Θωμάς Γκόρπας


(system) #1

Για την αντιγραφή ΚΚ.


(system) #2

ΚΚ δεν μπορω να διαβασω αυτα που εχεις γραψει εσυ … ουτε καν το θεμα για το οποιο θα μιλησουμε δεν φαινεται. Ποιος εχει γραψει το παραπανω κειμενο? Φωτισε με, γιατι θαρρω πως κατι εχω υπ οψειν μου…
Θενκς


(system) #3

Είναι κάτι απ’ τον ποιητή Θωμά Γκόρπα.
Απ’ τους σημαντικότερους του '60.
Πάρε το σε συνημμένο:

<!-Attachment: 545_544.gif-!><CENTER><TABLE BORDER=1><TR><TD>Poem
544.gif (14 k)</TD></TR></TABLE></CENTER><!-/Attachment-!>


(system) #4

Θωμάς Γκόρπας.
Ποιητής της γενιάς του Μάριου Χάκκα και άλλων αναρχικών, (των οποίων ήταν και φίλος). Από τους πρώτους “ρεμπετολόγους”, αν και δεν δημοσίευσε ποτέ καμιάν εργασία του σ’ αυτό το θέμα. Έγραψε και σενάρια (Πικρή Ζωή με τον Νέγκα). Κολλητός -και πάντα μούργος- του Βασίλη Τσιτσάνη γιά κάποιο διάστημα, αλλά και κάποιων… λαϊκών τραγουδιστριών. Τα χρόνια εκείνα, η παρέα του ήταν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Ζερβουλάκος, Δήμος Θέος, Σταύρος Τορνές, ο υποφαινόμενος και άλλοι τέτοιοι. Κάποια μέρα θα μιλήσουμε πολύ γιά τον Θωμά. Μαζί με τον Ζώη Μάναρη και τον Γιάννη Θεοδωράκη, είναι γιά μας, από τους σημαντικότερους ποιητές της εποχής μας.

Μας έφυγε (ζούσε στην Αίγινα) πριν από λίγους μήνες.


(system) #5

Αντε γειά σου Φέρρη. Αυτός είσαι!
Ο Γκόρπας απ’ το Μεσσολόγγι είναι σκέτο ποίημα. Πυκνός και δουλευταράς. Καταλαβαίνεις τον πόνο πίσω από κάθε λέξη.

«Δεν είμαι ο Θωμάς που λέτε ότι ξέρετε / δεν είμαι ο ποιητής που λέτε ότι θαυμάζετε / δεν είμαι καταπληκτικός δεν είμαι ανεπανάληπτος / ούτε θηρίο της ερήμου ούτε σκύλος που δαγκώνει…», γράφει ο Θωμάς Γκόρπας σε μια αυτοπαρουσιαστική ποιητική αφήγηση, σε ένα από τα εννέα ανέκδοτα ποιήματα και ποιητικά πεζά του εκλιπόντος ποιητή που δημοσιεύονται στο νέο τεύχος της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Η λέξη» (τ. 176, Ιούλιος-Αύγουστος 2003, τιμή 5 ευρουδάκια).

Καλή του ώρα…