύνεται και σε αρχάριους και σε πιο προχωρημένους, άρα θα υπάρχει μια λογική σειρά που θα εξηγείται καθώς προχωράς.
Τώρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, με την έννοια ότι για παράδειγμα όπως λες, ήδη παίζεις κιθάρα, απλά άλλο ρεπερτόριο. Τότε λογικά τεχνικές στην πένα και τέτοια θέματα θα τα ξέρεις σε κάποιο βαθμό. Οπότε αν θέλεις τα προσπερνάς αυτά. Τώρα για το θεωρητικό μέρος το βιβλίο "χτίζει¨ την γνώση βήμα βήμα. Και κατά την γνώμη μου είναι ένας καλός οδηγός.
Για την ακρίβεια θα σου πω τι μου είπε ένας πολύ καλός κιθαρίστας φίλος μου και δάσκαλος μου. “Ακόμα και να διαφωνεί κάποιος, σε μερικά από αυτά που λέει ο Δημήτρης στο βιβλίο του, αυτό είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να το χρησιμοποιήσει ο καθένας.”

3 «Μου αρέσει»

Ναι Λουκα τωρα που το λες και εσυ και το ξανασκεφτομαι, μαλλον αυτη ειναι η λογικη του να εξοικιωθεις αρχικα με πιο λιγα αρα και πιο ευκολα αρχικα με τριχορδα κλπ και μετα να προσθεσεις και ολοκληρη την κλιμακα. Ετσι κι αλλιως και οταν ξεκινησαμε στις αρχες την καθε συγχορδια την πηραμε ντεφακτο απλα τη μαθαμε. Μετα μαθαμε απο τι αποτελειται για ποιο λογο ειαι ετσι η δακτυλοθεσια κλπ κλπ. Οποτε θα ξεκινησω οπως ειπες και εσυ με τη σειρα και λογικα με τον καιρο θα εξοικιωθω και σε αυτους τους αγνωστος προς το παρον για μενα δρομους!!!Να εισαι καλα σε ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον!!

2 «Μου αρέσει»

Απλά μια υπενθύμιση που γίνεται κατά κόρον εδώ και σε όποιον ασχολείται με το ρεμπέτικο. Δεν μιλάμε για κλίμακες αλλά για δρόμους που αποτελούνται από τετράχορδα πεντάχορδα και τρίχορδα. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μια πάρα πολύ καλή εξήγηση και “μπάσιμο” σε αυτό, είναι και το θέμα του φίλου και μέλους liga_rosa σχετικά με τους δρόμους.

3 «Μου αρέσει»

Ετσι οπως το βλεπω θα μου καλυψει παρα πολλες αποριες!!! Θα το μελετησω οσο δεν παει και θα το εκτυπωσω για να το εχω για αρχειο!!!Ευχαριστω πολυ και παλι!!! :grinning: :grinning: :grinning:

3 «Μου αρέσει»

φίλε μου καλώς ήρθες! τί να πω τώρα, με κάλυψε πλήρως ο λουκάς. θα τον προσλάβω για γραμματειακή υποστήριξη.
όντως είναι πολύ σημαντικό που βγήκε αυτό το βιβλίο, ο μυστακίδης έχει τρομερή εμπειρία σε παιξίματα (λάιβ και στούντιο) και διδασκαλία. κοίτα να το ξεκοκκαλίσεις τώρα που έχεις χρόνο, και για όποια ερώτηση εδώ είμαστε (ακόμα καλύτερα αν μπει και ο ίδιος στην κουβέντα).
μην παραλείψεις τα βασικά που είναι στην αρχή, αλλά μετά τους δρόμους με τα παραδείγματα νομίζω μπορείς να τα πάρεις με όποια σειρά θέλεις. αυτό που δεν μπορεί να γραφτεί σε ένα βιβλίο, είναι η διαφορετική τεχνική στην πένα αλλά και στην ταστιέρα. δηλαδή το δεξί χέρι που δανείζεται στοιχεία από το λαούτο με τσάκισμα του καρπού και παίξιμο “apoyando” με πένα, και επίσης το αριστερό χέρι που χωρίζει την κιθάρα σε μπάσα και πρίμα (“σπάζοντας” τα μπαρέ, και με γενικότερη αντίληψη στην συνοδεία).
όσο για το θεωρητικό κομμάτι, απλά δώσε βάση στην τροπικότητα. δηλαδή μην μάθεις τα 3-4-5χορδα και τους δρόμους όλα από ρε, αλλά από την βάση (βαθμίδα) που ξεκινάει το καθένα ώστε να κατανοήσεις την συμπεριφορά τους. επίσης δεν έχει καμιά σημασία η διάκριση των δρόμων σε ματζόρε και μινόρε, ανάλογα με την συγχορδία που σχηματιζεται.
πολύ καλά βιβλία για την τροπικότητα είναι των βούλγαρη-βανταράκη και του ανδρίκου. όρεξη να’χεις, και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.


http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=551

3 «Μου αρέσει»

Γιάννη, νομίζω ότι αν το περάσεις όλο πρώτα μια γρήγορη ανάγνωση και μετά στρωθείς στη μελέτη, η απορία σου σχετικά με τη σειρά θα λυθεί. Ίσως μάλιστα να βρεις την προσωπική σου απάντηση, διαφορετική από αυτήν που θα ταίραζε σε άλλον.

