Κύκλος Ομιλιών για το Ρεμπέτικο στο Πανεπιστήμιο της Κατάνης

Η Έδρα Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών του Πανεπιστημίου της Κατάνης (Ιταλίας) αφιερώνει έναν Κύκλο Ομιλιών για το Ρεμπέτικο. Φιλόλογοι και ειδικοί επιστήμονες μιλούν για τη ρεμπετολογία και τη σχέση του Ρεμπέτικου με την ελληνική Ιστορία και με τη νεοελληνική λογοτεχνία.
Κατάνη, 25-29 Μαίου 2010.

Link: http://www.agendabda.unict.it/open_page.php?sez=articolo&id=4530

Matteo Miano
Cattedra di Lingua e Letteratura Greca Moderna
Facoltà di Lingue
Piazza Dante 32
95124 Catania CT
+390957102273

Ενδιαφέρον! Είναι η πρώτη φορά, τούτες τις άσχημες για την Ελλάδα εποχές, που βλέπω Ευρωπαίους να ασχολούνται με την Ελλάδα για θέματα όχι απαξιωτικά της κατάστασής μας και της ιδιοσυγκρασίας μας αλλά για τμήμα του ελληνικού πολιτισμού. Το πανεπιστήμιο της Κατάνης έχει στενή σχέση με την Ελλάδα, πρόσφατα είχαν προσκεκλημένους καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου.

Από ομιλητές αναφέρεται μόνο ο Στάθης Γκώντλετ, σίγουρα θετική περίπτωση. Κάποιος Κύπριος να μας πει κάτι για το σχήμα “Έπεα πτερόεντα”, που θα εμφανιστεί συμπράττοντος του ποητάρη Μιχάλη Τερλικά; (Γιώργος Φούντος μπουζούκι / φωνή, Ελένη Κωνσταντίνου κιθάρα / φωνή, Ευτύχιος Σατσιάς (σωστά;) φωνή, βιολί, μπουζούκι).

Κύριε Νίκο δεν είμαι κύπριος αλλά ξέρω ότι τα παιδιά παίζουν πολύ καλά.

Πράγματι, τα παιδιά παίζουν πολύ καλά. Ο Γιώργος Φούντος είναι Πειραιώτης αν δε κάνω λάθος. Ο δε Μιχάλης Τερλικάς, πολύ καλή Κυπριακή φωνή, απο τος ανθρώπους που αγαπούν πολύ τη παραδοσιακή μας μουσική η οποία για τους διάφορους μελετητές είναι εξαιρετική τόσο στο στιχουργικό, όσο και στο μουσικό και χορευτικό της μέρος.
(Πάλι παίνεψα το σπίτι μου).

      Γι αυτό και δεν έπεσε να σε πλακώσει!:019:

Στην Κύπρο ζουν και δουλεύουν τα παιδιά; μπορούμε να τους ακούσουμε σε κάποιαν ηχογράφηση ή κάτι;

Ευξίφιος Σατσιάς

Ο Ττερλικκάς είναι τραγουδιστής, όχι ποιητάρης, εχτος αν τώρα τελευταία άρχισε να βγάζει φυλλάδες για το φόνο του Χατζηκωστή και να τις πουλά τραγουδώντας στα πανηγύρια και δεν το ξέρω. Τα Έπεα πτερόεντα νομίζω είναι το σχήμα του Σύμη Σιουκιούρογλου που παίζει στα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία, οπότε να μας πει λεπτομέρειες κάποιος λευκωσιάτης :wink:

Στην αφίσα (δες #1, τρίτη εικόνα) αναφέρεται πράγματι ο Ευξίφιος (που να το φανταστώ, το όνομα) Σατσιάς και στο κείμενο “uno degli ultimi piitàrides ciprioti, Michalis Terlikkàs”.

[QUOTE=emc;195536]Ευξίφιος Σατσιάς

Τα Έπεα πτερόεντα νομίζω είναι το σχήμα του Σύμη Σιουκιούρογλου που παίζει στα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία, οπότε να μας πει λεπτομέρειες κάποιος λευκωσιάτης :wink:

Πάντως απο ότι ξέρω ο Φούντος, ο Ευξίφιος και η Ελένη Κωνσταντίνου παίζουν σε ένα ωραίο ρεμπετάδικο εκεί κοντά στη αγορά Αγίου Αντωνίου, στους Δειπνοσοφιστές. Πολύ δεμένο σχήμα και πολύ καλοί μουσικοί. Όσο για το Ττερλικκά, νομίζω ότι τον χαρακτήρισαν ποιητάρη γιατί είναι απο τους ανθρώπους που συνεχίζουν τη παράδοση των ποιητάριδων…