Λαούτο Πανηγύρη Παναγή

Γιάννη,

Κατ` αρχήν συγχαρητήρια για την τόσο σημαντική δουλειά για την παραπέρα ζωή τους, που κάνεις σε όργανα παλιών κατασκευαστών.

Και βέβαια, γιά την αποτύπωση και φωτογράφησή τους.

Για οποιαδήποτε βοήθεια η συμβουλή μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου και τηλεφωνικά. ( Στείλε π.μ. για το τηλέφωνο ).

Και μιά και τόφερε η κουβέντα , νομίζω πως θα είναι χρήσιμο γιά όποιον επισκέπτεται το φόρουμ, να παραθέσω ένα παλιότερο, συνοπτικό πληροφοριακό σημείωμα για τη συντήρηση των μουσικών οργάνων που είχε κυκλοφορήσει ο Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας :

ΣΥΛΛΟΓOΣ ΦlΛΩΝ KΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΪΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η επισκευή και η συντήρηση των μουσικών οργάνων είναι μια εργασία υψηλής εξειδίκευσης, γνώσης και εμπειρίας καθοριστική για την παραπέρα. ζωή του οργάνου, που πρέπει πάντα να εκτελείται από οργανοποιό. Υπάρχει συγκεκριμένη δεοντολογία την οποία καλό είναι να γνωρίζει τόσο ο επισκευαστής, όσο και ο κάτοχος του οργάνου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικό όργανο ή όργανο επώνυμου κατασκευαστή ή και ανώνυμου που ωστόσο έχει καλλιτεχνική ή συναισθηματική άξια για τον ιδιοκτήτη του.

Για οποιαδήποτε επέμβαση σε τέτοιο όργανο, απαιτείται εκτός από καλή γνώση της οργανοποιίας και η γνώση της τεχνικής και αισθητικής αντίληψης και των υλικών του κατασκευαστή.

Η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση ενός οργάνου πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται κανένα από τα χαρακτηριστικά του. Ένα μουσικό όργανο είναι ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης και δεν πρέπει να γίνεται σ` αυτό οποιαδήποτε επέμβαση βελτίωσης που θα αλλοίωνε τα αρχικά χαρακτηριστικά του.

[LEFT]Εφόσον ζει ο κατασκευαστής του οργάνου, θα πρέπει να είναι αυτός που θα αναλάβει τη συντήρηση η επισκευή του. Ακόμα και αν το όργανο φτάσει στα χέρια άλλου κατασκευαστή, καλό είναι να ενημερώνεται και να ζητείται η γνώμη του αρχικού κατασκευαστή.

[/LEFT]

Η αντικατάσταση τμημάτων του οργάνου γίνεται μόνον εφόσον είναι απολύτως αναγκαία., επειδή τα αρχικά υλικά δεν μπορούν πλέον να επισκευαστούν και πάλι με τα συγγενέστερα υλικά και με το μεγαλύτερο σεβασμό στο δρόμο δουλειάς του κατασκευαστή.

Οποιαδήποτε μεγάλη λειτουργική παρέμβαση ( π.χ. αλλαγή καπακιού ), καλό θα είναι να περιγράφεται και να υπογράφεται από τον επισκευαστή στην ανάλογη ετικέττα που κολλιέται κάτω η δίπλα εκείνης του κατασκευαστή.

Ευχαριστώ Theos.

Μάλλον θα πρέπει να οργανώσουμε εκδρομή αλληλογνωριμίας προς τα μέρη του Γιάννη. Ίσως κάποιο Σαββατοκύριακο.

Άκου όμως ένα προωθημένο σενάριο που σκέφτηκα τώρα.

Μια από τις επόμενες συναντήσεις του Φόρουμ θα είναι λέει καλοκαιρινή και διήμερη προς Κυπαρισσία μεριά. :089:

Κάποιοι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουμε πρωι από την Αθήνα είτε ομαδικώς είτε μεμονωμένως, στη διαδρομή θα πάρουμε το Theos από Κόρινθο. Θα έχουν καταφθάσει και άλλοι από διάφορα άλλα μέρη (π.χ οι αντιπροσωπείες από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη). Αφού περάσουμε όλη την ημέρα στα μέρη του Γιάννη (με παρουσίαση από το Φρονιμόπουλο για την δεοντολογία της επισκευής οργάνων, συζήτηση για τις εμπειρίες της κατασκευής από τους άλλους ερασιτέχνες οργανοποιούς της παρέας, … με το σχετικό θάψιμο όλων των επαγγελματιών κτλ), κατά το βραδάκι πάμε κατά το χωριό του Αδμίνορα (ο οποίος θα έχει εν τω μεταξύ οργανώσει εκεί την επίσημη συνάντηση του Φόρουμ, φυσικά δίπλα στη θάλασσα). Όπως επιβάλεται, το κυρίως πιάτο θα είναι γουρνοπούλα που θα είναι έτοιμη για άμεση κατανάλωση μετά των άνάλογων συνοδών (π.χ. κρασί χειροποίητο από το αμπέλι του admin :102:) και των σχετικών 20-30 μπουζουκιών και λοιπών οργάνων που θα έχουμε κουβαλήσει μαζί μας. Τη επομένη το μεσημέρι που θα ξυπνήσουμε, θα πάμε για ομαδικό μπάνιο στην παραλία του Αγιαννάκη ή όπου αλλού κανονίσει η διαχείριση του Φόρουμ.:slight_smile:

