Κρητικό Λαούτο

Καλησπέρα! είμαι νέο μελος στο φορουμ.
Θέλω να ξεκινήσω κρητικό λαούτο και εχω καποιες απορίες. Έπαιζα 2 χρόνια μπουζούκι και έκανα και μαθήματα θεωρίας και έχω καποια γνώση από έγχορδα.
Αποφάσισα να το γυρίσω στο λαούτο!!! Είμαι απο Κρήτη και έχω ακούσματα τέτοιου είδους, θα με βοηθήσουν αυτά στην ευκολότερη εκμάθησή μου?
Πόσος καιρός χρειάζεται για να παίξω μαζί με μια παρέα σαν συνοδευτικό όργανο?
Έχω όρεξη και μερακι μου λείπουν το λαούτο και φυσικά ο δάσκαλος!!!:):slight_smile:

Αν μπορείτε βοηθήστε με κάνετε τρομερή δουλειά στο φορουμ
ΜΠΡΑΒΟ

καλώς ήρθες!
μια που παίζεις μπουζούκι, εύκολα θα μπεις στο λαούτο. αν παίζεις και κιθάρα δε, ακόμα πιο εύκολα. επίσης θα σε βοηθήσει το λαούτο στο μπουζούκι και την κιθάρα, είναι κατά μίαν έννοια (και ως κάποιο βαθμό) ο πρόγονός τους. φυσικά είναι άλλο όργανο, με το δικό του ήχο, παίξιμο και ρεπερτόριο.
αφού έχεις ακούσματα και εξοικείωση με τα έγχορδα, πολύ γρήγορα θα μπορείς να συνοδεύσεις την παρέα σου στα πιο απλά κομμάτια. το αν θα είναι μια βδομάδα ή ένας μήνας (ή παραπάνω μέχρι να πάρεις μπρος) από σένα εξαρτάται κυρίως, και από αυτόν που θα σου δείξει.
για λαούτο και δάσκαλο δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
καλή αρχή!
νίκος

Καλώς όρισες στην παρέα μας dim_ser.
Είναι όπως σου τα έγραψε ο liga rosa.
Αν με το “σαν συνοδευτικό όργανο” εννοείς να παίζεις συγχορδίες (ακόρντα) και αφού λες ότι έχεις εμπειρία από τα άλλα όργανα και κρητικά ακούσματα, βρες εσύ λαούτο και θα σου πω εγώ τι θα κάνεις για να παίξεις γρήγορα.
Εάν πάλι μιλάς για συνοδεία σαν σόλο λαούτο χρειάζεται υπομονή και παραπάνω δουλειά.

Χμ… Όπως το πάρεις, Ρε Μινόρε. Αν «συνοδεία σαν σόλο λαούτο» εννοείς να συνοδεύει παίζοντας μελωδικά και όχι συγχορδίες, δε νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο. Ίσα ίσα, η μελωδία είναι το μόνο πράγμα που κρατάμε από ένα τραγούδι με μηδέν διανοητική προσπάθεια. Περπατάμε στο δρόμο και το σιγοσφυρίζουμε. Με μια μίνιμουμ εξοικείωση με την ταστιέρα μας το περνάμε και στο όργανο, αυτό είναι και τίποτε παραπάνω (για ένα πρώτο επίπεδο ξεκινήματος φυσικά). Ενώ για να παίξεις συγχορδίες πρέπει πρώτα πρώτα να βρεις τις συγχορδίες! Η συζήτηση για το αν σε ορισμένα σημεία κάποιων κομματιών μπαίνει η τάδε ή η δείνα συγχορδία, αυτή τη στιγμή αριθμεί 58 μηνύματα - βγάλε συμπέρασμα πόσο εύκολο είναι…

Προσωπικά, τόσο στο λαούτο όσο και στον μπαγλαμά, όταν παίζω (σε μια τυχαία παρέα, χωρίς πρόβες και τέτοια) κομμάτια που δεν τα ξέρω και που ξεφεύγουν λίγο από το απολύτως εύκολο και προβλέψιμο, πάντα το 'χω απείρως πιο εύκολο να παίξω μελωδία παρά συνοδεία.

Σας ευχαριστω για το καλοσοριμα και για την βοηθεια!! :088:
οταν λεω συνοδευτικο οργανο ενοω για αρχη να παιζω συνχορδιες και σιγα σιγα να παιζω μελωδιες και σολο!!
ΡΕ Μινόρε θα ηθελα την βοηθεια σοθ για να παιξω ποιο γρηγορα!! εχω ξεκινησει και ψαχνω για λαουτο μαθητικο αλλα ειναι λιγο τσιμπημενες οι τιμες! εχετε καπου εσεις δικα σας βιντεο να δω που παιζετε?