Ιωαννης Παπαδοπουλος

Εχθες περνουσα απο την Εμμ.Μπενακη, και βρεθηκα σ ενα εργαστηρι που λεγεται “Χορδοφωνον”. Ειχε ο μαστορας δυο τριχορδακια πολυ ζορικα απο ηχο αρκετα σεμνα και ομορφα, και μια κιθαρα πρωτη μουρη στη βιτρινα που κλεβει την παρασταση. Γνωριζει κανεις κατι για αυτον τον μαστορα? Ομολογω πως δεν εχω ξανακουσει τοσο καθαρο πριμο ηχο μπουζουκιου.

Υπάρχει αναφορά για το “Χορδόφωνον” στη σελίδα του Παναγιώτη. Πιθανόν να μπορέσει ο ίδιος να σε διαφωτίσει καλύτερα.

Φίλε Zabe, τα έχω δει και τα έχω παίξει τα τρίχορδα που λες, και είναι καταπληκτικά σε ήχο και φινίρισμα, αλλά έχουν βέργα, (αρνητικό για μένα) γιατί μου έπεσε βαρύ το μανίκι τους.
Δεν ξέρω, ίσως είναι θέμα συνηθείας, αλλά το όργανο το θέλω ελαφρύ στο χέρι μου.

Από τα τρία τρίχορδα που είχε στο μαγαζί, πριν ένα μήνα περίπου, μόνο ένα που ήταν το φτηνότερο και το πιο καινούριο είχε βέργα. Τα άλλα δύο, ένα με σκάφος από κελεμπέκι και ένα με σκάφος από παλίσανδρο, ήταν πιο παλιές κατασκευές και δεν είχαν βέργα. Από αισθητικής άποψης ήταν πολύ όμορφα όργανα και τα τρία. Στην πράξη αυτό με τη βέργα όντως έπεφτε βαρύ στο χέρι και είχε απλά ικανοποιητικό ήχο, ενώ τα άλλα δύο μου έδωσαν την εντύπωση ότι άξιζαν πραγματικά τα λεφτά τους. Ένα πράγμα όμως που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, στα μπουζούκια που δεν είχαν βέργα, το μπράτσο ήταν από μονοκόματο κομάτι μαόνι χωρίς κόντρες και αυτό μου δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με την αντοχή του στο σκέβρωμα.

Το site http://www.hordofonon.com/ του οργανοποιείου ανανεώθηκε και περιέχει πλέον φώτο από πολλά όργανα:088:.

Για τις κιθάρες έχει κανείς γνώμη , εμένα μου φάνηκαν ζόρικες και ο Γιάννης πολύ διαφωτιστικός