Δεν έχω προσωπική άποψη για το βιβλίο, αφού δεν παίζω κιθάρα, αλλά αυτό κάνω σε κάθε παρόμοια περίσταση. Περιεχόμενα, εισαγωγή-πρόλογο, μια εικόνα για τη δομή των κεφαλαίων (ακολουθούν όλα την ίδια δομή; αν ναι, ποια είναι αυτή; αν όχι, πότε αλλάζει; …κλπ.), ενδοκειμενικές αναφορές (δηλαδή τα διάφορα «βλ. προηγούμενο / επόμενο κεφάλαιο»), παραρτήματα. Όλα αυτά πιστεύω ότι μπορούν να σε καθοδηγήσουν στη σειρά της μελέτης.

4 «Μου αρέσει»

Καλημέρα Νίκο ευχαριστω για την απάντηση !!! Όρεξη υπάρχει, αυτά τα ακούσματα έχουμε από τους πατεράδες μας !!! Ναι δε θα πιάσω το τα τρίχορδα κλπ από μια τονική μόνο, και γω αυτής της λογικής είμαι, να κατανοησεις τον τρόπο !!! Θα το μελετήσω το βιβλίο όσο δεν πάει, και μετά μελετώ και το βιβλίο που έστειλες!!! Να τελειώσει αυτή η κατάσταση να πάω σε ένα κατάστημα να το δω και από κοντά !!! Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια Νίκο !!!

1 «Μου αρέσει»

Ναι θα το δω μια ματιά και σήμερα λίγο πιο καλά να ξέρω τι με “περιμενει” και θα ξεκινήσω με τη σειρά μετά από αυτό !!!

Καλημέρα σε όλους

Αυτά που πρέπει να μελετήσεις και να εμπεδώσεις πολύ καλά είναι το κεφάλαιο των τετραχόρδων πενταχόρδων και τα αρπέζ. Εκεί αν παρατηρήσεις παρουσιάζονται τα τετράχορδα και τα πεντάχορδα σε όλες τις θέσεις που ουσιαστικά καλύπτουν όλη την έκταση της ταστιέρας και όλες τις τονικότητες. Από την στιγμή που θα μπείς στους λαϊκούς δρόμους ό βαθμός δυσκολίας είναι ίδιος για όλους. Γίνεται η παρουσίαση του κάθε δρόμου σε όλη την έκταση της ταστέριας και σε όλες τις τονικότητες επίσης. (Εδώ εάν δεν έχεις κατανοήσει τις θέσεις των 5χόρδων/4χόρδων Θα έχεις πρόβλημα). Μετά ακολουθούν μελωδικές ασκήσεις πάνω σε κάθε δρόμο που σε εξοικειώνουν με τον κάθε δρόμο αλλά και ασκήσεις εναρμόνισης αλλά και ενδεικτικό ρεπερτόριο με μεγάλες διαφορές δυσκολίας σε κάθε δρόμο. Εδώ είναι σημαντική η ύπαρξη δασκάλου γιατί και οι ασκήσεις και το ρεπερτόριο λειτουργούν σαν αφορμές. Κάθε άσκηση που υπάρχει μέσα στο βιβλίο σηκώνει πάρα πολλές παραλλαγές για ανάπτυξη φρασεολογίας και ένας έμπειρος μουσικός/δάσκαλος σ αυτή την περίπτωση είναι καθοριστικός. Το βιβλίο δεν στήθηκε με την λογική της “διδασκαλίας άνευ διδασκάλου” Το υλικό είναι τεράστιο για να κάνεις κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν διαφωνούμε σε θεωρητικό επίπεδο είναι ένα πολύ καλό “γυμναστήριο”. 'Οτι χρειαστείς, εδώ είμαστε.

ΥΓ. Τα βίντεο που ανεβάζω είναι μόνο οι ασκήσεις και το ρεπερτόριο. Λείπει όλο το θεωρητικό κομμάτι και ίσως γι αυτό σου φαίνονται ότι να ναι.

9 «Μου αρέσει»

Κ. Μυστακίδη καλή σας ημέρα και ευχαριστω πολύ για το χρόνο σας κ;ι την απάντηση σας. Προς το παρόν δεν νομίζω να είναι και πολύ εφικτό να ξεκινήσω με δάσκαλο είναι η αλήθεια λόγω της κατάστασης, οπότε έλεγα να το ξεκινήσω μόνος μου και να δω που θα πάω. Σίγουρα όταν έχεις δάσκαλο σου δίνει περισσότερες ιδέες και σου ανοίγει τους ορίζοντες. Πιστεύω σε ένα μεγάλο βαθμό θα με φτάσει εκει που φαντάζομαι το βιβλίο με προσωπική μελετη. Κάθε βοήθεια φυσικα που λαμβανω και από το γκρουπ είναι καλοδεχούμενη και σας ευχαριστώ. Όπως και να έχει εσείς και όλα τα μέλη που απάντησαν μου καλύψετε τις απορίες που είχα για αρχή. Σας ευχαριστω πολυ και παλι, καλή μελέτη να έχουμε με όμορφες ιδέες. Να είστε καλα!

3 «Μου αρέσει»