Καλά μη βαράτε οι Κρητικοί και οι εκ Θεσσαλονίκης (και των λοιπών περιοχών). Μια κουβέντα είπαμε.

Μακάρι να καταφέρω να είμαι μέρος αυτής της κουβέντας.

Πολύ όμορφα όργανα και τα δύο…
Εκτός απο ελαφριά μήπως είναι και λίγο “μικρόσωμα” για λαούτα ? τουλάχιστον έτσι μου φαίνονται…

Πάντα τέτοια

Νίκος

Τρελαίνομαι για εκπαιδευτικές εκδρομές…! :090:
Οπωσδήποτε θα περάσουμε από το νεοσύστατο οργανοποιείο του φίλου Χρήστου Βουλαδάκη στην Κόρινθο.

Η κάθοδος των μυρίων!:slight_smile:

:230:Σώπα μωρέ… απλά εποικοδομητικά σχόλια και κοινωνική κριτική κάνουμε!:092:

Γουστάρω:085:πνευματική τροφή… και κακές παρέες!:088:

προς Μulti :το λαούτο του Παναγή έχει βαθύτερο σκάφος μήκους 48 εκ και μήκος χορδής 72 εκ.
Το παλιότερο έχει μήκος χορδής 74εκ μήκος σκάφους 47 εκ και γενικά όχι τόσο βαθύ σκάφος.
Ο Ανωγειανάκης χωρίζει τα λαούτα σε τρία μεγέθη αυτά πρέπει να είναι το μεσαίο μέγεθος.

Προς Νίκο Φρονιμόπουλο:Νίκο σε ευχαριστώ πολύ! Θα επικοινωνήσουμε σύντομα.(υπάρχει ένα βιολί που πιθανότατα είναι αυθεντικό Guarneri del Jesu.Θα σου στείλω Π.μ.)Η επισκευαστική μου προσέγγιση ταυτίζεται με τις προτάσεις του συλλόγου.

Παναγιώτη, theos και λοιποί εννοείται πως σας περιμένω το καλοκαίρι. Όπως λέμε στο χωριό μου “η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλία δεμένα”.
Και επειδή ο λόγος είναι περί κατασκευαστών και λαουτοειδών παραθέτω μια λίστα των σημαντικότερων κατασκευαστών του οργάνου σκαναρισμένη απ΄τη μελέτη του Φοιβου Ανωγειανάκη στο περιοδικό Λαογραφία τευχος ΚΗ΄
<Γνωστοί μαστόροι κατασκευαστές λαγούτου:
Αθήνα. Εμμανουήλ Βελούδιος, Δημήτριος Μούρτζινος, Εμμανουήλ Ν. Κο-πελιάδης, Νικόλαος Έμμ. Κοπελιάδης, Φώτης Αυγέρης, Ιωάννης Γ. Γομπάκης, Ι. Γ. Σταθόπουλος, Γεώργιος και Βασίλειος Παναγής, Γιάννης Παλαιολόγος, Κώστας Αγγελίδης, Έμμ. Μπουλούμπασης, Αντώνιος Κοντόρης ,Νικόλαος Καρύδας, Ν. Ν. Κοπελιάδης, Κυριάκος Πεσμαζόγλου ή Λαζαρίδης.
Πειραιάς. Γιάννης Μουρατίδης, Σταϋρος Διπαπίδης, Μιχαήλ Σκεντερίδης, Βασίλης Σκεντερίδης, Συμεών Β. Σκεντερίδης. Ά ρ μ εν η δες μαστόροι πού έζησαν ή ζουν ακόμα και εργάζονται στον Πειραιά. Άράμ Παπαζιάν, Χαγκοπ Τσακιριάν, Ζοζέφ Τερζιβασιάν, Γρηγόριος Άπαρτιάν.
Θεσσαλονίκη. Χρήστος Εύθ. Παρασίδης, Ηλίας Κανάκης (Καπούδαγλης), Βίκτωρ Δεκαβάλλας, Κων/νος Βίκτ. Δεκαβάλλας.
Χανιά. Μανώλης Φραγκιεδάκης, Γεωργ. Έμμ. Φραγκιεδάκης. Ρέθυμνο. Ιωάννης Δ. Παπαδάκης.
Κωνσταντινούπολη. Μανώλης Βένιος, Κων/νος Μαυρομάτης, Νικόλαος Μαυρούσης.
Κύπρος (Λευκωσία). Κυπριανός Χ. Εύαγγελίδης, Αντώνιος Γ. Ποσπορίδης.
Αμερική. Α. Σταθόπουλος (Νέα Υόρκη), Δ. Γκραίτσης και Γεώργιος Δ. Γκραίτσης (Σικάγο).
Αναφέρουμε ακόμα ότι ώρισμένοι λαουτιέρηδες επιτηδεύονταν, όχι μόνο στην επιδιόρθωση, αλλά και στην κατασκευή λαγούτων. Δυο τέτοιοι λαουτιέρηδες και μαζί κατασκευαστές λαγούτου ήταν ό Ανδρέας Δελετσίνας στις Σπέτσες, και ό Κων/νος Ν. Ράλλης στην Άκρατα Αιγιαλείας. >

