"Κώτσος Κεφάλας" του Δ. Γκόγκου

Ο Κώτσος Κεφάλας [: Κώστας Κωνσταντινίδης], που ενέπνευσε τον Μπαγιαντέρα στο ομώνυμο τραγούδι του, δολοφονήθηκε από το Λεωνίδα Ορφανάκο από τη Λακωνία, την 1/8/ 1933. Αιτία του φονικού αυτού ήταν η οριοθέτηση των «συνόρων δράσης» μεταξύ των παπατζήδων, με τα έντυπα της εποχής να αποκαλούν «Αλ Καπόνε του Πειραιώς» τον Κεφάλα και να αναφέρονται σε έναν αγώνα αλληλοεξόντωσης μεταξύ των παπατζήδων, μάλλον εν πλήρει γνώσει της αστυνομίας.

Στόχος ήταν ποιος θα είχε τελικά τον έλεγχο και την εξουσία την οικονομική και όχι μόνο ∙ είχε και το ανάλογο κύρος και δύναμη ο διάδοχος στην αρχηγία.

Κάποιες λεπτομέρειες για τη δράση και το φονικό στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://digitallibrary.parliament.gr/newspapers/items/3335e6a2-3284-4f02-a233-4fff5a6aaf30?search=%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CF%82

2 «Μου αρέσει»