Κρητικη λυρα και ο γαϊδαρος

Καλησπερα, πριν απο 2 μερες πηρα μια κρητικη λυρα, για να αρχισω να μαθαινω. Η λυρα φορουσε χορδες απο βιολι και ετσι εφαγα τον τοπο και βρηκα κατι ντανταριο και τις αλλαξα. Απο τοτε δεν μπορω να βρω τον ηχο της παλι, καθως κουνηθηκαν και οι 2 καβαλαρηδες και ο γαιδαρος ο οποιος με παιδευει πολυ. Με τις “ακαταλληλες” χορδες ο ηχος ακογοταν αρκετα σωστος ενω τωρα εχω πολλες αρμονικες και σφυριγματα. Εχετε καμια ιδεα πως να προσεγγισω το θεμα? Αυτο που καταλαβα ειναι οτι αν υπαρχει μεγαλο κενο στον κατω καβαλαρη που “σηκωνει” ο γαιδαρος δημιουργει ιστοριες. Υπαρχει κανενας που να ασχολειται στη θεσσαλονικη? Τελος παντων ειμαι εντελως ασχετος οποιαδηποτε βοηθεια ειναι πολυτιμη.

Δυο κουβέντες εμπειρικά, χωρίς να υπόσχομαι λύση:

α) Ο καβαλάρης δεν έχει αφήσει καθόλου σημάδι για να βρεις την παλιά του θέση;
β) Για τον στύλο / ψυχή (αυτός δεν είναι ο γάιδαρος;), εφόσον ο καβαλάρης είναι στη θέση του, δεν υπάρχουν και πολλά σημεία ισορροπίας. Ψαχουλεύεις λίγο και το βρίσκεις. Αν δε βρίσκεται, τότε ο καβαλάρης δεν είναι σε σωστό σημείο.
γ) Πιθανόν να μην έχει γίνει και τίποτε. Απλώς, με όλες τις χορδές καινούργιες και με το όργανο να έχει χαλαρώσει τις τάσεις του (στο διάστημα που είχες βγάλει τις παλιές) και να τις ανακτά τώρα, υπάρχουν διάφορες ισορροπίες που δεν έχουν κατακαθίσει ακόμα. Σε μερικές μέρες μπορεί να παίζει σωστά.
δ) Την επόμενη φορά άλλαξε τις χορδές μία μία!

(Σημ. Δεν ξέρω από κρητικές, παίζω λιγάκι καρπάθικη και θρακιώτικη που δεν έχουν πάνω καβαλάρη και είναι συνολικά πιο απλοϊκές κατασκευές.)