Παρομοίως και η δική μου Γιάννη, σε ευχαριστώ, και θεωρώ τιμή μου να είμαι καλοδεχούμενος από σένα… Η οργανοποιία είναι παλιό μεράκι μου, μα για διάφορους λόγους (κυρίως βιοπάλη) ξεκίνησα αργά και έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και μεγάλη δίψα για οπτικοακουστικές πληροφορίες… Χρόνο δεν έχω γιατί έμπλεξα και με όψιμες σπουδές! Οπωσδήποτε όμως το καλοκαίρι, είτε μόνος είτε με τον Παναγιώτη, που επίσης εκτιμώ και θέλω να γνωρίσω, θα σε επισκεφτώ στο εργαστήρι σου!

ε όχι και τιμή! Θα τα πούμε από κοντά!

Στη συγκεκριμένη λίστα μήπως εννοούνται κατασκευαστές Λαουτοειδών γενικά? Γιατί οι Κωσταντινοπολίτες Μανώλης Βένιος και Κωστής Καρακιόζ (έτσι υπέγραφε ο Μαυρομάτης…-παραθέτω και παράδειγμα) ήταν κατασκευαστές ουτιών.

Δυστυχώς είσαι μακριά αλλιώς θα σου φερνα πακέτο ένα ούτι 100 χρόνων που απέκτησα και με κανε πολύ πολύ ευτυχισμένο αλλά χρειάζεται επισκευούλες…

Νίκος

Νίκο είναι γενικά κατασκευαστές λαουτοειδών στη λίστα.Μπορείς να ανεβάσεις καμία πλήρη φωτο απ το ουτι του Μαυρομάτη;

Το ούτι του Μαυρομάτη δεν είναι το δικό μου να το τονίσω.Ανήκει σε τούρκο συλλέκτη και το βρήκα σε άλλη ιστοσελίδα.

Για κατι που ειπωθηκε πιο πανω ο μανωλης βενιος εχει φτιαξει και λαουτα ,υπηρχε ενα μαλιστα προσφατα για επισκευη στον τακη βεργετη.

Εννοείς πολίτικο λαούτο(λάφτα) ή ελληνικού στύλ συγκερασμένο και με μεταλλικές χορδές ? Για το πρώτο ναι σίγουρα έφτιαχνε.Αλλά για το δεύτερο δεν το ήξερα…και ακούγεται ενδιαφέρον.

Τα λαούτα με αυτή τη μορφή απο πότε χρονολογούνται?

Multi_Kulti μπορείς να μας δώσεις και τη διεύθυνση του site?

Ναι βεβαίως

Ενα σάιτ με φωτογραφίες διαφόρων είναι αυτό http://www.oud.eclipse.co.uk/gallery.html

Και η σελίδα που επίσης αξίζει είναι του κατασκευαστή Σαρικούς που έχει στη συλλογή του πάρα πολλά ούτια αντίκες απο τους πιο γνωστούς έλληνες,αρμένιδες και τούρκους κατασκ. της Πόλης http://www.veyselmuzik.com/eng/antique.php

Δυο φωτο από το μπουζούκι Κοπελιάδη που έγραψα.Έπεται συνέχεια

Απιστευτη μαστοριά

Επίσης ένωση για σεμινάριο

Στο παραπάνω λινκ που γράφει ο Νικος βρήκα μια φωτο του Ηλία Κανάκη ή Καπουδαγλή

Αγαπητοί φίλοι,

Διαβάστε την ιστορία του Πανηγύρη Παναγή μαζί με δυό μοναδικές φωτογραφίες του, στο blog Έλληνες Οργανοποιοί. Η μια φωτογραφία μάλιστα είναι από το εργαστήριό του στον Πειραιά, κάπου στα 1938-1939.

Καλό Καλοκαίρι!