Κουρδισμά στο μπαγλαμά

γεια σας παιδία σημερα κουρδισά το μπαγλαμα μου σε Σολ μποργκάνα και στην διπλανι του χορδη πανω στην μπουργκανα οχι στο μέσον με ΣΙ ετσι ακριβως και στην μεση με ΣΟΛ και ΣΙ και καντίνι Ρε
το ονομάσα Μυτιληνιο οπως το συριανό αμα μπορει καποιος να το δει και να μου αντιδρασει

Εννοείς ότι “έσπασες” τα κουρδίσματα του κάθε ζεύγους με εξαίρεση την καντίνι ?

ναι ΣΟΛΣΙ μαζί δλδ η μια χορδη ειναι Σολ και η διπλανι του ΣΙ εκτος απο το καντίνι που ειναι ΡΕ

Θα ήθελες να μας πεις το παικτικο & ακουστικό όφελος ?
Επίσης είναι μια ευκαιρία να μας πεις και 2-3 πράγματα για σένα ως νέο μέλος (συνήθιζεται από τα νέα μέλη), όπως πόσο χρονών είσαι, πως ήρθες σε επαφή με το όργανο, πόσο καιρο παίζεις, πως βρέθηκες στην παρέα μας κ.τ.λ.
Καλώς ηλθες και καλές συζητήσεις εύχομαι.

1 «Μου αρέσει»

ξεκίνησα ν ακουω και ασχολουμε με τα ρεμπετικα απο το 2019 καλοκαιρι δραδύ ακουσα για πρώτη φορά το πονο του πρεζακια και η καρδια μου φουντοσε σαν να εβγαλε φωτιες απο μεσα μου και λεει δυνατα ΕΚΕΙ ΑΝΟΙΚΩ με ακουει η αδεφη που κοιματον και κανει να ησυχασω απο το τοτε τραγουδω ξεκινησα να παιζω μουσικη απο ενα τενεκέ που βρηκα στο δρόμο και το εκανα τουμπερλεκι και τραγουδουσα μετα πειρα το λάστιχο απο το ζαμπόν που τα χουν souper market και το εβαζα στα δαχτυλα το ποδιων μου και το εκανα σαν μπουζουκι επειτα πειρα ενα ξυλο απο αυτο που κρατας την φιγουρα του θεατρο σκιων και πειρα ενα κονσερδα απο τόνο εβαλα μεσα το ξυλο εβαλα το λαστιχο απο πανω και εκανα το πρωτο μου μπαγλαμα μετα το εχασα αυτο το οργανακι και εβαλα ενα σιδερενια δεργα με ξυλο απο κατω που το κρατας γιατι φιγουρα του θεατρου σκιων και το κουναγα το πηγαινα λοξα αριστερα ο ηχος γινοτανε ψυλοτερος τον εσκιβα και χαμηλονε και ετσι επαιζα μετα πειρα τον τενεκε που πρωτα εβαλα ενα ξυλο απο το καναπε και με κατσαβιβι και πενσα και μαχαιρι εκανα χορο να μπει να ξυλο μεσα μετα εβαλα μια χοντρη διδα να το εχω σαν το καβαλαρι και το κολησα με τον πατερα μου με κολα σιλικονης μετα εβαλα απο και απο κατω 2 διδες και εβαλα για πρωτη φορα χορδες απο μπουζουκι και εκανα το πρωτο μου μπουζουκι μετα απο λιγο καιρο πειρα τον μπαγλαμα μου τον άρχοντα οπως τον λεω και συνεχιζω της πενιες και το τραγουδι

1 «Μου αρέσει»

αμα μπορειτε δοκιμαστε το κουρδισμα που σας λεω εστο για λιγο και πειτε μου γνωμη

το παιχτικο οφελος ειναι οτι κανει συγχορδια και ας πατεις 1 νοτα παιζει διαφορετικα το ενα απο το αλλο αλλα ακουγετε καλα στο αυτι για μενα και το κανεις σαν μπουργκανα και την μεσαια και παιζεις απο την καντινι

Μπράβο για την εφευρετικότητα σου, με τέτοια λαχτάρα και αγάπη μόνο καλύτερος θα γίνεσαι στο όργανο !

αγαπη να χεις για το οργανο το οργανο θα γίνει συντροφιά αν δεν το αγαπας δεν μπορει το οργανο να σε αγαπησει και να κελαιδεισι

σε ευχαριστω πολυ για τα ωραια σου λογια να σε καλα να σε καλα!

εδω παιζω με αυτο το κουρδισμα αλλα δεν ξερω παιζω το τραγουδι ακουω τον μαρκο και ακουλουθω

Λοιπόν φίλε, το κούρδισμά σου είναι ευρηματικό και πιστεύω ότι μπορώ να μαντέψω το παικτικό του όφελος, αλλά μ’ αυτό που ακούω από το βιντεάκι σου δε βγαίνει.

Λες βγάζει συγχορδία έτοιμη. Πράγματι, βγάζει τη Σολ ματζόρε. Θα πρέπει όμως να παίζεις κομμάτια που είναι σε Σολ ματζόρε. Με άλλα λόγια, κομμάτια που είναι Ματζόρε και που θα τα μεταφέρεις στο Σολ, ανεξάρτητα από τον τόνο της αρχικής ηχογράφησης. Δηλαδή η τονική τους (η βασική νότα, η οποία κατά κανόνα είναι και η καταληκτική, το κλείσιμο του κομματιού) να είναι Σολ, πέμπτο τάστο στο καντίνι.

Παίζοντας άλλες τονικότητες, μαζί με το σολ-σι από κάτω και τον Μάρκο από πίσω στη δικιά του τονικότητα, βγαίνει μπάχαλο.

Δοκίμασε τις Τραγιάσκες, ξεκινώντας (συλλαβή «και» στο «και οι γκόμενες φορέσανε…») από το Σι, 9ο τάστο στο καντίνι. Τον Μάρκο αγνόησέ τον, θα σου χρησιμεύσει μόνο για να απομνημονεύσεις τη μελωδία και μετά να ψάξεις να την βρεις μόνος σου στο όργανο, όχι για να παίξετε μαζί. (Εκτός αν κατά σύμπτωση το λέει από Σολ κι αυτός.)

Το πρόβλημα είναι: θα σου χωρέσει το κομμάτι; Κάποια στιγμή θα φτάνεις στα πολύ ψηλά τάστα, που είναι μικρά και δύσχρηστα. Θα υπάρχουν κομμάτια που να βγαίνουν, αλλά υποθέτω όχι πολλά. Και φυσικά έχεις απορρίψει κάθε μινόρε κομμάτι. Δηλαδή γενικά μπορεί να βρει εφαρμογές το κούρδισμά σου, αλλά όχι και πολλές. Για τις πολλές, μείνε στο Ρε-Λα-Ρε ή ψάξε τα παραδοσιακά ντουζένια, πριν φτιάξεις δικά σου.

2 «Μου αρέσει»

σας ευχαριστω πολυ για την συμβουλή θα το δουλεψω

1 «Μου αρέσει»